Gaddafis sønn: – Vi overgir oss aldri

Libyas leder Muammar Gaddafi har fortsatt makten, forsikrer en talsmann for regimet. Lørdag kveld avtok kamphandlingene i den libyske hovedstaden Tripoli. Foto: REUTERS/SCANPIX
Libyas leder Muammar Gaddafi har fortsatt makten, forsikrer en talsmann for regimet. Lørdag kveld avtok kamphandlingene i den libyske hovedstaden Tripoli. Foto: REUTERS/SCANPIX

Muammar Gaddafi og hans folk vil aldri overgi seg til opprørerne i Libya, sier Gaddafis sønn Saif al-Islam. Han fordømmer opprørerne som «fredløse».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Muammar Gaddafi og hans folk vil aldri overgi seg til opprørerne i Libya, sier Gaddafis sønn Saif al-Islam. Han fordømmer opprørerne som «fredløse».

Opprørerne hevdet søndag at de har tatt kontroll over store deler av Tripoli, og nå beleirer bygningene der Gaddafi holder til. Men regimets talsmenn avviste at den libyske hovedstaden snart vil være på opprørernes hender.

– Det er en umulig tanke at vi skulle overgi oss. Vi befinner oss i vårt eget fedreland, og enten det dreier seg om seks måneder, ett år eller til og med to, vil vi holde ut, sa Saif i en tale som ble kringkastet på libysk satellittfjernsyn søndag morgen.

Tatt til fange

Den arabiske fjernsynskanalen Al Arabiya meldte at opprørerne har tatt flere titall av Gaddafis regjeringssoldater til fange.

– Opprørerne i Tripoli har reist seg til kamp, sa en talsmann for opprørerne til kanalen Al Jazeera.

Lørdag kveld ble det meldt om kraftige eksplosjoner og skuddsalver i flere deler av Tripoli, og det ble også hevdet at regimekritiske demonstranter var ute i gatene.

Les også: Eksplosjoner og skyting i Tripoli

Senere på kvelden stilnet kampene for en stund, før det på ny ble hørt kraftige eksplosjoner.

NATO-bomber

Ifølge en av opprørslederne, Abdel Hafiz Ghoga, gjennomførte fly fra NATO bombetokter for å avlede de libyske regjeringsstyrkene.

– Kampen om Tripoli har startet, sa Ghoga, som holder til i den opprørskontrollerte byen Benghazi.

Ifølge han er offensiven mot Tripoli nøye planlagt og koordinert og opprørere nærmer seg nå byen fra øst, vest og sør.

Tatt hånd om

Libyas informasjonsminister Moussa Ibrahim hevdet lørdag kveld at «infiltratørene» som angrep Tripoli tidligere på kvelden, var tatt hånd om.

Ifølge ham var det både egyptere, tunisiere og algeriere blant opprørerne som tok seg inn i byen i små grupper lørdag.

Opprørslederen Mohamed al-Harizi bekreftet at angriperne led store tap og opplyser til fjernsynsstasjonen Al Jazeera at 123 opprørere ble drept i lørdagens kamper i bydelen Tajoura

Langet ut mot Norge

Muammar Gaddafi gratulerte i et lydopptak libyerne med at «rottene» var eliminert.

Gaddafi langet også ut mot NATO, og et av landene han nevnte spesielt var Norge, til tross for at de norske jagerflyene nå er hentet hjem.

– Hva har vi gjort mot Frankrike, Storbritannia, Norge eller Danmark, spurte den libyske lederen, som anklaget Frankrikes president Nicolas Sarkozy for å være ute etter Libyas olje.

«Rotter og esel» lød Gaddafis karakteristikk av opprørerne og utenlandske ledere som krever hans avgang.

Flybase

Ifølge andre opprørskilder fortsatte natt til søndag kampene rundt den militære Mitiga-flybasen i Tajourah.

Opprørernes budskap til regjeringsstyrkene var angivelig at de kom i fred og at de ikke ønsker å spille blod.

Ibrahim gjentok på sin side regimets løfte om at opprørere som legger ned våpnene vil bli tilgitt.

– Selv om de har drept våre slektninger, sa han på det statlige fjernsynet.

Avviser Gaddafi-rykter

Informasjonsministeren forsikret også om at Gaddafi fortsatt er landets ubestridte leder og understreket at hovedstaden har et godt forsvar og at innbyggerne kan være trygge.

Den privateide libyske avisen The Tripoli Post meldte lørdag kveld at Gaddafi og to sønner hadde forlatt den libyske hovedstaden.

Den libyske lederen avfeide selv dette, og gikk i sin fjernsynsoverførte tale hardt ut mediene.

– De løgnaktige kanalene kommer sikkert til å hevde at denne talen er et opptak. I dag er det den 21. dagen av ramadan, klokka er nå 1.40 i Tripoli, sa han for å motbevise dette.

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden