Meny

Skal til bunns i hva som skjedde

Leder av 22. juli-kommisjonen, Alexandra Bech Gjørv, innledet møtet da kommisjonen hadde sitt første møte på Gardermoen torsdag. Kommisjonens skal granske granske alle sider ved terroraksjonen i Oslo og på Utøya som ble begått av Anders Behring Breivik. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Leder Alexandra Bech Gjørv lovet medlemmene av 22. juli-kommisjonen hardt arbeid under store forventninger, da første møte åpnet torsdag morgen. Samtidig stilles det spørsmål ved flere av kommisjonens medlemmers habilitet.

I et stort, nakent møterom på et flyplasshotell på Gardermoen møttes de ti medlemmene for første gang torsdag morgen.

– Vi har et veldig tungt og krevende arbeid foran oss. Samtidig er det mitt mål at vi som er her skal se på dette som en givende tid, og at vi har fått privilegiet å være i denne kommisjonen, åpnet Gjørv til medlemmene.

Les også: Hun skal lede terrorkommisjonen

Det første møtet skal, ifølge lederen, først og fremst handle om å avklare habilitet. Dessuten skal medlemmene sette seg grundig inn i mandatet fra regjeringen. Gjørv poengterte at oppdraget for kommisjonen er å samle informasjon og gå gjennom alle sider rundt terrorangrepene i Oslo og på Utøya 22. juli, slik at samfunnet kan trekke lærdom av hva som skjedde. Et av målene skal også være at landet blir best mulig i stand til å avverge et mulig framtidig angrep, men samtidig uten at det skal gå bekostning av åpenheten i det norske samfunnet.

– Vi får håpe at vårt arbeid blir et viktig bidrag til å gjøre Norge tryggere, sa Gjørv.

Les også: Regjeringen oppretter terrorkommisjon

Får brev

– Det er jo voldsomme forventninger til vårt arbeid og vi blir konfrontert med behovet for raske svar. Det er veldig lett, når man får brev hver dag fra folk som har opplevd de frykteligste ting, å forstå det behovet, fortsatte hun

Til pressen sa Gjørv at det innledningsvis vil bli lite nytt om det konkrete arbeidet, men at det vil bli arbeidet grundig med å planlegge og legge rammene for kommisjonens videre arbeid. Hun lovet imidlertid åpenhet og en orientering om den første dagens arbeid torsdag kveld.

– Vi må være sikre på at vi forstår mandatet til bunns. Det er òg viktig å huske at dette ikke bare dreier seg om noen samfunnsmessige begivenheter, men også om et veldig stort antall enkeltskjebner, sa Gjørv videre.

Nytt medlem

Siden kommisjonen ble oppnevnt forrige fredag har også den finske politioverinspektøren Stefan Gerkman blitt en del av den ti medlemmer store gruppen. Gerkman har kunnskap om skytetragediene som har rammet Finland, og Gjørv håper denne erfaringen kan bli verdifull for kommisjonen.

Flere av bistandsadvokatene uttrykte i VG mandag bekymring for kommisjonens uavhengighet. Tre av medlemmene har nemlig sterke bindinger til de offentlige etatene som skal saumfares.

Dette er fylkeslege Karin Straume i Finnmark, tidligere politimester i Bergen, Ragnar Auglend og generalmajor og tidligere sjef for Forsvarets E-tjeneste, Torgeir Hagen.

En annen mulig problemstilling kan være at Alexandra Bech Gjørv er regjeringsadvokat Sven Ole Fagernæs' niese, et familiebånd som kan rokke ved tilliten til terrorgranskingen, skriver VG.

Statsministerens kontor bekreftet at det kan bli aktuelt å vurdere Fagernes' habilitet hvis arbeidet med kommisjonens rapport gir grunnlag for å benytte regjeringsadvokatembetet. (

Les flere nyheter

Populært