Regimet prøver på motangrep

Artikkelen fortsetter under annonsen

Muammar Gaddafis yngste sønn Khamis leder en gruppe regjeringssoldater på vei mot sentrum av Tripoli, ifølge Al Arabiya.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er kilder blant de libyske opprørerne som forteller dette til TV-kanalen Al Arabiya i det regimet i Libya er i ferd med å kollapse.

Fortsatt foregår det skyting i den libyske hovedstaden.

Ifølge journalist Zeina Khodr i Al-Jazeera finnes det fortsatt lommer med motstand mot opprørerne, særlig i Bab al-Azizia-området.

Folk som natt til mandag feiret opprørernes ankomst i Tripoli, har nå gått i dekning av frykt for Gadafi-lojale snikskyttere.

Ifølge en talsmann for opprørerne kontrollerer Gaddafi mellom 10 og 15 prosent av Tripoli.

– I praksis kontrollerer de fire områder nå, sier talsmannen til TV-stasjonen Al Jazeera.

Ved 11-tiden mandag, hevdet en talsmann i London at opprørerne kontrollerer så mye som 95 prosent av den libyske hovedstaden.

Opprørsstyrkene tok seg fram til Den grønne plass i sentrum i løpet av natten, uten å møte sterk motstand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gaddafi-sønner tatt

To av Gaddafis sønner er tatt til fange, men Muammar Gaddafi nekter å overgi seg.

Den libyske diktatoren Muammar Gaddafi er fortsatt i Tripoli, hevder en diplomat som befinner seg i den libyske hovedstaden.

– Han er fortsatt i Tripoli, og det er mulig at han befinner seg i residensen sin, sier kilden til nyhetsbyrået AFP.

Folk i Benghazi feirer opprørernes innmarsj i hovedstaden Tripoli. Foto: EPA / SCANPIX.Folk i Benghazi feirer opprørernes innmarsj i hovedstaden Tripoli. Foto: EPA / SCANPIX.

Diplomaten, som selv har hatt et møte med Gaddafi i løpet av de siste to ukene, ønsker ikke å bli navngitt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mandag ble det meldt om harde kamper nær Gaddafis residens.

En reporter for nyhetsbyrået AFP fortalte at lyden av kampene kunne høres nær regjeringskvartalet.

Samtidig sa en opprører til nyhetsbyrået Reuters at stridsvogner har rullet ut av Gaddafis hovedkvarter og begynt å skyte granater.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Regjeringskvarteret er flere ganger tidligere blitt bombet av NATOs kampfly, og de fleste bygningene der er jevnet med jorden.

Også i den sørlige delen av byen skal det være kamper mandag morgen.


Støre håper krigen i Libya nå er over

Utenriksminister Jonas Gahr Støre følger situasjonen i Libya tett, og håper opprørernes overtak i Tripoli betyr slutten på den seks måneder lange konflikten i landet.

Libyske opprørere i byen Maia, etter at de rykket fram til utkanten av Tripoli søndag. Foto: REUTERS/SCANPIX.Libyske opprørere i byen Maia, etter at de rykket fram til utkanten av Tripoli søndag. Foto: REUTERS/SCANPIX.

– Hvis dette er slutten på den væpnede konflikten og starten på den lange veien videre, så er det en gledens dag, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK mandag.

– Gaddafi faller om kort tid

Libyas diktator Muammar Gaddafi kan miste makten i løpet av få timer, tror Lars Cramer-Larsen ved det danske Forsvarsakademiet.

– Vi snakker om dager i meste fall, og kanskje timer, før dette er overstått. Det er bare de mest lojale av støttespillerne hans, det vil si leiesoldater, som støtter ham nå mot slutten, sier Cramer-Larsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det er overraskende at opprørerne så raskt ser ut til å ha tatt kontrollen over mesteparten av Tripoli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Gaddafis styrker har vært betydelig mer svekket enn man trodde i utgangspunktet, sier han.

Sønnene tatt til fange

Opprørerne sa tidligere at de har tatt kontroll over hele Tripoli unntatt Muammar Gaddafis hovedkvarter Bab Al-Aziziya-Jazeera.

Se også: Her feirer opprørerne i Tripoli

Libyske opprørere feirer seieren på Den grønne plassen i sentrum av Tripoli. Foto: REUTERS/SCANPIX.Libyske opprørere feirer seieren på Den grønne plassen i sentrum av Tripoli. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Så sent som søndag kveld oppfordret den libyske lederen sitt folk til å gjøre motstand mot NATO og opprørerne, men uten at det så ut til å nytte.

Sky News, som har hatt korrespondent og kamera med på opprørernes offensiv de siste dagene, overførte direkte hvordan unge menn viftet med opprørernes røde, grønne og svarte flagg på den symbolsk viktige plassen i sentrum av Tripoli som sporenstreks ble omdøpt til Martyrplassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra flere kanter

Det var søndag at opprørere i tusentall strømmet inn i Tripoli fra forskjellige kanter. De første kom med båt fra Misrata, og siden ble en kolonne på 100 kjøretøyer observert på vei mot byen fra vest.

Les også: Obama ber Gaddafi gå av

Både Al Jazeera og Al Arabiya meldte at livvaktbrigaden til Gaddafi la ned våpnene og overga seg til opprørerne søndag kveld. Tidligere på dagen erobret opprørerne den store Khamis-leiren, der de fikk kontroll over store mengder våpen.

I Tripoli fikk de selskap av allierte som hadde ligget i dekning.

TV-bilder viste jublende innbyggere som rev ned plakater med bilder av Muammar Gaddafi og lagde bål av dem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men opprørslederen Mahmud Jibril advarte i løpet av natten om at det fortsatt var lommer av motstand i Tripoli.

Sønner pågrepet

Sjefetterforsker Luis Moreno Ocampo i Den internasjonale straffedomstolen ICC bekrefter at Saif al-Islam er pågrepet, mens overgangsrådet TNC sier at Gaddafis eldste sønn Mohammed også er tatt. Også al-Saadi skal være arrestert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ut på natten sa Mohammed på telefon til Al Jazeera at huset hans var omringet av opprørsstyrker, og at han satt i husarrest. Men han sa også at opprørerne hadde garantert for hans og familiens sikkerhet.

I et kort telefonintervju med Al-Jazeera mandag morgen, innrømmet Mohammed Gaddafi at regimet burde håndtert ting annerledes.

– Jeg har aldri vært en del av systemet, så jeg har ikke visst hva som har pågått. Jeg tror at en mangel på mening og visjoner har ført Libya til hvor det er i dag, sa han i intervjuet.

– Våre problemer har vært små. De kunne vært løst, sa Mohammed Gaddafi før han fortalte at han kunne høre skyting innenfra sitt eget hus, og samtalen ble brutt.

- Nekter å overgi seg

Tre ganger i løpet av søndag talte Muammar Gaddafi på radio. Han gjorde det klart at han ikke ville overgi seg og oppfordret folket til å gjøre motstand og renske byen for opprørere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er alle libyeres plikt. Det gjelder liv eller død, sa han mens Al Arabiya viste bilder av libyere som jublende rev ned plakater med hans bilde.

Regimets talsmann Moussa Ibrahim sa imidlertid søndag at regjeringen er åpen for å forhandle med lederen for Det libyske nasjonale opprørsrådet TNC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ibrahim hevdet også at 1.300 mennesker er blitt drept de siste 24 timene.

Lederen for TNC, Mustafa Abdul Jalil, svarte at opprørerne vil stanse kampene på betingelse av at Gaddafi kunngjør at han går av og forlater Libya.

Jalil sa til Al Arabiya at opprørsrådet vil gi Gaddafi og hans sønner fritt leide ut av landet. Til Al Jazeera sier han at de skal behandle Gaddafi ordentlig, og at han skal stilles for retten.

Natt til mandag ble det meldt at to fly fra Sør-Afrika hadde landet på flyplassen i Tripoli for å bringe Gaddafi ut av landet. Dette blir imidlertid tilbakevist av sørafrikanske styresmakter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NATO klar til hjelp

I Brussel sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen at regimet i Libya åpenbart er i ferd med å smuldre opp. I en erklæring natt til mandag oppfordret han Gaddafi til å gi fra seg makten.

– Jo fortere Gaddafi innser at han ikke kan vinne mot sitt eget folk, jo bedre, slik at det libyske folk kan spares for flere lidelser, sa han og la til at Gaddafis gjenværende allierte også har et ansvar og må slutte seg til det libyske folk.

President Barack Obama sier det libyske regimet har nådd et kritisk punkt, og at tyrannen Gaddafi må gå av for at mer blodsutgytelse skal unngås.

Les også: Gaddafis sønn: – Vi overgir oss aldri

I en erklæring som ble sendt ut på Martha's Vineyard der Obama ferierer, ber han også de libyske opprørerne om å respektere menneskerettighetene, bevare Libyas institusjoner og innføre demokrati.

Les flere nyheter her