Meny

Mugabes mulige arvtaker funnet død etter brann

Zimbabwes tidligere forsvarssjef Solomon Mujuru, som mange ble sett på som en sannsynlig arvtaker etter president Robert Mugabe, ble tirsdag funnet død etter en brann. Foto. REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zimbabwes tidligere forsvarssjef Solomon Mujuru, som ble regnet som en sannsynlig arvtaker etter president Robert Mugabe, ble tirsdag funnet død etter en brann.

Brannen skal ha blitt forårsaket av den mektige generalen selv og blir tilskrevet uvøren omgang med stearinlys under et strømbrudd.

Strømbrudd er nærmest dagligdags i det utarmede Zimbabwe, og selv om politiet raskt avfeide dødsfallet som en ulykke, kommer spekulasjonene trolig til å gå høyt.

Politikilder opplyser at Mujuro oppholdt seg alene i huset på farmen, som ligger rundt 70 kilometer fra hovedstaden Harare.

Krig mot kolonistyre

Mujuru var på 1970-tallet militær øverstkommanderende for ZANLA-geriljaen, som ledet an i krigen mot det britiske kolonistyret.

Etter frigjøringen i 1980 ble han forsvarssjef og i årene som fulgte opparbeidet han seg stor politisk og økonomisk innflytelse og ble en av landets rikeste menn.

Kona Joice er en av landets to visepresidententer og sammen utgjorde de en sterk maktblokk innen regjeringspartiet ZANU-PF.

Solomon Mujuro ble av mange sett på som den mest sannsynlige arvtakeren etter 87 år gamle Robert Mugabe, som har styrt landet sammenhengende de siste 31 årene og nå angivelig sliter med skrantende helse.

Mistanker

Mujuros fremste utfordrer var forsvarsminister Emmerson Munangagwa, som støttes av Zimbabwes mektige hemmelige politi. Mujuro selv hadde stor støtte innen militære kretser.

– Tidspunktet for Mujurus død vekker mistanker, sier den politiske kommentatoren Eldred Masunungure.

– Dette vil lede til mistro og ustabilitet innen ZANU-PF. Det kan gå mot opprør og konsekvensene kan bli svært ukontrollerbare, sier han.

(©NTB)


Les flere nyheter her

Populært