Nytt haiangrep

Forskere mistenker at en hvithai kan stå bak minst et av angrepene utenfor den russiske stillehavskysten denne uken. Arkivfoto: Scanpix/AP.
Forskere mistenker at en hvithai kan stå bak minst et av angrepene utenfor den russiske stillehavskysten denne uken. Arkivfoto: Scanpix/AP.

En hai angrep torsdag en 16 år gammel gutt utenfor den russiske stillehavskysten, dagen etter at en ung mann mistet begge armene da han forsvarte kona i et tilsvarende angrep.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forskere tror en hvithai som måler omkring fire meter kan være ansvarlig for minst et av angrepene, som aldri tidligere har forekommet i Primorijeregionen øst i Russland, melder AFP.

Myndighetene utvidet et lokalt badeforbud, som ble innført etter onsdagens hendelse, til å gjelde kysten i hele regionen. Havet i området er kjent for sitt klare vann og innbydende landskap.

- Svømming i Japanhavet langs kysten av Primorije er ikke trygt for øyeblikket, sier departementet for kriseberedskap.

Les også: Hai bet av armene

Angrep uhyre sjelden

16-åringen som ble angrepet torsdag overlevde angrepet, men ble alvorlig skadd. Han fikk revet opp låret og flere arterier ble skadd, sier en talsmann for det lokale departementet for kriseberedskap til AFP.

Han legger til at gutten i all hast ble brakt inn for behandling ved den regionale hovedstaden Vladivostok. Angrepet skjedde i Khasandistriktet, nær området der en hai onsdag bet av begge armene til en 25 år gammel mann ved albuene.

Han svømte bare 20-25 meter fra land i Telijakovskijbukta. Tilstanden for 25-åringen var torsdag alvorlig, og han mottok intensivbehandling.

Tenåringen ble torsdag angrepet utenfor øya Zheltikhina like i nærheten. Flere haisorter har blitt observert nordvest i Japanhavet, men de angriper ikke mennesker og det å svømme der anses vanligvis som trygt.

Les også: Drept av hai på bryllupsreisen

- Trolig hvithai

Vitner beskrev haien som angrep onsdag som opp til fire meter lang med en tønneformet kropp. Professor i marinbiologi i Vladivostok, Vladimir Rakov, sier det trolig dreier seg om en hvithai, en fryktet menneskeeter.

Forskerne mener den kan ha blitt trukket til området av det klare vannet og selene som lever på øyer i nærheten. Lokale myndigheter vil forsøke å fange haien. Tidligere denne uken tok en hai livet av en nygift brite på Seychellene, mens hans skrekkslagne kone så på.

En kvinne på ferie i Puerto Rico ble alvorlig skadd da en hai bet henne i beinet.

I fjor ble 79 mennesker angrepet og seks drept av hai på verdensbasis. Det er det høyeste antall angrep på et tiår, og en økning på 25 prosent sammenlignet med 2009, ifølge forskere i Florida.

Les flere nyheter

Personvernpolicy