Åpen for alle - alltid

Spår blodbad hvis Tripoli blir slagmark

En libysk opprører river i stykker en plakat med bilde av Muammar Gaddafi i byen Zawiyah. Ifølge en NATO-ekspert ser den militære stillstanden i Libya nå ut til å være brutt, og opprørerne kan ha hatt sin mest betydelige framgang på flere måneder. Foto: REUTERS / Bob Strong / SCANPIX
En libysk opprører river i stykker en plakat med bilde av Muammar Gaddafi i byen Zawiyah. Ifølge en NATO-ekspert ser den militære stillstanden i Libya nå ut til å være brutt, og opprørerne kan ha hatt sin mest betydelige framgang på flere måneder. Foto: REUTERS / Bob Strong / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørerne i Libya hevder å ha tatt kontroll over et viktig oljeraffineri vest for Tripoli. Nå håper deres ledere at hovedstaden snart vil falle, men spår at slaget vil bli svært blodig.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjefen for opprørernes nasjonale overgangsråd, Mustafa Abdul Jalil, sa torsdag at «løkken strammer seg» rundt halsen på Gaddafi. Hvis den libyske statssjefen nekter å gå av, vil resultatet bli et voldsomt slag om Tripoli og et blodbad, tilføyde han.

– Gaddafi vil ikke gå av frivillig, han vil bli tvunget ut i en katastrofe som vil ramme ham selv og hans familie, sa Jalil i et intervju med den libyske avisen Al-Sharq Al-Awsat. Han tilføyde at opprørernes styrker er i ferd med å omringe hovedstaden og at de håper å ha erobret den innen den muslimske festen id al-fitr i slutten av august.

Jalil antar at Gaddafis styrker vil legge ut miner i gater og på strategiske steder i Tripoli.

Les også: Rekordmange dør på flukt

Kamp om oljeraffineri

Torsdag morgen raste det harde kamper mellom opprørere og Gaddafis styrker om oljeraffineriet i byen Zawiyah, fem mil vest for Tripoli. Opprørerne hevder å ha tatt kontroll over mesteparten av byen og raffineriet, men dette var ikke bekreftet på uavhengig hold.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Raffineriet er en svært viktig leverandør av drivstoff til hovedstaden.

NATOs militære eksperter mener ifølge den britiske rikskringkastingen BBC at den militære stillstanden i konflikten i Libya nå ser ut til å være brutt.

– Opprørerne har hatt sin mest betydelige framgang på flere måneder, sier en ikke navngitt NATO-talsmann.

Ifølge talsmannen er Gaddafis styrker presset et godt stykke tilbake fra Misrata øst for Tripoli. Det skal også ha vært kamper i utkanten av byen Brega, mellom Tripoli og opprørernes høyborg i Benghazi nordøst i Libya.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Opprørerne har dessuten tatt kontroll i byen Garyan, 80 kilometer sør for hovedstaden, ifølge nyhetsbyrået Reuters' journalist på stedet.

Opprørerne markerte sin seier ved å parkere en stridsvogn midt på byens torg og heise opprørsflagget.

Les også: Libyske opprørere tror de kan ta Tripoli

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kritiserer FN-utsending

Opprørslederen Jalil gjentok at de ikke vil forhandle med makthaverne i Tripoli, med mindre det på forhånd er klart at Gaddafi og hans sønner gir fra seg makten. Han kritiserte FNs spesialutsending Abdel al-Khatib for ikke å ha tatt inn over seg dette.

– Khatib har bare kommet med initiativer som ikke tar hensyn til kravet om at de må forsvinne, sa Jalil til Al-Sharq Al-Awsat. Derfor er det heller ikke aktuelt med forhandlinger, framholdt han.

Les flere nyheter