Meny

Blomstenes dronning

En ung jente fester roser til sperringen rundt Regjeringskvartalet. Foto: Trond Reidar Teigen / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rosen har vært symbol på kjærlighet og sorg i tusenvis av år. Etter terrorangrepet 22. juli har rosesymbolet fått enda mer innhold for oss i Norge.

Rosens historie

• Hundretusener landet rundt deltok i sørgemarkeringer med roser etter tragedien i Regjeringskvartalet og på Utøya.

• Nesten alle land på den nordlige halvkule har brukt rosen som symbol og for å karakterisere guder og personer i mytologien og historien.

• Roser er symbol på fruktbarhet, renhet, skjønnhet og fortrolighet. Den røde rosen er symbolet på lidelse og martyrium. Den hvite er symbolet på selve døden.

• Den greske dikteren Sapfo som levde rundt 600 f.Kr., kalte rosen for blomstenes dronning.

• Grekerne importerte rosen fra Persia. Der var roser så populære at ordet for «blomst» var det samme som ordet for «rose».

• Rosen var hos grekerne og romerne et symbol på kjærlighetsgudinnene Afrodite og Venus.

• Da kristendommen overtok, ble en rekke blomster bannlyst. Mest utsatt var rosen, som romerne hadde dyrket inntil galskap. Den ble forbundet med overdådighet, dekadense, avgudsdyrking og avgudsofring. Andre blomster som også ble forkastet, var lilje og fiol.

• Kirken måtte gi opp kampen mot blomstene, og innlemmet dem i stedet i kristendommen. Den hvite rosen ble symbolet på jomfru Marias jomfruelighet, og den røde rosen ble symbolet på Jesu blod. Rosen var uten torner i Edens hage, tornene kom først ved syndefallet.

• I Europa forsøkte man å lage et språk som var utelukkende basert på blomster.

(Kilde: Boka «Si det med blomster – og historien bak» av Øyvind Risvik)

Mandag 25. juli, tre dager etter det grusomme angrepet på Utøya og Regjeringskvartalet, samlet 200.000 mennesker seg i Oslo sentrum til minnemarkering. Folkemassen hadde på forhånd blitt oppfordret av arrangørene til å ta med roser.

Samme kveld, og i dagene som fulgte, strømmet tusenvis av mennesker til lignende arrangementer i byer og tettsteder over hele landet.

Sterkt symbol

Roser har siden antikken symbolisert både kjærlighet og sorg, forteller Øyvind Risvik, forfatter av boka «Si det med blomster – og historien bak». I boka vier han mye plass til rosen som symbol i den vestlige kultursfære.

– Tragedien 22. juli viser hvor mye blomster betyr. Til de sterkeste historiene trenger vi blomster. Når det gjelder fargebruken, så har jo Arbeiderpartiet den røde rosen som symbol. Vi stilte oss solidarisk med arbeiderbevegelsen og møtte opp med røde roser, selv om mange, inkludert meg selv, la ned hvite roser også. Hvite roser symboliserer blant annet sorg, sier Øyvind Risvik.

Psykologer hadde i forkant av de nasjonale minnemarkeringene varslet om at gjennom slik storstilt sorgbearbeidelse ville mange bli mint på vonde ting, som ikke hadde utgangspunkt i 22. juli. Blomster bidrar til å vekke både de tunge og de gode minnene, sier Risvik.

– Man forbinder blomster med store begivenheter i livet, som dåp, konfirmasjon, bryllup og begravelse. På minnestundene etter 22. juli kom nok slike begivenheter opp i bevisstheten hos mange. Man husker på egne erfaringer, det dukker opp gamle minner som kanaliseres gjennom blomsterbruken, sier Øyvind Risvik.

Historisk parallell

Trond Blindheim, samfunnsdebattant og rektor ved Markedshøyskolen, ser paralleller mellom sorgen i sommer og Norge etter andre verdenskrig. Da, som nå, var samlende symboler viktig.

– Situasjonen vi opplevde etter 22. juli, minner om situasjonen i Norge rett etter andre verdenskrig. Den gang var kongen og kronprinsen symboler. Angrepet 22. juli var et angrep på grunnleggende verdier i samfunnet vårt, verdier som går på tvers av partigrensene. Mange kjenner i det minste noen som er berørt av massakren på Utøya, og folk sørger over hele landet. Da er det naturlig å samles rundt felles symboler, sier Trond Blindheim.

Kulturarven

BLIKKFANG: Pierre-Auguste Renoir malte ofte roser. "Rosen vor Blauem Vorhang" er fra 1908. FOTO: Wikimedia BLIKKFANG: Pierre-Auguste Renoir malte ofte roser. "Rosen vor Blauem Vorhang" er fra 1908. FOTO: Wikimedia

Det første kjente maleriet av en rose stammer fra Kreta og er datert til ca. 1600 år f. Kr. Roser ble dyrket i det gamle Hellas og i Romerriket, og ble ansett å være de ypperste av blomster, på grunn av sin skjønnhet.

Forestillingen om rosen som den ypperste blomsten har blitt med oss helt til vår moderne tid, ifølge avdelingsdirektør for design og kunsthåndverk ved Nasjonalmuseet, Widar Halén.

– Roser har siden antikken blitt kalt dronningen blant blomster. Både i det gamle Hellas, som vår kultur stammer fra, og i Persia var rosen et symbol på kjærlighet og skjønnhet. Roser sto sentralt i grekernes kult rundt Afrodite, og senere i romernes kult rundt Venus. Rosebusken vokste jo ifølge mytologien opp fra blodpølen til Afrodites døde elsker Adonis, sier Widar Halén.

