Over 20 demonstranter drept i syriske byer

En syrisk kvinne i Tyrkia roper slagord mot president Bashar al-Assad foran det syriske konsulatet i Istanbul. Foto: REUTERS / Osman Orsal / SCANPIX.
En syrisk kvinne i Tyrkia roper slagord mot president Bashar al-Assad foran det syriske konsulatet i Istanbul. Foto: REUTERS / Osman Orsal / SCANPIX.

Demonstrantene i Syria har opplevd nok en blodig dag, til tross for at landets president har gitt FN beskjed om at militæroperasjonene mot sivile er over.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Minst 22 personer skal ha blitt drept da soldater åpnet ild for å spre titusener av demonstranter i en rekke syriske byer fredag. Minst to barn oppgis å være blant ofrene.

Les også: Skyter for å spre demonstranter i Syria

Dagen etter at president Bashar al-Assad ga FNs toppsjef Ban Ki-moon beskjed om at militæroperasjonene var avsluttet, fortsatte soldater å bruke våpen for å stanse protestene mot regimet

I provinsen Deraa sør i landet ble minst 15 mennesker drept, ifølge syriske menneskerettsaktivister. Blant de drepte var en elleveåring og en 72-åring, ifølge Det syriske observatoriet for menneskerettigheter.

Les også: - Henrettet 26 på stadion

Siden demonstrasjonene startet i midten av mars, skal over 2.000 demonstranter ha mistet livet.

Homs og Damaskus

Soldater åpnet også ild i byen Homs sentralt i landet, og der skal minst fem mennesker være drept.

Også i forsteder til Damaskus ble demonstrasjonene forsøkt stanset av regjeringsstyrker, og der skal to personer ha blitt drept.

Se video fra Syria her

Det er også kommet meldinger om at tre soldater er blitt skutt og drept etter at de nektet å skyte mot demonstranter, ifølge nyhetsbyrået DPA.

Opposisjonen melder også om skyting i byen Deir al-Zor øst i Syria og i Hauran-regionen sør i landet.

Står sammen

Mer enn 40 såkalte revolusjonære blokker i Syria har slått seg sammen for å styrke kampen mot Assad-regimet, het det i en kunngjøring som ble sendt til nyhetsbyrået AFP fredag.

Les også: Obama: - Assad må gå

Sammenslutningen har fått navnet Generalkommisjonen for den syriske revolusjon.

Til sammen blir 44 organisasjoner med i den nye samarbeidsorganisasjonen. Den har som langsiktig mål «å bygge opp en sivil, demokratisk stat med institusjoner som sikrer frihet, likhet, verdighet og respekt for menneskerettighetene», blir det sagt.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden