Hareide støtter omstridt abort-utspill

KrF-leder Knut Arild Hareide mener kvinner som blir uønsket gravide blir utsatt for større press om å ta abort enn press for å bære fram barnet. Foto: Erlend Aas/Scanpix.
KrF-leder Knut Arild Hareide mener kvinner som blir uønsket gravide blir utsatt for større press om å ta abort enn press for å bære fram barnet. Foto: Erlend Aas/Scanpix.

KrF-leder Knut Arild Hareide mener mange uønsket gravide utsettes for et press om å ta abort. Han vil ha større oppmerksomhet om alternativene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

– Presset om å ta abort – både fra enkelte leger og i nærmiljøet – er betydelig større enn det motsatte, sier Hareide til NTB.

Hans partikollega Kjell Ingolf Ropstad fikk flere kritiske reaksjoner på sin blogg tirsdag, der han framholder adopsjon som et godt alternativ til abort.

– Er det ingen solidaritet mellom de uønsket gravide og de ufrivillige barnløse? spurte Ropstad.

– Den formuleringen kan misforstås. Når KrF er imot abort, er det fullt og helt av hensyn til det ufødte barnet og ikke i solidaritet med kvinner som ønsker seg barn. Men jeg er enig i intensjonen hans. Kvinner som kommer til en lege, skal få vite at det finnes flere alternativer til å ta abort, sier Hareide.

– Spre kunnskap

KrF er motstander av loven om selvbestemt abort og ønsker at kvinner som vurderer å avbryte svangerskapet skal bli underlagt obligatorisk rådgivning.

– Vi mener det er viktig å spre kunnskap om alternativene som finnes. Samtidig må vi i KrF ha forståelse for den krevende situasjonen som disse kvinnene befinner seg i – selv om vi ønsker at de skal bære fram barnet, sier Hareide.

I bloggen viser Ropstad til statistikk som viser at det var 53 innenlandsadopsjoner i Norge i 2010 der barnet var under tre år: 51 stebarnsadopsjoner, en fosterbarnsadopsjon og en adopsjon i gruppen «andre, uoppgitte og anonyme adopsjoner».

– Med andre ord, er det ingen som velger å bære fram et barn for så å adoptere det til noen som ønsker å bli foreldre. Dersom bare 5 prosent av dem som planlegger abort velger adopsjon i stedet, ville det ikke vært noe særlig kø eller ventetid på å få adoptere heller, skriver Ropstad.

KrF-representanten stiller også spørsmål ved om det er «enklest for systemet at alle velger abort» og viser til at det er langt vanligere å velge adopsjon framfor abort i USA.

Kritikk

Statssekretær Kirsti Bergstø (SV) i barne-, likestillings- og diskrimineringsdepartementet sier til Dagsavisen at det ikke er uønsket gravides ansvar å sørge for at ufrivillig barnløse får barn.

Bergstø kaller Ropstads kobling mellom disse to gruppene av kvinner smakløs.

– De færreste vil nok mene at det å ta abort er en ønskelig situasjon. Men jeg vil være forsiktig med å problematisere det å ta abort. Det å ta abort uten å føle skyld regnes nesten som et tabu – et tabu som KrF og andre som til stadig kommer med fordømmelser er med på å opprettholde, sier Bergstø til avisen.

Leder Bjørn Backe i Norsk gynekologisk forening mener Ropstads synspunkter hører hjemme 30 år tilbake i tid.

– Jeg tror ærlig talt ikke at de synspunktene fortjener noen kommentar, sier han til Dagsavisen. Han understreker at kvinner som ønsker rådgivning før en abort har krav på det.

– Dette regelverket har vært praktisert uten problemer siden 1978, og vi har for eksempel ingen økning i aborttallene. Det er snarere en nedgang i de utsatte gruppene, det vi si de helt unge, sier han.

Les flere nyheter her

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden