Behring Breivik kan mangle empati for mennesker

Terror-siktede Anders Behring Breivik fotografert i en politibil på vei fra retten til politihuset mandag 25.7.2011. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX
Terror-siktede Anders Behring Breivik fotografert i en politibil på vei fra retten til politihuset mandag 25.7.2011. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen / SCANPIX

Den terrorsiktede sier han tenker mye på en mus han kjørte over og drepte før terroraksjonen. Han viser derimot ingen empati for ofrene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I avør har Anders Behring Breivik for klart at han føler sorg over at han kjørte over og drepte en mus under forberedelsene til terroraksjonen, melder VG Nett.

Han har opplyst om dette på spørsmål om det er noe han angrer på eller om det er noe som har gått inn på han.

Ulf Åsgård, en kjent svenske psykiater, er ekspert på gjerningsprofiler. Han forteller at han aldri har vært borti et mennesker med slike empatiske evner.

- Det er vel sånn at han ikke tenker som vi andre. Hans empatiske evner er veldig små, og han klarer ikke å ha empati med mennesker. Kanskje det går lettere med dyr, og gjerne små dyr, sier han til VG Nett.

Åsgård tror at empatien rettet mot musen kan stamme fra Behring Breiviks barndom.

- Kanskje han har hatt et dyr da han var liten som det skjedde noe med. Jeg vet ikke, men denne hendelsen kan ha påminnet ham om noe. Det kan også være noe så enkelt at moren har lest «Klatremus og de andre dyrene i Hakkebakkeskogen» for ham da han var liten.

Kan ha forstått hva han skulle gjøre

Psykiateren tror også at det kan ha vært en mulighet at den terrorsiktede innså hva han skulle gjøre.

- Det kan muligens også være slik at da han holdt på å planlegge dette, så drepte han en mus og opplevde det som ubehagelig fordi han forsto hvor ubehagelig det ville bli å gjennomføre aksjonen, sier Åsgård.

Ville ofre familien

Verken politiet eller Behring Breiviks advokat Geir Lippestad har kommentert informasjonen fra avhøret.

Den terrorsiktede har også skrevet i manifestet sitt at han var villig til å ofre sin egen familie. Grunnen til dette er at han har ansett dem som «kategori B-forrædere». Behring Breivik har sett på familiemedlemmene sine som kulturelle marxister og mulitkulturelle politikere.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy