Tung, men viktig dag for pårørende på Utøya

Nøyaktig fire uker etter massakren på Utøya gikk de første pårørende i land på øya og fikk se stedene hvor deres kjære ble funnet drept. – En tung, men viktig dag, sier helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap).

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka var litt over 12 da den første ferja med pårørende fredag la til land på Utøya.

– Dette er en veldig viktig og veldig tung dag for de etterlatte, sier helseministeren, som selv besøkte Utøya.

Se video: Pårørende på Utøya


Alt som skjedde på øya, var skjermet for pressen.

– Det har vært en veldig tilrettelagt og verdig markering. Det har ikke vært støy, og jeg opplever at folk ikke har blitt tråkket på, men har fått være alene når de har hatt behov for det. Hvert enkelt menneskes personlighet og sorg har fått sitt rom, sier president Sven Mollekleiv i Røde Kors til NTB.

Sterkt inntrykk

Røde Kors hadde 90 frivillige på Utøya for å bistå de pårørende som fredag selv fikk se åstedet for norgeshistoriens verste forbrytelse i fredstid.


Les mer: Lang helg for etterlatte og overlevende


Mange av dem var med i rednings- og hjelpearbeidet umiddelbart etter at Anders Behring Breivik ble pågrepet. Møtet med øya og de pårørende har gjort sterke inntrykk på Røde Kors-medarbeiderne, forteller Mollekleiv.

Politifolk ga detaljert informasjon om hva som så langt er brakt på det rene om hendelsesforløpet 22. juli, sier Mollekleiv.

– Politiet har gjort sitt for at de pårørende får forklart historien om det som skjedde. Selv om det bildet naturlig nok ikke kan bli komplett nå, har politiet også gått inn på den enkelte ungdoms historie på en veldig verdig og god måte, sier Mollekleiv.

Gråt og sinne

Psykolog Trond Heir har vært en del av helseteamene som var på Utøya. De fleste av de pårørende som var på øya fredag tok besøket med fatning, ifølge psykologen.

Les også: - Kunnskap er viktig i sorg


– Noen reagerer med gråt, andre med oppgitthet og sinne. Dette er en del av sorgprosessen. De fleste vil etter hvert oppleve lettelse etter å ha sett åstedet. Det er nesten som ved en begravelse, hvor man går veldig inn i sorgen, mens man etter arrangementet opplever en mer lettet tilstand, sier han til NTB.

– Hvorfor er det viktig for de pårørende å komme så nær åstedet og ta rede på detaljer rundt drapene?


– Det gjør det lettere å forholde seg til virkeligheten, snarere enn fantasi og uvisshet. Fantasier kommer kastende på og kan anta alle mulige slags former. Når man da ikke vet nøyaktig er sorgen også vanskeligere å bearbeide. Selv om virkeligheten er brutal, er den relativt entydig – og dermed lettere å bearbeide.

Sterke følelser

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen har vært forberedt på at de pårørendes besøk på Utøya fredag og lørdag kan vekke sterke følelser.

Les også: Raser mot Hagen: - Alle som har mistet noen, ønsker svar


– Familiene til de drepte har med seg hver sin ledsager fra Røde Kors, mens en fra politiet viser dem hvor deres kjære ble funnet. Det er veldig viktig for mange å se stedet deres sønner, døtre og søsken var de siste dagene av sitt liv og hvor de var lykkelige, sier Strøm-Erichsen.

– Dette er de pårørendes dag. Jeg er her først og fremst som medmenneske, sa hun til NTB fredag.

De andre statsrådene som er på Utøya fredag, er forsvarsminister Grete Faremo, kulturminister Anniken Huitfeldt, administrasjonsminister Rigmor Aasrud, finansminister Sigbjørn Johnsen – alle Ap – og kunnskapsminister Kristin Halvorsen, SV.

Ro og stillhet

Direktør Jon Lea i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) forsikrer at alt er gjort for å ivareta verdige rammer rundt besøket.

– De etterlatte vil møte en øy som er ryddet og framstår som ordentlig. Det er framkommelig, og vi har satt opp bekvemmeligheter og samlingsplass. Rundt to hundre mennesker står parat til å bistå ved behov, sier Lea.

Hvert enkelt åsted er merket. Pårørende fikk selv sette grensene for hvor detaljert informasjon de fikk. I tillegg stilte leger og helsepersonell, samt religiøse omsorgspersoner, opp.

– De vil få all den hjelp de trenger der ute, sier Lea.

Bebeto Matthews

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden