Åpen for alle - alltid

Fem unge dansker siktet for terror

De fem venstreradikale danskene skal ifølge danske påtalemyndigheter ha planlagt å sette fyr på Christiansborg slott. Foto: Wikimedia Commons.
De fem venstreradikale danskene skal ifølge danske påtalemyndigheter ha planlagt å sette fyr på Christiansborg slott. Foto: Wikimedia Commons.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem unge venstreradikale som er siktet for forsøk på terrorhandlinger i Danmark, skal ha forsøkt å tenne på den greske ambassaden og ha hatt planer om å sette fyr på Christiansborg slott.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

De fem unge mennene som er siktet for flere tilfeller av brannstiftelse, er også siktet for forsøk på terrorisme, sier politiadvokat Dorit Borgaard i en uttalelse.

I et lukket rettsmøte forsøkte politiadvokaten torsdag å overbevise dommeren i byretten i København om at terrorsiktelsen skal inngå i grunnlaget for varetektsfengslingen. Avgjørelsen kommer først fredag.

De unge er allerede varetektsfengslet for påsatte branner i og omkring København, blant annet ved politihøyskolen som ligger rett utenfor den danske hovedstaden.

Svært alvorlig sak

Hans Jørgen Bonnichsen, som er tidligere operativ sjef for Danmarks sikkerhetstjeneste, synes siktelsen er overraskende og mener det er et oppsiktsvekkende klart signal til radikale aktivister.

– Det er et klart signal fra politiet og påtalemyndigheten om at man betrakter dette som en veldig, veldig alvorlig sak, sier Bonnichsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Her ser vi at terrorbestemmelsene kan strekkes langt. Man forbinder jo umiddelbart terror med hendelser etter 11. september, hvor man fikk en endring av straffeloven. Men nå hører vi at fem unge dansker siktes etter denne bestemmelsen på grunn av brannstiftelse, påpeker han.

Bonnichsen mener torsdagens siktelse er et eksempel på at terrorparagrafen er så bredt formulert at den nesten kan omfavne hva som helst.

Pågrepet etter brann

Natt til tirsdag 26. april ble fire av de antatte gjerningsmennene anholdt ved politihøyskolen i Brøndbyøster. Tre politibiler ble utbrent, og varmen var så voldsom at den blåste ut ruter i de nærliggende kontorlokalene.

Den femte og siste ble arrestert senere og er tiltalt for de samme handlingene.

Politiet setter også gruppen i forbindelse med et forsøk på brannstiftelse mot bankselskapet Nordeas lokaler i Stradgade på Christianshavn og en brann i politiets datasentral i Hvidovre.Alle de fem, som ifølge danske medier er mellom 20 og 23 år gamle, nekter straffskyld.

Les flere nyheter