Åpen for alle - alltid

Svinaktig godt – og billig

BILLIG: Det ser supereksklusivt ut, men grillet svinenakke med løk er en billig rett for sensommertomme lommebøker.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Sprøtt, saftig, smaksrikt og rimelig svinekjøtt trenger du ikke skamme seg over å servere.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Chassagne-Montrachet med «feil» farge

Chassagne-Montrachet er en meget anerkjent hvitvinskommune. Det finnes imidlertid også spennende røde varianter i området.

Ukens rett er like god som den er enkel. Grillet svinenakke toppet med grillet løk, urter og brunet smør. Magert kjøtt med smak av sommerens urter og karamellisert løk. Sausen komplementerer retten med fedme og en nøttepreget, rik smak. Vinvalget bør i dette tilfellet ikke være for kraftig. For mye tanniner vil ikke være gunstig sammen med det magre kjøttet, og en fyldig, rik vin vil overkjøre retten totalt. Her er bløte tanniner, middels fylde og saftighet stikkord for en god kombinasjon.

Chassagne-Montrachet er en av verdens mest anerkjente områder for produksjon av hvitvin. Mellom Chassagne og nabokommunen Puligny finner vi de verdensberømte grand cru vinmarkene Montrachet, Chevalier-Montrachet og Batard-Montrachet som frembringer viner av eksepsjonell kvalitet.

Rødvinene fra de to kommunene er derimot sjeldent nevnt. Pulignys produksjon er minimal og uinteressant, mens Chassagne har flere gode produsenter. Vinene vil aldri få samme kompleksitet, eleganse eller lagringsevne som de berømte vinene fra Cote-de-Nuits lenger nord i regionen, men leverer lette sjarmerende viner som ofte får et litt vegetalt urtepreg i smaken.

Ukens anbefaling er Chassagne-Montrachet, vielles vignes, Girardin 2009 (8055901 kr 196,- Basisutvalg)

Vinen er produsert av Vincent Girardin, som igjen viser at ikke all rimelig burgund behøver å være dårlig. Vinen har en ungdommelig bærduft av blåbær, kirsebær, bjørnebær, solbær og plomme med innslag av gress og urter. Smaken er dominert av samme bærfrukt med saftige tanniner og en middels fyldig stil. Fruktigheten har et distinkt urtepreg i avslutningen.

Vinen fungerer fint med det magre kjøttet, samtidig som den har nok syre til å rense opp etter den fete sausen. Urtepreget i retten og vinens grønntoner er med på å framheve hverandre og gir retten et delikat helhetspreg.

Robert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Han er vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget. Tidligere har han vært vinansvarlig blant annet på Bagatelle, Statholdergaarden og Oro i Oslo. Han gir deg vinen.Robert Lie er daglig leder ved restauranten Grefsenkollen. Han er vinkelner og har vunnet fire NM, ett EM og ett nordisk mesterskap i vinkelnerfaget. Tidligere har han vært vinansvarlig blant annet på Bagatelle, Statholdergaarden og Oro i Oslo. Han gir deg vinen.

Tom lommebok etter sommer`n og lyst på et herremåltid fra grillen? Fortvil ikke. Et av de rimeligste og mest undervurderte kjøttstykkene på markedet kommer fra nakken på grisen, og alle dagligvarebutikker selger dette helt eller skåret i skiver. Disse skivene består av forskjellige møre muskelgrupper, skilt av et tynt lag hvitt fett. Hvilket gjør dette til et perfekt objekt for grillen. Kombinert med den billigste grønnsaken fra jorda, løk, er det duket for en rimelig grillrett med superb og eksklusiv smak.

Du trenger ikke kremere svinekjøttet. Svinekjøtt stekes tradisjonelt til mer en 68 grader i kjernen, på grunn av trikiner (parasitter) som tidligere var vanligere en de er nå. Alt svinekjøtt solgt i Norge er testet for trikiner, så faren for å få parasittene i kjøttet er svimlende liten. Men uansett er det et godt tips å grille kjøttet skikkelig. Rått svinekjøtt er ikke spesielt godt!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den norske løken kommer i alle farger nå på sensommeren, og er tilgjengelig til en god pris i alle butikker. Jeg har valgt den tradisjonelle gule løken, rødløk og den grønne vårløken. Disse fargerike brødrene gir visuelt liv til retten, samtidig som de har litt forskjellig styrke og smak. Med noen dråper sherryeddik blir smaksbildet komplett med syre, sødme og salt. Server gjerne din favorittpotet eller ris til.

Grillet svinenakke

Ingredienser (2 personer):

2 skiver svinenakke

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

2 biter sitron

1 kvist rosmarin

1 ss olivenolje

Flaksalt og grovt, nykvernet svart pepper

Løkblanding:

1 stk. gul løk

2 stk. vårløk

1 stk. rødløk

2 ss italiensk olivenolje

1 ss sherryeddik

Salt og pepper

Sjy:

50 g Brunet smør

1 ts sitronsaft

1 ss soya

4 ss kjøttsaft fra tallerken der kjøttet har ligget etter grillingen.

Fremgangsmåte:

Hvis du får tak i en hel bit med svinenakke deler du den i skiver på 2–3 cm. Er de ferdig skåret opp velger du de tykkeste skivene du finner. La de i ligge i romtemperatur en halvtime før grilling. Da får du en jevnere steking og unngår en tørr grillskorpe og en rå kjerne. Gni inn salt og pepper på kjøttet og legg det på en god og varm grill. La kjøttet ligge et minutt eller to, eller til det er en god grillfarge på kjøttet. Snu det og legg en bit sitron og en kvast rosmarin oppå stekeskorpen. Dette setter en mild, men kjempegod smak på kjøttet bare ved å ligge der. Når det pipler opp en klar veske på kjøttet er det sannsynligvis klart. Har du et steketermometer så bruk gjerne dette hvis du er i tvil. Stek det til temperaturen i kjernen er 68 grader. Da kommer det noen grader resttemperatur og du ender på rundt 70 grader. Dette er perfekt temperatur på grillet nakke. Legg kjøttet til hviling i fire-fem minutter på en tallerken. Det pipler nå ut litt kjøttsaft som skal brukes i sjyen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det pipler opp en klar veske på kjøttet er det sannsynligvis klart.

Løk, løk og løk:

Skjær den gule og røde løken i tykke skiver. Vårløken deles opp etter grilling.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Gni løken inn med olivenolje og la den grilles til den er blitt godt karamellisert på begge sider. Gjør dette på en litt kaldere del av grillen, slik at det ikke svir seg før den er ferdig. Legg deretter all løken på en tallerken og krydre med salt og pepper. Smak til med olje og sherryeddik. Løk er naturlig veldig sukkerholdig og kler derfor syre i form av en smaksrik sherryeddik veldig godt. Legg løken oppå nakken ved servering.

Sjy på 1-2-3:

Kok smøret i en kjele på lav varme til det begynner skifte farge fra gult til lys brunt. Nå har du noe som blir kalt nøttesmør. Her er ingen nøtter i, men smøret har fått en litt nøttaktig farge og en god «toasted» lukt og smak. Trekk den av varmen og bland inn sitron, soya og stekesjyen. Ikke kok sjyen mer nå.

Maten er ferdig. Og supergod.

BILLIG: Det ser supereksklusivt ut, men grillet svinenakke med løk er en billig rett for sensommer-tomme lommebøker.BILLIG: Det ser supereksklusivt ut, men grillet svinenakke med løk er en billig rett for sensommer-tomme lommebøker.