- Vi visste Quick løy

- Det er klart Quick løy, det visste vi også. Han løy om alt mulig. Men nå tror de plutselig at han snakker sant om alt. Det er helt absurd..., sier Christer van der Kwast som var aktor i alle rettssakene mot Sture Bergwall som ble dømte for åtte drap under navnet Thomas Quick. Arkivfoto: Scanpix
- Det er klart Quick løy, det visste vi også. Han løy om alt mulig. Men nå tror de plutselig at han snakker sant om alt. Det er helt absurd..., sier Christer van der Kwast som var aktor i alle rettssakene mot Sture Bergwall som ble dømte for åtte drap under navnet Thomas Quick. Arkivfoto: Scanpix

Aktor i rettssakene mot seriedømte Thomas Quick sier at de visste Quick løy. Mandag kan den seriedømte svensken bli frikjent for drapene på de norske jentene Trine og Gry.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mandag offentliggjør påtalemyndighetene i Sverige sitt syn på nok en kritisert drapsdom mot den seriedømte Sture Bergwall (dømt under navnet Thomas Quick).

Den svenske statsadvokaten Bo Lindgren vil da legge frem en ny gjennomgang av en 11 år gammel dom mot Bergwall for drapene på de norske jentene Gry Storvik og Trine Jensen.

For et par år siden trakk Bergwall tilbake sine tilståelser, og han er så langt frifunnet for to av de åtte drapene han på 90-tallet ble dømt for å ha begått - deriblant norske Therese Johannessen som forsvant fra bydelen Fjell i Drammen for 23 år siden.

Christer van der Kwast var aktor i alle rettsprosesser rundt Bergwall på 90- og begynnelsen av 2000-tallet. Han har tidligere motsatt seg at svenske påtalemyndigheter har tatt opp igjen dommene etter at Bergwall trakk sine tilståelser.

OFRENE: Gry Storvik og Trine Jensen. Foto: ScanpixOFRENE: Gry Storvik og Trine Jensen. Foto: Scanpix

- Surrealistisk verden

- Det er ingen saklig grunn til gjenopptakelse. Han er rett dømt, det er ingen feil på dommene, sier van der Kwast til ABC Nyheter.

Han understreker at dette handler om bevisbedømmelse og at det ikke er funnet noen alternative gjerningsmenn i sakene.

- Man trenger ikke å lese mye i historien for å skjønne at det ligger mye mer i saken rundt denne Quick-en. Historikken, hans personlighet og det å kontrollere hva som stemmer med fakta - det er jo akkurat det vi prøvde å finne ut av.

- Nå gjør man alle de feilene som en påstår at vi gjorde. Det er en surrealistisk verden, kan man si. Nå er det så lett å vende alt og si at det er sånn det er. Men ingen har prøvd dette ordentlig.

Da Bergwalls advokat Thomas Olsson 11. april leverte inn et 103 sider langt krav om at drapsdommene må revurderes, understreket han at det ikke finnes noen fysiske bevis eller vitneutsagn som knytter Bergwall til noen av drapene (som fant sted i 1981 og 1985).

Les også: - Bevis mangler i to drapssaker

Advokaten påpekte også feil og mangler ved bevisene som Falu tingrett la til grunn i da rettssaken fant sted i år 2000. Olsson mente norske politifolk bidro til å villede retten, og at uttalelser fra sakkyndige ble tilpasset ønsket om å dømme Bergwall.

En rekke kjente svensker har i løpet av årene gitt uttrykk for at Sture Bergwall er uskyldig dømt, blant dem forfatterne Jan Guillou og Leif G. W. Persson.

Til ABC Nyheter har Bergwall selv sagt at han regner med å være frikjent for alle drap i løpet av 2011, og at han håper å slippe ut fra sykehuset i løpet av 2012.

Les også: - Jeg har jo tilstått 30 drap

Men den nå pensjonerte aktoren mener en hvert fall bør prøve sakene på nytt for domstolen, og at påtalemyndigheten ikke bare kan frafalle sakene mot Bergwall.

- Jeg vet at det ikke er funnet noen nye bevis i sakene. I motsetning til deg og andre som følger saken i media, så vet jeg hva som faktisk skjedde. Jeg vet hvordan utredningen var og hva som hente den gangen, sier van der Kwast.

- Om man anser at det er noe tvilsomt ved dommene, så burde man vel ha prøvd det en gang til for domstolen.

- Jeg har vanskelig for å skjønne hvorfor påtalemyndighetene stikker ut bakveien - først innvilger de gjenopptakelse og så legger de ned saken, selv om domstolen sier at dette skal prøves.

- Om en skal snakke om en skandale, så synes jeg den ligger der - at man ikke våger å prøve dette en gang til.

- Det er andre grunner til at man gjør dette. Det har nok betydd litt at det har blitt så mye oppstyr i media rundt disse sakene, men jeg ser altså ingen saklige grunner til gjenopptakelse.

- Jeg skjønner ikke hvorfor man snakker om rettsskandale. Det er dumt og et mediepåfunn.

- Vi visste han løy

Sture Bergwall har vært underlagt behandling ved Säter sykehus siden tidlig på 90-tallet. Det var mens han var tvangsinnlagt her at han begynte å tilstå mer enn 30 drap i Norden.

Han ble til slutt dømt for åtte av disse og fra midten av 90-tallet har han hatt ry som Nordens største og verste seriemorder.

I 2002 ble han fratatt alle sterke narkotikaklassifiserte medisiner. Etter at han ble nykter har han også nektet psykiatrisk behandling og det har ikke kommet flere tilståelser fra ham. For to år siden trakk han alle tilståelser i forbindelse med at den svenske journalisten Hannes Råstam lagde et dokumentarprogram om han for SVT.

Dette gjør lite inntrykk på mannen som førte alle sakene mot Bergwall.

- Det eneste nye er at han har trukket tilbake sin tilståelse. Men det skal ikke i seg selv være nok til å gjøre en ny vurdering, sier Christer van der Kwast.

- Men at han kan ha løyet den gangen, det endrer altså ingenting?

- Det er klart han løy, det visste vi også. Han løy om alt mulig. Men det handlet om å finne ut hva han løy om og hva ikke. Men det er feilen de gjør nå, nå tror de plutselig at han snakker sant om alt. Det er helt absurd...

- Det er min personlige mening.

- Det er jo heller ikke jeg som har dømt ham. Det er jo fem ulike domstoler som har dømt ham. Noen påstår at det skal ha skjedd en form for manipulasjon, men jeg synes man skal være forsiktig med ordbruken for dette handler om bevisvurdering.

Men hva tror du skjer mandag?

- Det vil jeg ikke spekulere i.

Etter at Bergwall trakk sine tilståelser - som han mente hadde fremkommet mens han var sterkt neddopet og underlagt en særegen form for terapi - har svenske påtalemyndigheter sett på alle dommene mot ham. En samlet gjennomgang av etterforskningen legges frem senere i høst.

Her snakker den dømte seriemorderen med sin forsvarer, Claes Borgstrøm (tv), i 1998. Foto: ScanpixHer snakker den dømte seriemorderen med sin forsvarer, Claes Borgstrøm (tv), i 1998. Foto: Scanpix

Les flere nyheter

Personvernpolicy