Meny

Regimet prøver på motangrep

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muammar Gaddafis yngste sønn Khamis leder en gruppe regjeringssoldater på vei mot sentrum av Tripoli, ifølge Al Arabiya.

Det er kilder blant de libyske opprørerne som forteller dette til TV-kanalen Al Arabiya i det regimet i Libya er i ferd med å kollapse.

Fortsatt foregår det skyting i den libyske hovedstaden.

Ifølge journalist Zeina Khodr i Al-Jazeera finnes det fortsatt lommer med motstand mot opprørerne, særlig i Bab al-Azizia-området.

Folk som natt til mandag feiret opprørernes ankomst i Tripoli, har nå gått i dekning av frykt for Gadafi-lojale snikskyttere.

Ifølge en talsmann for opprørerne kontrollerer Gaddafi mellom 10 og 15 prosent av Tripoli.

– I praksis kontrollerer de fire områder nå, sier talsmannen til TV-stasjonen Al Jazeera.

Ved 11-tiden mandag, hevdet en talsmann i London at opprørerne kontrollerer så mye som 95 prosent av den libyske hovedstaden.

Opprørsstyrkene tok seg fram til Den grønne plass i sentrum i løpet av natten, uten å møte sterk motstand.

Gaddafi-sønner tatt

To av Gaddafis sønner er tatt til fange, men Muammar Gaddafi nekter å overgi seg.

Den libyske diktatoren Muammar Gaddafi er fortsatt i Tripoli, hevder en diplomat som befinner seg i den libyske hovedstaden.

– Han er fortsatt i Tripoli, og det er mulig at han befinner seg i residensen sin, sier kilden til nyhetsbyrået AFP.

Folk i Benghazi feirer opprørernes innmarsj i hovedstaden Tripoli. Foto: EPA / SCANPIX.Folk i Benghazi feirer opprørernes innmarsj i hovedstaden Tripoli. Foto: EPA / SCANPIX.

Diplomaten, som selv har hatt et møte med Gaddafi i løpet av de siste to ukene, ønsker ikke å bli navngitt.

Mandag ble det meldt om harde kamper nær Gaddafis residens.

En reporter for nyhetsbyrået AFP fortalte at lyden av kampene kunne høres nær regjeringskvartalet.

Samtidig sa en opprører til nyhetsbyrået Reuters at stridsvogner har rullet ut av Gaddafis hovedkvarter og begynt å skyte granater.

Regjeringskvarteret er flere ganger tidligere blitt bombet av NATOs kampfly, og de fleste bygningene der er jevnet med jorden.

Også i den sørlige delen av byen skal det være kamper mandag morgen.


Støre håper krigen i Libya nå er over

Utenriksminister Jonas Gahr Støre følger situasjonen i Libya tett, og håper opprørernes overtak i Tripoli betyr slutten på den seks måneder lange konflikten i landet.

Libyske opprørere i byen Maia, etter at de rykket fram til utkanten av Tripoli søndag. Foto: REUTERS/SCANPIX.

– Hvis dette er slutten på den væpnede konflikten og starten på den lange veien videre, så er det en gledens dag, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) til NRK mandag.

– Gaddafi faller om kort tid

Libyas diktator Muammar Gaddafi kan miste makten i løpet av få timer, tror Lars Cramer-Larsen ved det danske Forsvarsakademiet.

– Vi snakker om dager i meste fall, og kanskje timer, før dette er overstått. Det er bare de mest lojale av støttespillerne hans, det vil si leiesoldater, som støtter ham nå mot slutten, sier Cramer-Larsen.

Han mener det er overraskende at opprørerne så raskt ser ut til å ha tatt kontrollen over mesteparten av Tripoli.

– Gaddafis styrker har vært betydelig mer svekket enn man trodde i utgangspunktet, sier han.

Sønnene tatt til fange

Opprørerne sa tidligere at de har tatt kontroll over hele Tripoli unntatt Muammar Gaddafis hovedkvarter Bab Al-Aziziya-Jazeera.

Se også: Her feirer opprørerne i Tripoli

Libyske opprørere feirer seieren på Den grønne plassen i sentrum av Tripoli. Foto: REUTERS/SCANPIX.Libyske opprørere feirer seieren på Den grønne plassen i sentrum av Tripoli. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Så sent som søndag kveld oppfordret den libyske lederen sitt folk til å gjøre motstand mot NATO og opprørerne, men uten at det så ut til å nytte.

Sky News, som har hatt korrespondent og kamera med på opprørernes offensiv de siste dagene, overførte direkte hvordan unge menn viftet med opprørernes røde, grønne og svarte flagg på den symbolsk viktige plassen i sentrum av Tripoli som sporenstreks ble omdøpt til Martyrplassen.

Fra flere kanter

Det var søndag at opprørere i tusentall strømmet inn i Tripoli fra forskjellige kanter. De første kom med båt fra Misrata, og siden ble en kolonne på 100 kjøretøyer observert på vei mot byen fra vest.

Les også: Obama ber Gaddafi gå av

Både Al Jazeera og Al Arabiya meldte at livvaktbrigaden til Gaddafi la ned våpnene og overga seg til opprørerne søndag kveld. Tidligere på dagen erobret opprørerne den store Khamis-leiren, der de fikk kontroll over store mengder våpen.

I Tripoli fikk de selskap av allierte som hadde ligget i dekning.

TV-bilder viste jublende innbyggere som rev ned plakater med bilder av Muammar Gaddafi og lagde bål av dem.

Men opprørslederen Mahmud Jibril advarte i løpet av natten om at det fortsatt var lommer av motstand i Tripoli.

Sønner pågrepet

Sjefetterforsker Luis Moreno Ocampo i Den internasjonale straffedomstolen ICC bekrefter at Saif al-Islam er pågrepet, mens overgangsrådet TNC sier at Gaddafis eldste sønn Mohammed også er tatt. Også al-Saadi skal være arrestert.

Ut på natten sa Mohammed på telefon til Al Jazeera at huset hans var omringet av opprørsstyrker, og at han satt i husarrest. Men han sa også at opprørerne hadde garantert for hans og familiens sikkerhet.

I et kort telefonintervju med Al-Jazeera mandag morgen, innrømmet Mohammed Gaddafi at regimet burde håndtert ting annerledes.

– Jeg har aldri vært en del av systemet, så jeg har ikke visst hva som har pågått. Jeg tror at en mangel på mening og visjoner har ført Libya til hvor det er i dag, sa han i intervjuet.

– Våre problemer har vært små. De kunne vært løst, sa Mohammed Gaddafi før han fortalte at han kunne høre skyting innenfra sitt eget hus, og samtalen ble brutt.

- Nekter å overgi seg

Tre ganger i løpet av søndag talte Muammar Gaddafi på radio. Han gjorde det klart at han ikke ville overgi seg og oppfordret folket til å gjøre motstand og renske byen for opprørere.

– Det er alle libyeres plikt. Det gjelder liv eller død, sa han mens Al Arabiya viste bilder av libyere som jublende rev ned plakater med hans bilde.

Regimets talsmann Moussa Ibrahim sa imidlertid søndag at regjeringen er åpen for å forhandle med lederen for Det libyske nasjonale opprørsrådet TNC.

Ibrahim hevdet også at 1.300 mennesker er blitt drept de siste 24 timene.

Lederen for TNC, Mustafa Abdul Jalil, svarte at opprørerne vil stanse kampene på betingelse av at Gaddafi kunngjør at han går av og forlater Libya.

Jalil sa til Al Arabiya at opprørsrådet vil gi Gaddafi og hans sønner fritt leide ut av landet. Til Al Jazeera sier han at de skal behandle Gaddafi ordentlig, og at han skal stilles for retten.

Natt til mandag ble det meldt at to fly fra Sør-Afrika hadde landet på flyplassen i Tripoli for å bringe Gaddafi ut av landet. Dette blir imidlertid tilbakevist av sørafrikanske styresmakter.

NATO klar til hjelp

I Brussel sa NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen at regimet i Libya åpenbart er i ferd med å smuldre opp. I en erklæring natt til mandag oppfordret han Gaddafi til å gi fra seg makten.

– Jo fortere Gaddafi innser at han ikke kan vinne mot sitt eget folk, jo bedre, slik at det libyske folk kan spares for flere lidelser, sa han og la til at Gaddafis gjenværende allierte også har et ansvar og må slutte seg til det libyske folk.

President Barack Obama sier det libyske regimet har nådd et kritisk punkt, og at tyrannen Gaddafi må gå av for at mer blodsutgytelse skal unngås.

Les også: Gaddafis sønn: – Vi overgir oss aldri

I en erklæring som ble sendt ut på Martha's Vineyard der Obama ferierer, ber han også de libyske opprørerne om å respektere menneskerettighetene, bevare Libyas institusjoner og innføre demokrati.

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
14:49 Brannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49 Mange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44 To mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27 TV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24 Demonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04 180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02 SVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38 Klopp føler med City13:30 Økning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06 EU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57 Avis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51 De superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43 Indisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35 Egyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34 Tønnesen klar til dyst i Europa12:07 Russland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05 Norge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57 Kvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50 Equinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49 Solskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28 Fransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16 Protestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08 Hest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00 Fernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53 MLS skal utvides til 30 lag10:44 Taliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17 Capitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13 Macron møter UNESCO om Notre-Dame09:58 FN evakuerer flyktninger fra Libya09:48 Everton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35 13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29 Redd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13 Ajax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55 Ramsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36 Elev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34 Folk bes om å samle jervebæsj08:21 Riise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18 Ecuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00 Statue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20 Trump skal møte Japans kommende keiser06:00 Søstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50 Dette skjer i dag05:30 Dette skjedde i natt05:27 Strid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05 Fange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44 Uber har sikret investeringer i milliardklassen04:29 Russebråk flere steder i landet03:26 92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02 Mann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45 Andersen ferdig i Sør-Korea02:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42 Malis statsminister trekker seg01:33 Mann til sykehus etter MC-ulykke01:19 Økning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24 Trump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05 Chelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44 USA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57 Politiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50 Demonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11 Lottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19 – Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08 The North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52 Facebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03 Tre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05 Temperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46 Politiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32 Seks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28 Skrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20 HRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51 Bilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37 To skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17 Mosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41 Over 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31 Kvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26 Rapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10 Båtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25 Isbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16 Diplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08 Snøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54 Påsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01 Mann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51 Ivanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50 Stortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35 Ajax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26 Jordskjelv ryster Taiwan07:16 Minst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00 Ny meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40 Statlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26 Etappe to i valget i India er i gang06:05 Båt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00 BBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50 Dette skjer i dag05:38 Dette skjedde i natt05:20 Zuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18 Guatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44 Nye krav til helsearbeidere innføres04:31 Demokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52 340 miljøaktivister pågrepet i London03:46 Luftambulansen mister oftere GPS-signal02:38 29 omkomne etter bussulykke på Madeira
Siste nytt
14:49NorgeBrannen på Løvstakken i Bergen er under kontroll14:49NorgeMange vil ha bedre kontroll med snøscootere14:44VerdenTo mistenkte spioner fra Emiratene er pågrepet i Tyrkia14:27VerdenTV 4: IS-kriger Michael Skråmos barn kan hentes til Irak14:24VerdenDemonstrasjoner ved Heathrow roligere enn fryktet14:04Verden180.000 bier i Notre-Dame er funnet i live14:02SportSVT: Lundqvist står i mål for Sverige i VM13:38SportKlopp føler med City13:30NorgeØkning for Turistforeningen i Sylan og Trollheimen13:06VerdenEU fordømmer drap på journalist i Nord-Irland12:57SportAvis: Hazard blir Real-klar om få dager12:51VerdenDe superrikes katedral-donasjoner høster kraftig kritikk12:43VerdenIndisk mann kappet av seg fingeren etter å ha stemt på feil parti12:35VerdenEgyptere stemmer over grunnlovsendring som lar Sisi sitte til 203012:34SportTønnesen klar til dyst i Europa12:07VerdenRussland mener Mueller-rapporten ikke beviser innblanding12:05SportNorge møter Sør-Afrika i VM-generalprøve11:57VerdenKvinnelig journalist drept i opptøyer i Nord-Irland11:50NorgeEquinor og partnerne investerer milliarder i Aserbajdsjan11:49SportSolskjær med tøffe krav til spillerne: – Noen trenger en virkelighetssjekk11:28VerdenFransk politi ber om hastemøte etter flere selvmord blant politifolk11:16VerdenProtestbevegelsen i Sudan skal kunngjøre sivilt styre11:08NorgeHest berget opp av isen med helikopter på Finnskogen11:00VerdenFernando flyktet fra Venezuela: – Absolutt alt der er korrupt10:53SportMLS skal utvides til 30 lag10:44VerdenTaliban-samtaler utsatt på ubestemt tid10:17SportCapitals' nøkkelspiller Oshie skadd10:13VerdenMacron møter UNESCO om Notre-Dame09:58VerdenFN evakuerer flyktninger fra Libya09:48SportEverton-sjefen advarer Solskjær: – Vi kan gjøre det virkelig tøft for dem09:35Verden13 døde da kirketak kollapset i Sør-Afrika09:29VerdenRedd Barna: Hent barna hjem fra Syria09:13SportAjax-spillerne får frihelg foran Tottenham-møte08:55SportRamsey kan ha spilt sin siste Arsenal-kamp08:36VerdenElev i Bangladesh skal ha blitt brent i hjel på ordre fra rektor08:34NorgeFolk bes om å samle jervebæsj08:21SportRiise møtte Messi i 2007: – Prestert på dette nivået i 10-15 år08:18VerdenEcuadors eks-utenriksminister anklages for oppvigleri og kobles til WikiLeaks08:00VerdenStatue av Johnny Cash skal opp i kongressen06:20VerdenTrump skal møte Japans kommende keiser06:00VerdenSøstre trygler om hjelp etter flukt fra Saudi-Arabia05:50NorgeDette skjer i dag05:30NorgeDette skjedde i natt05:27VerdenStrid om hva Mueller-rapporten forteller om Trump05:05NorgeFange fikk penger fra Nav mens han var på rømmen fra fengsel04:44VerdenUber har sikret investeringer i milliardklassen04:29NorgeRussebråk flere steder i landet03:26Verden92-åring tiltalt for å ha vært SS-vakt i Tyskland03:02NorgeMann dømt til fengsel for å laste ned overgrepsmateriale av barn02:45SportAndersen ferdig i Sør-Korea02:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes01:42VerdenMalis statsminister trekker seg01:33NorgeMann til sykehus etter MC-ulykke01:19NorgeØkning i antall bekymringsmeldinger til barnevernet i Oslo00:24VerdenTrump sier han kunne sparket alle i Russland-etterforskningen00:05SportChelsea til semifinale i europaligaen tross hjemmekluss, frisparkperle roet Arsenal-nervene23:44VerdenUSA sender diplomat til Sudan som ny utsending22:57NorgePolitiet betegner dødsfall i Ski som mistenkelig22:50VerdenDemonstranter omringer hærens hovedkvarter i Khartoum22:11NorgeLottomillionær: – Trodde det var telefonsalg21:19Verden– Fortsatt vestlig ønsketenkning om Kina21:08VerdenThe North Face-team fryktes omkommet i snøskred20:52VerdenFacebook samlet data om 1,5 millioner brukere20:03NorgeTre turister havnet i havet – tankskip etterforskes19:05NorgeTemperaturen bikket 20 grader i Østfold skjærtorsdag18:46VerdenPolitiet tror kortslutning utløste brannen i Notre-Dame17:32NorgeSeks personer innbrakt på glattcelle etter bråk i Strömstad17:28VerdenSkrev «hjelp» i gjørma - her blir de reddet fra ødemarken17:20VerdenHRW: Omfattende tortur av fanger i Mosul16:51NorgeBilfører slo bilfører i ansiktet etter kollisjon på Rena16:37NorgeTo skadd i motocrossulykke i Hedmark16:17StemmerMosambik: Nødhjelp er kun nest best14:41VerdenOver 200 drept i kamper om Libyas hovedstad14:31NorgeKvinne omkom i trafikkulykke i Oppland14:26VerdenRapport: Trump forsøkte å ta kontroll over Mueller-etterforskningen14:10NorgeBåtbrann i Gandsfjorden i Rogaland13:25VerdenIsbjørn på ville veier havnet i landsby 700 kilometer hjemmefra12:16KulturDiplomaten som ble krimforfatter og «løste» Palmemordet12:08NorgeSnøscooter kjørte inn i et tre i Trøndelag11:54NorgePåsketuren gikk ikke helt som planlagt: – Hun satt nok i andre tanker11:01VerdenMann pågrepet med bensin i katedral i New York08:51VerdenIvanka Trump sier hun avviste farens forslag om toppjobb i Verdensbanken08:50NorgeStortingsrepresentant vil at staten skal hjelpe skoler med svake resultater08:35SportAjax fra RBK-tap til Europa-sensasjon på under to år07:26VerdenJordskjelv ryster Taiwan07:16VerdenMinst 14 drept i angrep på buss i Pakistan07:00VerdenNy meningsmåling: Amerikanere ikke klare for å frikjenne Trump06:40VerdenStatlig radiostasjon: 60 omkom i tordenvær i India06:26VerdenEtappe to i valget i India er i gang06:05NorgeBåt grunnstøtte i Vestfold: – Sto ti meter inn på land06:00SportBBC-ekspert om Solskjærs United: – Trenger dyre reservedeler og en full service05:50NorgeDette skjer i dag05:38NorgeDette skjedde i natt05:20SportZuccarello-mål i storslagen hjemmeseier05:18VerdenGuatemalansk presidentkandidat pågrepet i USA i narkosak04:44NorgeNye krav til helsearbeidere innføres04:31VerdenDemokratisk presidentkandidat utsatt for homofiendtlige tilrop03:52Verden340 miljøaktivister pågrepet i London03:46NorgeLuftambulansen mister oftere GPS-signal02:38Verden29 omkomne etter bussulykke på Madeira
Populært