Meny

- Utøya skal bli en plass der gode minner skapes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med et fond på over 20 millioner kroner begynner AUF gjenreisingen av Utøya.

Under en pressekonferanse mandag på Folkets Hus i Oslo startet AUF valgkampen, og fortalte om hvilke planer de har for oppbyggingen av Utøya.

Utøya frigis fra politiet til AUF klokken ett i natt. Eskil Pedersen lover at pressen snart skal få adgang til å se øya, men bad om at det vises respekt for berørte og etterlatte som fremdeles ikke har vært på øya og ønsker å dra dit.

- Kjære alle sammen. Det er en spesiell dag. Det er en måned siden massakren. Vi er fortsatt sterkt preget av det som hendte. Vi skal prøve å ta hverdagen tilbake. I dag begynner valgkampen til AUF for fullt. Vårt viktigste budskap er at vi skal bruke stemmeretten. Vårt mål er tidenes høyeste valgdeltakelse og vi håper at mange unge mennesker bruker denne anledningen til å stemme, sa AUF-lederen.

- Er ikke i tvil

Han takket for støtten fra det norske folk og lovet at Utøya skal bli tatt tilbake som et leirsted for engasjert ungdom.

- Noen har vært i tvil om det går an å ta Utøya tilbake. Nå er vi overhodet ikke i tvil lenger. Vi skal ta tilbake Utøya, sa Pedersen.

Videre skisserte tidligere leder i AUF og ansvarlig for arbeidet med gjenreisingen Martin Henriksen hvordan gjennoppbyggingen av Øya skal foregå.

- Overveldende

Etter 22 juli har AUF fått inn donasjoner på 20 millioner kroner til gjenoppbyggingen av Utøya. Det er alt fra store pengebidrag til små beløp fra organisasjoner og enkeltpersoner.

- Det er overveldende å oppleve den støtten som vi nå ser. Utøya skal igjen bli en plass der gode minne skapes. Det er behov for et grundig arbeid for å gjenreise Utøya som et leirsted for Ungdom, uttalte Henriksen.

Han fortalte at Øya nå ser bra ut og at det er få synlige spor etter massakren, men at det fortsatt står mye igjen for å gjøre øya til et godt sted å være.

Pengene skal brukes til opprettelse av minnesmerket.

Vil rive

Bygget som fungerte som cafè og hovedmøtelokale vil antakelig bli fullstendig revet ned på grunn av hendelsene som foregikk der.

Henriksen la vekt på at pengene som har kommet inn ikke vil bli brukt til drift eller kampanjer av AUF eller arbeiderpartiet, men vil gå til å hedre ofrene etter tragedien.

- Vi vil gjøre utøya enda finere og mye bedre enn hvordan det har vært. Verdig hedring av ofrene. Vi vil bruke mye tid på å ha kontakt med de pårørende. Det som er helt klart er at det vil bli reist et minnesmerke.

Martin Henriksen fortalte også at Utøya ikke skal bli et luksussted, men at pengene vil bli brukt til utstyr som tilgang på strømuttak i leiren og flytebrygger ved strendene.

- Folk har vist et veldig engasjement. Vi håper at dette engasjementet fortsetter, sier Henriksen.

Les flere nyheter her

Populært