Smil, sang og samhold løsnet terrorens grep

Samlet i sorgen, men også for å fylle åstedene med glede igjen, besøkte overlevende, etterlatte og pårørende Utøya og Regjeringskvartalet i helgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fredag og lørdag besøkte rundt 1.500 personer Utøya da politiet for første gang åpnet den etter massakren 22. juli, mens rundt 250 etterlatte og overlevende etter bomben i Regjeringskvartalet lørdag var samlet for å se åstedet.

Les også: - Tilbake for å overvinne frykten

Besøkene på Utøya var en bearbeidelse av sorg, men ga også den tradisjonsrike leirøya de første smilene og applausene tilbake etter fire uker som åsted for norgeshistoriens verste handlinger i fredstid.

– Det er tungt å se igjen stedene hvor venner ble drept, samtidig som det har vært godt å komme tilbake til et sted hvor man kan konsentrere seg om sorgen, sa AUF-leder Eskil Pedersen til pressen etter å ha besøkt Utøya lørdag.

Mange tente lys og la ned blomster og minneord på stedene der deres venner ble skutt. De viste også sine nærmeste hvor de selv hadde løpt, svømt og gjemt seg for å unnslippe gjerningsmannens kuler.

Applaus for Stoltenberg

Som avslutning tok Aps ungdomsparti lørdag de første stegene mot å ta Utøya tilbake fra terrorens grep. Gressbakken hvor mange av arrangementene under sommerleiren normalt blir holdt, ble fylt med taler og sang.

Applausen etter statsminister Jens Stoltenbergs tale, hvor han lovet å komme tilbake og overnatte sammen med AUF-erne neste år, kunne høres helt over til landsiden.

– Det var utrolig godt å se AUF-ere som smiler på Utøya igjen, sier Pedersen.

Han tror lørdagen alt i alt har vært en god opplevelse, men uttrykte også respekt for dem som syntes det var for tidlig å dra tilbake, og dem som kanskje aldri vil dit igjen.

Regjeringskvartalet

Administrasjonsminister Rigmor Aasrud og hennes departementsråd Ingelin Killengreen var verter da etterlatte, skadde fra bombeangrepet møttes lørdag ettermiddag.

De fikk en omvisning av politiet på Einar Gerhardsens plass, hvor bomben gikk av 22. juli klokken 15.25. Rundt 250 mennesker møtte opp, forteller Aasrud til NTB lørdag kveld.

– Det er mennesker som er preget av sorg, men det ble en verdig stund. Mange syntes det var godt å stå litt for seg selv og legge ned blomster, sier Aasrud.

Les også: - Kunnskap er viktig i sorg

Selv fikk hun møte igjen flere kolleger hun ikke hadde sett siden terroren rammet. Andre hadde hun møtte tidligere, men spesielt sterkt var det å ta imot folk som for første gang fikk se det avstengte Regjeringskvartalet fra innsiden.

– Jeg tror det for mange var en god opplevelse å få se stedet der dette skjedde, og å få se hvor store skader kvartalet fikk, sier Aasrud.

Flere andre statsråder var også til stede, blant dem justisminister Knut Storberget, som mistet flere av sine kolleger i bombeangrepet.

Naturlig del av sorgen

Både politi, helsepersonell, religiøse omsorgspersoner og en rekke statsråder var til stede for å gi trøst, profesjonell støtte og oppklarende svar. Mange av dem var selv en del av rednings- og hjelpearbeidet etter terrorangrepene.

Les også: Tung, men viktig dag for pårørende

Krisepsykiater Trond Heir var på plass begge stedene. Han sier folk har reagert med både gråt, oppgitthet og sinne, men at det er en naturlig del av sorgprosessen.

– De fleste vil etter hvert oppleve lettelse etter å ha sett åstedet. Det er nesten som ved en begravelse, hvor man går veldig inn i sorgen, mens man etter arrangementet opplever en mer lettet tilstand, sier han til NTB.

Han sier at detaljer og besøk på åstedet er nyttig for å hindre at fantasien tar overhånd.

– Selv om virkeligheten er brutal, er den relativt entydig – og dermed lettere å bearbeide, sier psykologen.

– Alles sorg har fått rom

Besøkene fredag og lørdag var i regi av Helsedirektoratet. Alt som skjedde på Utøya og i Regjeringskvartalet, var skjermet for pressen.

– Det har vært en veldig tilrettelagt og verdig markering. Det har ikke vært støy, og jeg opplever at folk ikke har blitt tråkket på, men har fått være alene når de har hatt behov for det. Hvert enkelt menneskes personlighet og sorg har fått sitt rom, sa president Sven Mollekleiv i Røde Kors til NTB ved Utøya.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden