Odd Nerdrum dømt til to års fengsel

Billedkunstner Odd Nerdrum er dømt for skattesvindel og må sone to år i fengsel.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forsvarer Tor Erling Staff sier at dommen i tingretten mot Odd Nerdrum vil bli anket.

- Jeg synes straffen var veldig streng. Ut i fra det, er det en selvfølge at vi vil anke, sier Staff til Dagbladet.

Han har ikke vært i kontakt med Nerdrum etter domsavigelsen. Etter det Dagbladet erfarer er Odd Nerdrum for tiden i Frankrike.

Se video: Staff: - Nerdrum anker

Billedkunstner Odd Nerdrum er dømt til to års fengsel for skattesvindel.

Klokken tretten onsdag ettermiddag falt dommen i saken mot den norske billedkunstneren Odd Nerdrum.

Aktor hadde bedt om to års fengsel for kunstneren og fikk medhold i dette.

Dømt for skatteunndragelse

Nerdrum er dømt for å ha oppgitt uriktige opplysninger om egen inntekt i sin selvangivelse.

Nerdrum selv hevder at han har skattet til Island, der han bodde i en periode fra 2003. Hans advokat Tor Erling Staff bad i retten om full frifinnelse.

I retten skal han ha beskyldt skattemyndighetene for å forsøke å drive ham til selvmord. Han sa også at han ikke er flink med tall.

I dommen står det:

«Når det gjelder subjektiv skyld viser aktor til at det ikke er grunnlag for å anta at Nerdrum ikke forstår seg på tall. Sakens dokumenter tyder på at han har visst godt hva han har gjort,»

Bankboks i Østerrike

Det skal være snakk om et beløp på 14 millioner kroner som Odd Nerdrum har unnlatt å rapportere inn til norske skattemyndigheter.

Nerdrums økonomi ble gransket etter at han flyttet til Island i 2003. Dette har vært en sak som har gått mellom Skatt Øst og Nerdrum i flere år.

Skatteetaten fikk da opplysninger om salg av malerier fra Forum gallery i USA og anmeldte kunstneren.

Pengene ble oppbevart i en bankboks i Østerrike. Nerdrum hevdet selv at disse pengene ble oppbevart der fordi det hadde oppstått problemer med at malingen på maleriene hans hadde begynt å renne. Han forklarte at han betraktet pengene på kontoen som en slags garantisum mellom seg selv og galleriet som hadde formidlet salget av de problematiske bildene.

Tror ikke på Nerdrum

Dommerne fester ikke lit til denne forklaringen, og peker på at Nerdrum flere ganger har endret forklaringer. Bankboksen var opprettet i Nerdrums navn, og det er bare han som har hatt tilgang til den. Nerdrum selv hevder at det var snakk om en «gentlemans agreement» mellom ham og galleriet.

I domsavsigelsen står det:

«Det finnes ingen annen fornuftig forklaring påoppbevaringen av kontanter i bankboksen i Østerrike enn at dette er penger som skalunndras beskatning.»

Retten skriver at de er overbevist om at Nerdrum aldri betalte penger tilbake til Forum gallery.

Har Tourettes syndrom

Forsvarer Tor Erling Staff har også bedt retten om å ta hensyn til at Odd Nerdrum har Tourettes syndrom, og derfor kan ha avvikende adferd. Dommerne mener likevel at Nerdrum har et bevisst forhold til inntektene han får av kunsten sin, og at han derfor må holdes ansvarlig for dette.

«Etter rettens oppfatning har Nerdrum vist at han har god oversikt over hvor og hvordan han kan plassere sine betydelige inntekter.»

De skriver likevel:

«Retten finner å legge en viss vekt på at Nerdrum har en lidelse som kan gjøre det mer krevende for han å sone en fengselsstraff enn det er for andre.»

Nerdrum er i tillegg dømt til å betale saksomkostninger på 10 000 kroner. Den skatterettslige delen av saken er ennå ikke avgjort.

Forsvarer Tor Erling Staff har foreløpig ikke vært tilgjengelig for kommentar.

Les flere nyheter fra ABC Nyheter

Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden