Egypt vil hente hjem sin Israel-ambassadør

Rasende egyptere demonstrerte fredag kveld utenfor Israels ambassade i Kairo i protest mot at israelske soldater skjøt og drepte fem egyptiske grensevakter. Foto: REUTERS/SCANPIX.
Rasende egyptere demonstrerte fredag kveld utenfor Israels ambassade i Kairo i protest mot at israelske soldater skjøt og drepte fem egyptiske grensevakter. Foto: REUTERS/SCANPIX.

Israel beklager at egyptiske grensevakter ble drept i forbindelse med en israelsk militæraksjon. Egypt kaller hjem sin ambassadør fra Israel i protest mot aksjonen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Israels forsvarsminister Ehud Barak sier det er beklagelig at egyptiske liv gikk tapt, og han har bedt hæren om å innlede en felles etterforskning av saken med egypterne.

Fem egyptiske grensevakter ble drept da israelske soldater gikk til angrep mot væpnede palestinere i grenseområdet torsdag.

Les også: Rakettregn over det sørlige Israel

Aksjonen ble gjennomført etter at væpnede palestinere hadde angrepet flere israelske kjøretøyer ved den israelske byen Eilat ved Rødehavet. Åtte israelere ble drept i angrepene.

Egypt har reagert kraftig på den israelske militæraksjonen og kaller nå hjem sin ambassadør fra Tel Aviv.

– Egypt har besluttet å hente hjem sin ambassadør inntil det foreligger en offisiell beklagelse, sa den egyptiske stabssjefen Sami Enan lørdag.

– Vi håper at ambassadøren ikke skal kalles hjem, het det så fra det israelske utenriksdepartementet.

Den egyptiske regjeringen har i tillegg kalt Israels ambassadør inn på teppet for å overbringe en krass protest.

– Brudd på fredsavtalen

Egypt legger det politiske og juridiske ansvaret for hendelsen på Israel og mener den utgjør «et brudd på fredsavtalen mellom Egypt og Israel», heter det i en uttalelse fra de militære lederne i Kairo.

Den høytstående tjenestemannen Amos Gilad i det israelske forsvaret understreker at det fortsatt knytter seg usikkerhet til hvordan de egyptiske grensevaktene døde.

– Ingen israelsk soldat retter våpenet sitt mot en egyptisk soldat eller politimann med hensikt, sier Gilad og kaller forholdet til Egypt stabilt.

Rapport

Ifølge Egypts statlige nyhetsbyrå MENA har den flernasjonale observatørstyrken MFO på Sinaihalvøya rapportert om to israelske brudd på fredsavtalen mellom de to landene i forbindelse med militæraksjonen.

Les også: Kamphandlinger etter angrep på israelske busser


– Den internasjonale styrken sier i sin rapport om dødsfallene til egyptisk sikkerhetspersonell at bruddene består i å ta seg inn på egyptisk territorium og løsne skudd på egyptisk side av grensen, melder MENA.

Observatørstyrken MFO har sin hjemmel i fredsavtalen fra 1979 og har en norsk kontingent på tre offiserer.

Bombeangrep

Angrepene ved Eilat er fulgt av israelsk bombing av flere mål på Gazastripen.

Lørdag var i alt 15 palestinere drept i løpet av et døgn med israelske angrep mot mål i området, blant annet skal en fem år gammel gutt være drept. Folk i israelske byer og bosetninger nær Gazastripen har nå fått beskjed om å holde seg i nærheten av tilfluktsrom.

De israelske regjeringsstyrkene (IDF) fastholder at angrepene utelukkende er rettet mot det de kaller «terroranlegg og våpenlagre» på Gazastripen.

– IDFs mål er å hindre nye terrorangrep mot Israels sivilbefolkningen, sier Bjørn Hermann som er skandinavisk talsmann for hæren.

Israel holder Hamas, som har makten på Gazastripen, ansvarlig for terrorangrepet utenfor Eilat. Hamas har de siste to årene hatt en uformell våpenhvile med Israel, men kunngjorde fredag kveld at denne nå er over.

Den arabiske liga har kalt sammen til krisemøte søndag om Gaza.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden