Lang helg for etterlatte og overlevende

Blomster og tente lys på brygga ved Utvika Camping. Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Scanpix
Blomster og tente lys på brygga ved Utvika Camping. Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kommende helg er det flere møter og minnemarkeringer for overlevende fra 22. juli og deres etterlatte.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir lange og sorgtunge dager for alle som mistet og alle som overlevde terrorangrepene. Helgen innledes med at de etterlatte og overlevende hver sin dag får besøke Utøya. Her skal både representanter fra både politiet, helsevesenet og Sivilforsvaret være til stede, i tillegg til frivillige fra Røde Kors. Rundt 80 frivillige er håndplukket til å være verter for de etterlatte. Hver familie skal få en vert å forholde seg til.

– Vertene skal vise dem rundt på øya og bistå med alt som har med praktisk tilretteleggelse å gjøre, sier avdelingsleder Grete Herlofson i Røde Kors til NTB.

Flere av de frivillige som har meldt seg, var selv med på hjelpearbeidet den 22. juli. Mange har ønsket å komme tilbake.

– Vi har håndplukket de frivillige ut fra egnethet. Denne helgen blir krevende, og vi har lagt vekt på å finne modne, erfarne frivillige med relevant bakgrunn som kan ta seg av de etterlatte og de overlevende, sier Herlofson.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Britisk høyreekstrem sier han kommer til Norge

Møter hverandre

Lørdag får de etterlatte og de som overlevde massakren på Utøya anledning til å møte hverandre. Møtet på Radisson Blue Plaza Hotel i Oslo skal ha kommet i stand fordi noen av dem som mistet sine, gjerne ville snakke med ungdommene som var på øya under skytingen.

Lørdag blir det også et møte mellom etterlatte og overlevende i Regjeringskvartalet. Her får de mulighet til å se området som ble rammet og til å møte hverandre for å snakke sammen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Før den nasjonale minneseremonien starter søndag ettermiddag, blir alle de etterlatte invitert til en uformell lunsj med statsminister Jens Stoltenberg.

Les også: Lukker dørene i terrorsaken

Vil sørge i fred

Alle møtene er lukket for pressen. Talsmann for de etterlatte, Finn-Arild Bystrøm, sier folk er forberedt på at det vil være medieoppmerksomhet knyttet til Utøya-besøket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi forstår at det er interesse rundt dette, men håper at besøket blir så skjermet som mulig. Noen er redde for å reise ut til øya, de frykter at de skal knekke sammen, sier Bystrøm til NTB.

– Det vi er opptatt av, er at folk skal få ha sorgen sin i fred. Noen frykter å reise ut til øya, noen er redde for at de vil bryte sammen, sier han.

Les også: Breivik drepte Karin (15) rett før han ble tatt

Støttegruppa møtes

Støttegruppen etter 22. juli begynner også sitt arbeid denne helgen. Gruppens interimsstyre møtes for første gang søndag. Alle de pårørende som ønsker det, er også velkomne til å delta på møtet.

– Det viktigste nå er å etablere en støttegruppe, en organisasjon som kan være et talerør. Så får vi se etter hvert hvordan vi skal jobbe videre rent konkret, sier styreleder Trond Henry Blattmann til NTB.

Han sier de har fått gode råd fra forgjengere som støttegruppa etter tsunamien og støttegruppa etter Scandinavian Star-ulykken.

Medlemmene i støttegruppa er midlertidige, inntil det endelige styret blir valgt i oktober.

Les flere nyheter