Hva nå, Gaddafi?

Etter 42 år ved makten ser det ut som om dagene er talte for den libyske lederen Muammar Gaddafi. Få vet hva som nå vil skje med den 69 år gamle lederen. Foto: Scanpix.
Etter 42 år ved makten ser det ut som om dagene er talte for den libyske lederen Muammar Gaddafi. Få vet hva som nå vil skje med den 69 år gamle lederen. Foto: Scanpix.

Tre av sønnene hans er allerede tatt, men ingen vet hva som vil skje med Muammar Gaddafi.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Etter 42 år ved makten ser det ut som om dagene er talte for den libyske lederen Muammar Gaddafi. Seks måneder etter at opprøret i Libya startet, har opprørerne inntatt Tripoli hvor de kontrollerer stadig flere områder.

Ved 11-tiden mandag, hevdet en talsmann i London at opprørerne kontrollerer så mye som 95 prosent av den libyske hovedstaden.

Tre av Gaddafis sønner skal allerede være arresterte. Men hvor den 69 år gamle diktatoren selv befinner seg er uvisst.

Les også: Regimet prøver på motangrep

I et lydopptak sendt på libysk TV søndag kveld bedyret Gaddafi at han vil bli i Tripoli «til slutten».

Ifølge en diplomat som befinner seg i den libyske hovedstaden skal Muammar Gadaffi fortsatt være i Tripoli.

Mulighet for eksil?

Mandag gikk det likevel rykter om at Gaddafi kunne være på vei i eksil, og landene Angola, Zimbabwe og Sør-Afrika har blitt nevnt som mulige destinasjoner for Libyas mangeårige diktator.

Les også: Obama ber Gaddafi gå av

I februar i år skisserte avisen Guardian flere muligheter for Gaddafi, skulle han velge å reise i eksil. Saudi-Arabia og Venezuela var to av landene, i tillegg til flere afrikanske land.


Natt til mandag ble det meldt at to fly fra Sør-Afrika hadde landet på flyplassen i Tripoli for å bringe Gaddafi ut av landet. Dette har imidlertid blitt tilbakevist av sørafrikanske styresmakter.

En representant for opprørsrådet, Guma el-Gamati, sier til CNN at de tror Gaddafi enten gjemmer seg et sted i Tripoli eller i den sørlige delen av landet. De holder også muligheten åpen for at diktatoren allerede kan ha flyktet til nabolandene Tsjad eller Algerie.

Tror han vil dø

Søndag sa Libyas tidligere statsminister Abdessalam Jalloud at han tror Muammar Gaddafis dager er talte.

– Gaddafi kommer ikke levende fra dette. Jeg tror det vil være vanskelig for Gaddafi å overgi seg. Og han er ikke som Hitler som hadde mot til å ta sitt eget liv. Jeg tror rett og slett ikke utviklingen av situasjonen i Tripoli vil tillate ham å overleve, sa Jalloud til det italienske nyhetsprogrammet TG3.

Les også: Gaddafis sønn: – Vi overgir oss aldri

Jalloud, som var statsminister fra 1972 til 1977, fortsatte med å si at han ikke tror Gaddafi lenger har noen mulighet til å forlate Tripoli.

– Alle veier er sperret. Han kan bare dra dersom han får til en internasjonal avtale, men jeg tror den døren nå er lukket.

- For sent for eksil

Italias utenriksminister Franco Frattini tror også det er for sent for Muammar Gaddafi å dra i eksil nå.

Ifølge Frattini er den eneste realistiske løsningen at diktatoren stilles for retten i Den internasjonale straffedomstolen (ICC) i Haag. ICC skal allerede være i kontakt med opprørene om utlevering av Gaddafis sønner.

– Tilbudene om eksil ble framsatt på stadig mer eksplisitt vis en rekke ganger. Fristen er nå utløpt, sier Frattini til nyhetsbyrået Reuters.

- Det nye regimet bestemmer

I en uttalelse mandag sier Storbritannias statsminiser David Cameron at det er opp til et nytt libysk regime å bestemme hva som skal skje med Muammar Gaddafi.

– Jeg ønsker at han stilles til ansvar for forbrytelsene han har begått. Men det er opp til Libya som suveren stat å avgjøre hva som skal skje med ham, sa David Cameron i London mandag formiddag.

– Overgangen må være en libysk-ledet prosess. Det viktigste nå er å etablere sikkerhet i Tripoli, sa Cameron.

Statsministeren oppfordret Gaddafi til å stanse kampene straks og overgi seg uten betingelser.

SV: - Må tas i live

SVs parlamentariske leder Bård Vegar Solhjell sier det er svært viktig at Muammar Gaddafi blir tatt i live og stilt for Den internasjonale domstolen i Haag.

Lederen av utenriks- og forsvarskomiteen på Storberget, Høyres Ine Marie Eriksen Søreide, mener også at et rettsoppgjør er nødvendig for at Libya skal kunne starte prosessen med å forme en ny nasjon etter 42 års undertrykking.

– Mye tyder på at kampene er i sluttfasen, men vi vet ennå ikke hva Gaddafi velger å gjøre, og hva som skjer på bakken, sier Eriksen Søreide til NTB.

Solhjell understreker at målet er å ta ham levende, slik at det libyske samfunnet får et ordnet oppgjør med en forhatt fortid.

– Det er avgjørende for den prosessen det libyske folket står overfor, sier Solhjell.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden