Meny

Obama mener «ensomme ulver» utgjør størst fare

«Ensomme ulver» utgjør en større terrorfare for USA enn det al-Qaida nå gjør, mener president Barack Obama. Foto: REUTERS/SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

President Barack Obama mener at «ensomme ulver» som Anders Behring Breivik i dag utgjør den aller største terrortrusselen for USA.

– Det mest sannsynlige scenariet vi må beskytte oss mot akkurat nå, er en operasjon utført av en ensom ulv, snarere enn et stort og velkoordinert terroristangrep, sier Obama i et intervju med CNN.

– Enkeltpersoner som enten er forstyrrede eller drevet av hatideologi kan forårsake mye skade, og det er mye vanskeligere å spore opp slike ensomme ulver, sier Obama og henviser til Anders Behring Breiviks terroraksjon i Norge.

Les også: Obama besøkte Norges ambassade

Norsk politi tror Breivik var alene om å planlegge og forberede terroraksjonene som kostet 77 mennesker livet på Utøya og i Regjeringskvartalet i Oslo, noe også hans såkalte manifest tyder på.

Vanskelig å oppdage

Snart ti år er gått siden al-Qaida gjennomførte sitt massive terrorangrep mot USA, der nærmere 3.000 mennesker ble drept.

I løpet av disse årene har opinionen i Vesten, og kanskje spesielt i USA, fått oppfatningen av at terrorisme rettet mot mål i USA og Europa blir begått av islamistiske terrorgrupper som al-Qaida.

Men både politi- og forskningsrapporter gir president Obama rett i at soloterroristen, «den ensomme ulven», utgjør en større fare enn terrorgrupper.

Les også: Obama: - Våre hjerter er med dere

Utfordringen er å oppdage og avverge den ensomme ulven før han lykkes med angrepet. Det er mye vanskeligere å få etterretningsinformasjon om hva enkeltindivider planlegger enn hva grupper av flere personer planlegger.

Snikskytter

I løpet av de siste årene har USA blitt rammet av flere terrorhandlinger eller forsøk på terrorhandlinger som myndighetene mener enkeltpersoner sto bak.

I 1995 ble 168 personer drept da høyreekstremisten Timothy McVeigh utløste en kraftig bombe utenfor en kontorbygning i Oklahoma City.

I 2002 skapte snikskytteren John Allen Muhammad frykt i Washington da han i flere måneder kjørte rundt i byen og skjøt tilfeldige personer. Minst ti mennesker ble drept.

I november 2009 ble 13 personer drept da militærpsykiateren Nidal Hasan skjøt og drepte 13 personer på militærbasen Fort Hood i Texas. Etterforskningen viste at Hasan handlet helt på egen hånd.

Underbuksebomber

Det mislykkede bilbombeangrep på Times Square i New York i 2010 ble utført av Faisal Shahzad, som ifølge politiet handlet helt på egen hånd. Likeledes var den såkalte underbuksebomberen, Umar Abdulmutallab, som i 2009 forsøkte å sprenge et fly på vei til Detroit, alene om sin handling.

Allerede i 2003 advarte forskere om at enkeltterroristen er vel så farlig som terrorgrupper.

– Man behøver ikke være en del av al-Qaidas A-Team for å kunne bidra til å oppnå al-Qaidas mål, sa Bruce Hoffman, terrorekspert ved forskningsinstituttet RAND Corp, til magasinet The Christian Science Monitor.

Europa

Eksemplene overfor viser likevel at flere av dem som de siste årene har gjennomført eller forsøkt å gjennomføre terrorhandlinger i USA, har hatt islamistiske synspunkter.

I Europa derimot er bildet helt annerledes. En rapport fra Europol som ble lagt fram i april i år, viser at islamister sto bak bare fem av 940 planlagte, gjennomførte eller avslørte terroraksjoner i Europa de siste tre årene. Det tilsvarer marginale 0,5 prosent.

Militante separatister, først og fremst i Spania og Frankrike, har stått bak det overveldende flertallet av terroraksjoner. Men også venstreorienterte grupper, anarkistgrupper og dyrevernere er godt representert i Europols rapporter.

De tre aksjonene fant sted i Danmark og Sverige og var alle knyttet til striden rundt trykkingen av karikaturtegninger av profeten Muhammed.

Les også: Advarer mot nettovervåking

Tror Breivik inspirerer til mer terror

PST kommer med ny trusselvurdering fredag kveld

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært