Frifunnet for to drap i Norge

Bevisene mot Sture Bergwall (61) er ikke så sterke til at dommen mot ham for drapene på norske Gry Storvik og Trine Jensen kan opprettholdes, mener svenske påtalemyndigheter. Begge sakene er nå foreldet i Norge. Foto: Truls Steinung/ ABC Nyheter
Bevisene mot Sture Bergwall (61) er ikke så sterke til at dommen mot ham for drapene på norske Gry Storvik og Trine Jensen kan opprettholdes, mener svenske påtalemyndigheter. Begge sakene er nå foreldet i Norge. Foto: Truls Steinung/ ABC Nyheter

Sture Bergwall får gjenopptatt dommene for drapene på norske Gry og Trine fra år 2000.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For 11 år siden ble Sture Bergwall dømt for drapene på de norske jentene Gry Storvik (23) og Trine Jensen (17). I dag frafalt svenske påtalemyndigheter reellt sett saken mot ham ved å godta en søknad om gjenopptakelse av saken.

- Det finnes nytt materiale, så jeg mener at denne dommen bør revurderes, sier aktor Bo Lindgren ved Riksenheten for politisaker, til ABC Nyheter.

Det er Lindgren som har gjort vurderingen av bevisene og dommen på vegne av svenske påtalemyndigheter. Det er særlig forholdene rundt avhør og intervju med den siktede som da het Thomas Quick, som har vært avgjørende.

- Det som går igjen er jo hans fortellinger og hans erkjennelser. Det preger alle andre bevis også.

I den 11 år gamle tingrettsdommen blir det gjort et poeng av at dahetende Thomas Quick under en åstedsbefaring fører politiet frem til mordplassene. Som bevis for dette henviser de til en video fra den aktuelle dagen.

Men Bo Lindgren er svært kritisk til dette billedbeviset og påpeker at retten kun ble vist en redigert film. Han skriver at retten neppe ville ha konkludert på samme måte hvis de hadde fått sett en uredigert versjon.

Bergwalls advokat Thomas Olsson har også understreket samme punkt i begjæringen om gjenopptakelse.

Ikke kontroll på informasjon

Sture Bergwall satt mandag morgen og leste de 64 sidene da ABC Nyheter ringte ham.

- Dette er veldig sterkt. Jeg er veldig fornøyd, sier han.

- Dette er det store gjennombruddet, mener den seriedømte svensken.

Les også: Bevis mangler i to drapssaker

Aktor Bo Lindgren vil ikke gå så langt som å si at Bergwall fikk detaljerte opplysninger i avhørene med svensk politi. Han holder derfor døren åpen for at dette også kan ha skjedd i samtaler med psykiatrisk personale eller via media.

- Det vet jeg ikke. Men man har ikke kontroll på situasjonen, det er det jeg beskriver, sier Lindgren.

I sin gjennomgang viser han til uryddige forhold, og at politiet ikke hadde kontroll på hva som ble segt til ham i en behandlingssituasjon og heller ikke hva medisinsk personale gjorde i praksis.

Lindgren viser blant annet til at en lege ble med Bergwall til et åsted før politiet hadde begynt granskningen av ham som potensiell gjerningsmann. Det antydes at Bergwall her fikk vite detaljer som så styrket forklaringen i en etterfølgende avhørssituasjon.

Ukjent for retten

Det er nå opp til Falu tingrett og bestemmes for om saken skal opp igjen, men tidligere har en valgt å legge bort sakene.

Det har skjedd i begge de to tidligere sakene, deriblant dommen mot Quick for drapet på 9-årige Therese Johannessen som forsvant fra bydelen Fjell i drammen i 1988.

Men i sin konklusjon skriver Lindgren at de nye bevis som er fremskaffet av Bergwalls advokat Thomas Olsson, etter all sannsynlighet ville ført til at klienten ville blitt frifunnet hvis retten hadde vært kjent med dette.

«...skulle medfört att Sture Bergwall frikänts från ansvar för brotten», konkluderer han i siste setning.

Dette vil bli tredje og fjerde drapet Bergwall frikjennes for i Sverige. Det gjør han historisk. Det er ventet at en fullstendig gjennomgang av alle åtte drap han er dømt for, vil bli offentlig i løpet av høsten.

Dette betyr også at drapsmennene går fri ettersom sakene nå er foreldet etter 25-årsregelen. Jentene ble funnet drept utenfor Oslo i 1981 og 1985.

Les også: - Vi visste Quick løy

I går sa mannen som var aktor i alle rettssakene mot Bergwall, Christer van der Kwast, at han fortsatt mente dommene var korrekte. Han sa også at de visste at Quick løy, men at det handlet om å avdekke hvilke saker han løy om.

Benedict de Vibe var advokat for de pårørende til Gry Storvik. Han hadde mandag ettermiddag ennå ikke fått snakket med sine klienter om saken.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy