Gorbatsjov langer ut mot Russlands ledere

Fredag er det 20 år siden noen av Sovjetunionens fremste forsvarere forsøkte å kuppe makten fra Mikhail Gorbatsjov. Onsdag holdt han pressekonferanse i Moskva. Foto: EPA / SCANPIX.
Fredag er det 20 år siden noen av Sovjetunionens fremste forsvarere forsøkte å kuppe makten fra Mikhail Gorbatsjov. Onsdag holdt han pressekonferanse i Moskva. Foto: EPA / SCANPIX.

20 år etter det mislykkede kuppet som fremskyndet Sovjetunionens sammenbrudd, er imperiets siste leder Mikhail Gorbatsjov ikke fornøyd med utviklingen i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I et klart angrep på den politiske gruppen som i dag styrer landet, advarer Gorbatsjov Russland mot å gjøre samme feil som Sovjetunionen og bli styrt av et monopol.

I dag er kretsen rundt statsminister Vladimir Putin og president Dmitrij Medvedev nærmest allmektig i Russland.

– Kort sagt er jeg misfornøyd, sa Gorbatsjov da han på en pressekonferanse i Moskva onsdag fikk spørsmål om dagens utvikling.

Fredsprisvinneren peker på at Russland ligger på linje med afrikanske land når det gjelder gjennomsnittlig levealder, og at utdanningssystemet er under enhver kritikk.

– Det må være en rotasjon i toppsjiktet, sa han på spørsmål om hvem som bør bli landets neste president.

Det er presidentvalg i Russland i mars neste år, og foreløpig er det ikke klart om Putin, Medvedev eller begge to stiller som kandidater.

Lyktes ikke

Fredag 19. august er det 20 år siden flere av Sovjetunionens mest trofaste beskyttere forsøkte å kuppe makten fra Gorbatsjov. Kuppmakerne hadde fått nok av lederens reformvennlige politikk, men i stedet for å redde supermakten fra sammenbrudd endte de med å fremskynde landets undergang. I desember samme år var Sovjetunionen historie.

Etter Sovjetunionens kollaps fulgte et kaotisk tiår med president Boris Jeltsin ved makten. 1990-tallet ble i Russland preget av en sterk demokratisering og liberalisering, men også av økonomisk kaos, usikkerhet og vanstyre.

I 2000 tok Vladimir Putin over som president. Det neste tiåret brukte han til å konsolidere makten i Kreml og snu om på mange av de liberale endringene Jeltsin gjennomførte.

Bredside mot Putin

Mikhail Gorbatsjov ble på slutten av 1980-tallet en helteskikkelse i Vesten og fikk Nobels fredspris for sitt bidrag til å avslutte den kalde krigen. Men på hjemmebane er han blant mange fortsatt ingen populær mann. For mange russere er han lederen som kjørte Sovjetunionen i grøfta.

I de senere år har nå 80 år gamle Gorbatsjov jevnlig kritisert dagens russiske lederskap, med Putin i spissen. Onsdag gjentok han kravet om «ærlige valg».

– Dersom regimet gjør alt det kan for å styrke sin makt, er det et tegn på autoritære prinsipper, sa den tidligere lederen.

Han er også sterkt kritisk til partiet Det forente Russland, som langt på vei er blitt et statsbærende parti under Putins ledelse. Analytikere sammenligner Det forente Russland med Sovjetunionens kommunistparti, som hadde absolutt makt i 80 år før det ble forbudt av Jeltsin.

Les flere nyheter her

Personvernpolicy