Katastrofeøvelse går som planlagt

Color Lines Strømstad-ferge MS «Bohus» er sentral i øvelsen. Foto: Color Line
Color Lines Strømstad-ferge MS «Bohus» er sentral i øvelsen. Foto: Color Line

Katastrofeøvelsen SkagEx11, der 3.000 mennesker involveres i en skipskollisjon utenfor Hvaler, går som planlagt etter terrorangrepene 22. juli.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Øvelsen går som planlagt. Jeg tror ikke at forståelsen for å gjennomføre dette er blitt mindre etter 22. juli, forteller seniorrådgiver Tor Honningsvåg ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) til ABC Nyheter.

Les også: 3.000 i katastrofeøvelse

Stor skipskollisjon

Hensikten med SkagEx11 er å trene på samvirke og samhandling mellom alle aktørene som bidrar i redningsarbeidet og hendelsen vil finne sted i perioden 6. til 8. september langs kysten av Skagerak mellom Strømstad og Sandefjord. Scenariet går ut på at et passasjerskip mister styringen og kolliderer med et lasteskip slik at to store skip i havsnød må håndteres samtidig.

– Etter 22. juli hadde vi en runde med Justisdepartementet der vi sammen konkluderte med at vi er innstilt på å få dette til, sier Honningsvåg som også er planleggingskoordinator for øvelsen.

Fullskalaøvelse

SkagEx11 er et ledd i DSBs årlige katastrofeøvelsesprogram Sivil Nasjonale Øvelse (SNØ), men årets øvelse skiller seg ut som en såkalt fullskalaøvelse. Dette er større øvelser enn de vanlige og gjennomføres kun hvert femte år. Sist det var en øvelse av dette formatet var i 2006. Den gangen sto et terrorangrep på Oslo på programmet. Øvelsen medførte lærdom som har blitt høyaktuell etter terrorangrepene i forrige måned.

– På grunn av den øvelsen visste vi hva vi skulle gjøre da scenariet ble virkelig, forteller Honningsvåg.

Les også: Over 5.000 deltar i terrorøvelse i Oslo

– DSB velger hvert år i samråd med Justisdepartementet en form for katastrofer som det skal øves på. Vi forsøker å rullere disse scenariene, og i år har altså valget falt på en skipskatastrofe.

DSB legger til grunn at det langs kysten av Skagerak, både i Norge, Sverige og Danmark, finnes det tett befolkede områder. Tidligere hendelser som Scandinavian Star-ulykken i 1990, Estonia-forliset i Østersjøen, Full City-grunnstøtingen utenfor Langesund og senest Godafoss som grunnstøtte ved Hvaler i februar, viser relevansen ved å øve et slikt scenario.

Største av sitt slag

Hele 3.000 personer skal delta på årets øvelse, som blir den største av sitt slag i Norge noen sinne. Foruten Norge, deltar også våre nordiske naboland Sverige, Danmark og Finland, og EU-kommisjonen har i tillegg bevilget en million euro til katastrofeøvelsen.

Helsepersonell, folk fra ulike redningstjenester, sykehus, kystvakten og andre offentlige instanser som politi, brannvesen og forsvaret vil også delta. 800 frivillige skal spille skadde og omkomne, og på sykehus på begge sider av Oslofjorden, henholdsvis i Tønsberg og i Fredrikstad, vil flere sengeposter tømmes for anledningen for å gi plass til «skadde og sårede» fra øvelsen.

Selv om øvelsen gjennomføres i løpet av to dager i september, vil det ta tid før evalueringsprosessen er over.

– En endelig evalueringsrapport vil ikke være på plass før i slutten av 2012, avrunder Tor Honningsvåg.

Du kan lese mer om SkagEx11 her

Les flere nyheter her

Personvernpolicy