– Støtt dem som bare så vidt har begynt på sorgens vei

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) sier det norske folks viktigste oppgave videre blir å støtte familiene som har mistet sine kjære, og som fortsatt har en lang sorgtid foran seg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I sin tale under den nasjonale minnemarkeringen for 22. juli i Oslo Spektrum søndag uttalte en tydelig preget statsminister at de etterlatte familiene står overfor prøvelser vi andre bare kan ane.

Les også: Sterk minnemarkering

– Den tomme stolen ved søndagsmiddagen. Bursdagen uten bursdagsbarnet. Den første julen. Du kan hjelpe. Bak en kake. Inviter på kaffe. Gå tur sammen. En større gave enn godhet finnes ikke, sa Stoltenberg.

Møte ekstremisme

Han framhevet også to andre oppdrag han mener folket skal løse i «ånden fra 22. juli-samholdet.» Det andre er å ha sansene åpne for alle tegn til ekstremisme og møte hat med argumenter.

– Vi skal invitere hjem dem som har gått seg vill. De som vil ty til vold, skal vi bekjempe. Med alle demokratiets våpen skal vi møte dem, uttalte Jens Stoltenberg.

Trygghet gjennom samhold

Det tredje er å skape trygghet; gjennom god beredskap og synlig politi, men først og fremst gjennom samholdet mellom hver enkelt borger i landet – uansett bosted og religion.

– Hver og en av oss kan ta ansvar. Hver og en av oss kan vokte friheten. I fellesskap knytter vi en ubrytelig lenke av omsorg, demokrati og trygghet. Det er vårt vern mot vold, sa statsministeren.

Les statsminiserens tale her

Han høstet stor applaus både før og etter talen i Oslo Spektrum. Statsministeren åpnet sin tale med å si at vi i dag stanser tiden for å som én nasjon minnes de 77 umistelige livene.

– Sammen vant vi over hatet. Sammen omfavner vi åpenheten, toleransen og fellesskapet, sa han.

– Bare gjerningsmannen har skyld

– Vi har grått med dere som ble tvunget til det siste farvel ved graven. Vi føler med dere som ikke blir kvitt bildene, lydene og luktene fra den svarte fredagen.

Han framhevet at selv om det er mange spørsmål som må besvares, stilles de ikke for å gi andre enn gjerningsmannen skyld. Målet er å få vite, lære og komme videre.

– I respekt for dem som ble revet bort, skal vi rette blikket framover. Det betyr også å skille lag. I hverdagen venter ulikhetene og uenighetene. Mangfoldet. Det hilser vi velkommen.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy