Forsker: - SIAN fører folk bak lyset

Leder Arne Tumyr i organisasjonen «Stopp islamiseringen av Norge» mener det bare er spørsmål om tid før muslimene vil utgjøre flertall i landet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX
Leder Arne Tumyr i organisasjonen «Stopp islamiseringen av Norge» mener det bare er spørsmål om tid før muslimene vil utgjøre flertall i landet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / SCANPIX

SSB-forsker Helge Brunborg sier den islamkritiske organisasjonen feiltolker tall om muslimer, mens SIANs leder Arne Tumyr mener statistikerne driver med «flisespikkeri».

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(ABC Nyheter): Flere husstander har mottatt en brosjyre fra den islamkritiske organisasjonen «Stopp islamiseringen av Norge» (SIAN) i posten. Der hevdes det at islam utgjør en trussel for det norske demokratiet, og advarselen følges av en rekke angivelige «fakta»:

«Ifølge beregninger vil det i året 2026 være et flertall av innbyggere med islamsk tilhørighet i Oslo. I løpet av 2060 - 2100 vil de være i flertall i Norge.», er blant påstandene.

- Dette er et forsøk på å føre folk bak lyset, sier seniorforsker Helge Brunborg ved Statistisk sentralbyrå til ABC Nyheter.

- Feiltolker tallene

Leder for SIAN, Arne Tumyr, mener de har dekning for påstandene på grunnlag av beregninger gjort av Human Rights Service (HRS). Hege Storhaug i HRS har imidlertid tidligere presisert i Dagbladet at deres beregninger ikke viser at muslimer vil være i flertall i 2026.

Les også: Frp-topp ville behandle muslimer psykiatrisk og forby islam

Brunborg mener SIAN har feiltolket tallene, og at fremstillingen er preget av overdrivelser og misforståelser.

- De regner alle innvandrere som muslimer, og tar med alle etterkommere i alle generasjoner. Faktum er at de siste årene er det arbeidsinnvandring fra Øst-Europa, vesentlig kristne, som har økt mest.

Lite sannsynlig

SSB anslår at det i dag er mellom 100.000 og 200.000 personer i Norge som er muslimer. Dette utgjør mellom 2 og 4 prosent, og det er lite sannsynlig at muslimer kommer i flertall i Norge i den perioden SIAN oppgir.

- I dag er altså mellom en tredjedel og en sjettedel av alle innvandrere og deres norskfødte barn muslimer. Selv blant innvandrere er det altså ikke muslimsk flertall, og dette gjelder også for Oslo, sier Brunborg.

Det beroliger ikke Tumyr, som mener muslimene vil utgjøre majoriteten i Norge på lang sikt.

- Om de er i flertall i 2050 eller 2500 er ikke et spørsmål som er interessant for oss, det er flisespikkeri. Vårt hovedanliggende er å advare mot den ukontrollerte innvandringen fra muslimske land, som etterhvert vil føre til krig og konflikt, hevder Tumyr.

Seniorforsker Helge Brunborg i Statistisk sentralbyrå tilbakeviser at muslimer vil utgjøre i flertall i Norge. Foto: Statistisk sentralbyråSeniorforsker Helge Brunborg i Statistisk sentralbyrå tilbakeviser at muslimer vil utgjøre i flertall i Norge. Foto: Statistisk sentralbyrå

- Muslim i flere generasjoner

SSB tar utgangspunkt i første- og andregenerasjons innvandrere, det vil si personer som har innvandret til Norge og barn av to foreldre som har innvandret.

Tumyr mener SSB «ikke har lagt tilstrekkelig vekt på at en muslim er en muslim i flere generasjoner fremover.»

- Blant annet i England har man sett at tredje og fjerde generasjon blir mer ekstreme og radikale muslimer enn de som først kom til landet, hevder Tumyr.

Les også: Nå vil alle drikke te hos muslimer

Han mener både barnebarn og oldebarn av innvandrerne må inkluderes i en beregning av hvor mange muslimer som vil bo i Norge i fremtiden.

SSB har ikke laget en slik fremskriving.

Brunborg peker på at oppdragelse i religiøs tro varierer sterkt, også for personer som har foreldre fra muslimske land.

Likere over tid

Seniorforskeren sier det ikke finnes belegg for Tumyrs påstand i forskningen på etterkommere av innvandrere i Norge – tvert imot:

- Det kan selvsagt være noen som blir radikalisert, men det vi ser generelt i Norge er at etterkommere av innvandrere blir stadig mer lik resten av den norske befolkningen. Det gjelder faktorer som utdanning og inntekt, og det er ikke urimelig å tro at dette også vil gjelde sekularitet.

Får støtte fra analyseinstitutt

Tall fra det anerkjente amerikanske analyseinstituttet Pew Research Centers Forum on Religion and Public Life tyder også på at SIANs tall er feil.

En studie analyseinstituttet publiserte i januar i år tyder på at det i 2030 vil være 6,5 prosent muslimer i Norge. Det betyr cirka 350.000 muslimer.

I følge Pew var det omlag 7000 muslimer som innvandret til Norge i 2010. Dette inkluderer også familiegjenforeninger.

Les flere nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden