Breiviks isolasjon forlenges

Anders Behring Breivik på vei til Tingretten i Oslo fredag. Foto: Scanpix.

Tingretten mener det fortsatt er fare for bevisforspillelse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tingretten besluttet fredag at terrorsiktede Anders Behring Breivik skal holdes isolert i fire nye uker. Han er underlagt brev- og besøksforbud, og får heller ikke tilgang til aviser, radio eller tv.

Dommer Hugo Abelseth forklarte at Breivik har opplevd isolasjonen som kjedsom og monoton, og som en «sadistisk torturmetode». Han har vært isolert i fire uker hittil.

Tingretten ville imidlertid ikke ta hensyn til dette fordi de mener det fortsatt er fare for bevisforspillelse. De viser til at man ikke vet om Breivik har hatt medhjelpere.

Les også: Fornærmede får ikke se Breivik i retten

Ny vurdering

Loven gir bare adgang til å isolere i maksimalt to uker ved første fengslingsmøte. Tingretten har innrømmet at det ble begått en feil under det første fengslingsmøtet. Kjennelsen ble imidlertid ikke anket.

Spørsmål om fortsatt varetektsfengsling og isolasjon etter de neste fire ukene vurderes i rettsmøtet mandag 19. september.

- På et tidspunkt vil det være naturlig med åpne dører og avslutning av isolasjonen, men når det skjer må vurderes av domstolen der og da, sa Abelseth etter rettsmøtet fredag.

Les alt om terrorsaken her.

- Vanskelig

Breivik ankom tingretten kl 11 fredag. Følget, som besto av to politimotorsykler, den pansrede, svarte bilen den terrorsiktede vanligvis fraktes i og en hvit bil, forlot klokka 10.40 Ila fengsel i Bærum, der Breivik holdes i varetekt.

Se video: Her ankommer han tingretten

Rettsmøtet begynte klokka 13, og omtrent en halvtime senere var retten hevet. Samtidig ble den siktede fraktet bort. Ifølge Breiviks advokat Geir Lippestad har den terrorsiktede fortalt om hvorfor han opplever det som vanskelig å sitte på isolasjon.

- Nå er det besluttet referatforbud og det er derfor lite jeg kan si, men det ligger i sakens natur at dette er en vanskelig situasjon.

- Uten følelser

– Han opplever isolasjonen som tung, derfor ønsker han at den skal oppheves, sa forsvareren. Også bistandsadvokat Sigurd Klomsæt var tilstede i tingretten fredag.

Han beskriver Breivik som en person som opptrer totalt uten følelser.

- Han er helt fraværende for det han har påført andre mennesker. Han viser ingen følelser, uttalte Klomsæt utenfor rettslokalet.

Les også: Han viser ingen følelser

Vil ha offentlighet

Før fengslingsmøtet 25. juli hadde Breivik bedt om å få møte i uniform, et ønske som ble avvist med begrunnelsen at det ville stride mot rettens verdighet. I fredagens rettsmøte ville Breivik møte i snippkjole, også denne gang mener retten at dette ville stride mot domstolens bestemmelser

– Retten er enig med påtalemyndigheten i at også den bekledning siktede nå ønsker å fremstilles i vil virke unødvendig forstyrrende, krenkende og provoserende og at den derfor også vil krenke domstolens verdighet, går det fram av en beslutning fra Oslo tingrett.

Breivik selv har klart uttalt via sin forsvarer at han ønsker mest mulig offentlighet rundt rettsmøtene hvor han framstilles.

Politiet på sin side frykter for Breiviks sikkerhet og også for at han kan benytte møtene i retten til å gi beskjeder til utenforstående. I avhør har han forklart seg om to andre påståtte terrorceller, som politiet fremdeles ikke har avsluttet letingen etter.

Les flere nyheter

Flere saker fra ABC Nyheter

Personvernpolicy