To nobelprisvinnere ber Norge fortsette internasjonalt fredsarbeid:Nobel støtte til Norge

Nobelprisvinner Muhammad Yunus har sendt kondolanse- og støtteskriv til nordmenn etter 22. juli. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Muhammad Yunus og Wangari Maathai har sendt personlige hilsner til Norge etter terrorangrepet og massedrapene på Utøya. - Avskyelig, sier Yunus.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I dagene etter bombeangrepet på regjeringskvartalet og massedrapene på Utøya, har det strømmet inn støttetelegrammer fra ulike internasjonale organisasjoner og enkeltpersoner.

- Jeg blir rørt. Vi har opplevd en overveldende strøm av kjærlighet og varme fra hele verden etter terrorangrepene på Utøya og i regjeringskvartalet, sier miljø- og utviklingsminister Erik Solheim til ABC Nyheter.

To nobelprisvinnere, Muhammad Yunus fra Bangladesh og Wangari Maathai fra Kenya, er blant de som overfor ham har uttrykt sterk støtte og sympati med det norske folk.

«Jeg ønsker å uttrykke min dypeste medfølelse med deg, de berørte familiene og det norske folk», skriver Yunus allerede mandag 25. juli i en epost til utviklingsminister Erik Solheim.

Les også: Lang helg for overlevende og etterlatte

Nobelprisvinneren fra 2006 beskriver Anders Behring Breiviks gjerninger som både «meningsløse voldshandlinger» og uttrykk for en «ufattelig ondskap».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han konkluderer likevel med å si at «jeg er sikker på at dette vil styrke det norske folks engasjement for fredssaken».

Til sammen har UD og Stortinget mottatt mer enn 150 internasjonale kondolansebrev og solidaritetserklæringer etter 22. juli.

«Et lys for fred og håp»

Ønsket om at Norge fastholder sin internasjonale rolle som fredsnasjon, gir også Wangari Maathai uttrykk for. I en svært personlig henvendelse til Solheim, skriver hun også om det sjokket som også rammet henne den 22. juli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Mitt hjerte føles tungt når jeg skriver dette, jeg tenker på hver enkelt av dere og sender dere mine tanker og bønner», begynner hun sin epost.

«Det er vanskelig å beskrive sjokket etter voldshandlingene i et land som er ikonisk kjent for fred og toleranse», skriver Ma

- Vi vet at Norge vil reise seg etter denne katastrofen, skriver nobelprisvinner Wangari Maathai i sitt støtteskriv til nordmenn etter 22. juli-angrepene. Foto: Scanpix- Vi vet at Norge vil reise seg etter denne katastrofen, skriver nobelprisvinner Wangari Maathai i sitt støtteskriv til nordmenn etter 22. juli-angrepene. Foto: Scanpix

Artikkelen fortsetter under annonsen

athai som mottok Nobels fredspris under en seremoni i Oslo i 2004.

«Vi vet at Norge vil reise seg etter denne katastrofen og fortsatt være et lys for fred og håp i verden».

- Det gjør noe med oss at andre ser vår sorg og vår smerte. Det føles godt at folk fra president Obama til Wangari Maathai, fra vanlige dansker til folk i Singapore tar kontakt med oss og støtter ofrene og de pårørende. Det er helt unikt, sier Solheim.

Mer enn 150 henvendelser

I UDs offentlige journal er det registrert nærmere 80 henvendelser fra ulike internasjonale aktører.

I tillegg til nobelprisvinnerne er det også brev og telegrammer fra Verdensbanken, enkeltpersoner, ambassader og ulike religiøse grupper som pakistanske «Zarb-E-Jamhoor» og den luthersk-evangeliske kirken i Tanzania.

Les også: Iran tilbyr Norge terror-hjelp

Også til Stortingets presidenskap er det sendt kondolanser og solidaritetsbudskap. En oversikt som ABC Nyheter mottok onsdag ettermiddag viser at 76 representanter fra ulike lands nasjonalforsamlinger (og noen enkeltpersoner) har kontaktet Stortinget.

- En del av det vi bør gi tilbake nå, er mer støtte til andre som har det vanskelig, for eksempel ofrene for sultkatastrofen på Afrikas Horn, sier han.

I går ble det kjent at Iran har benyttet anledningen til å foreslå et utvidet samarbeid med Norge i kampen mot terrorisme.