Da kristendommen etter hvert inntok en dominerende rolle i Romerriket og resten av den vestlige verden, forsøkte man å kvitte seg med de hedenske symbolene. Det lyktes ikke. Løsningen ble i stedet å ta opp i seg symbolbruken fra førkristen tid.

ROSER I KUNSTEN: Roser har alltid vørt en viktig objekt for stillleben. Vincent Van Gogh malte denne frodige rosebuketten i 1890, samme år som han døde. FOTO: Wikimedia ROSER I KUNSTEN: Roser har alltid vørt en viktig objekt for stillleben. Vincent Van Gogh malte denne frodige rosebuketten i 1890, samme år som han døde. FOTO: Wikimedia

– Kristendommen overtok rosen som symbol. Villroser har fem blader, og disse bladene ble symboler på de fem sårene Kristus ble påført på korset. På stedet der Kristus døde, vokste det opp en rose. Røde roser ble et symbol for kjærlighet og oppofrelse, mens hvite roser representerte jomfru Marias renhet, forteller Halén.

Roser og politikk

At Arbeiderpartiets logo er en rød rose, er ingen tilfeldighet.

– Rosen er symbolet til de sosialdemokratiske partiene i England, Irland, Portugal og mange andre land, blant annet Norge. Rødfargen er sosialismens farge, og kombinert med rosen fikk man et sterkt symbol for skjønnhet og omtanke. Rosens viktige plass i vår kunsthistorie har helt sikkert bidratt til valget av rosen som symbol for arbeiderbevegelsen, sier Widar Halén.

Trond Blindheim påpeker at fordi rosen er et såpass innarbeidet symbol, ble den en naturlig del av den nasjonale sorgprosessen.

HAGEROSER: Terosen 'Rio Samba' er en mangefarget skjønnhet. FOTO: WikimediaHAGEROSER: Terosen 'Rio Samba' er en mangefarget skjønnhet. FOTO: Wikimedia

– Jeg kan ikke forestille hvilket annet symbol enn roser man kunne tydd til i minnemarkeringene, sier Trond Blindheim.

Tidligere har det vært laget språk basert på blomster og hva de symboliserer. Det er få rester av dette språket i dagliglivet, men Øyvind Risvik mener man burde lære seg de grunnleggende glosene.

– Alle burde lære seg blomsterspråket, hva de forskjellige blomstene uttrykker. Når ord blir fattige, er det fint å kunne ty til blomster.


Enormt blomstersalg

Erling Ølstad, administrerende direktør i Mester Grønn, forteller at blomsterkjeden merket et markant oppsving i salget av alle salgs blomster uken etter terrorangrepet. Rosetoppen var mandag 25. juli.

– Det var ikke noe problem å selge blomster den uken. Utfordringen lå i å ha nok til salgs. Der blomsterbutikkene gikk tomme, som i Oslo, ribbet folk sine egne hager og blomsterpotter for å ha blomster med til markeringene, sier Ølstad.

25. juli solgte Mester Grønn-kjeden alene ca. 140.000 roser, noe som er 100.000 mer enn på en normal mandag.

– Den uken ble det nok solgt mellom tre og fire millioner blomster i Norge, mot et normalsalg på én til halvannen million, forteller Ølstad, og påpeker:

– Den massive økningen i salget forteller om hvor sterkt blomster som symboler står i Norge og faktisk hele verden. Det er styrke og trøst i blomster.

VILLROSE: Rosa 'Villosa', også kalt bustnype, vokser vilt i norsk natur. FOTO: Wikimedia VILLROSE: Rosa 'Villosa', også kalt bustnype, vokser vilt i norsk natur. FOTO: Wikimedia

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Mer fra ABC Nyheter
Siste fra forsiden
13:04 Nedgangen i anmeldte lovbrudd flater ut13:03 Laveste britiske ledighet på 44 år12:59 Over 40 i forsvaret sier de har blitt voldtatt det siste året12:47 Bernie Sanders vil forsøke seg på nytt presidentvalg12:42 Spiser vi opp de store dyrene i verden?12:24 Moteskaperen Karl Lagerfeld (85) er død12:18 Innfører nye utslippskrav for busser og lastebiler11:55 Nytt «kart» over universet viser 300.000 flere galakser11:43 Nordkoreansk eksdiplomat: Kim ønsker ikke atomnedrustning11:21 Påskevær skaper hodebry for VM-smørerne11:06 Thoresen forventer snarlig avklaring om landslagsjobben10:44 Tyrkia utsteder nye arrestordre på 300 personer10:42 Europas største bank styrker resultatet10:28 Kristoffer sitt portrett gjekk viralt – no vert det utstilling10:10 Ektepar mistet livet i helikopterulykken09:59 Fra bu til buss09:30 Pollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig09:27 Dansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige09:26 Japansk bilgigant legger ned fabrikk i England09:25 Myndighetene i Haiti nekter å ha rekruttert leiesoldater09:23 Regjeringen foreslår at alle fosterreduksjoner skal behandles i abortnemda08:41 Wengs trøst – slipper VM-presset08:20 Giske-kandidatur splitter Trøndelag Ap07:42 Iran og Kina forsøker å bevare atomavtalen07:31 Unnskyld, jeg vil hjelpe «de aller fattigste». Hvor bor de?07:31 Matbutikk knivranet i Oslo – gjerningsperson på frifot07:24 Sykehuset i Tromsø avlyste over 1.800 operasjoner i fjor07:09 Sure fjerdeplasser til Skarstein og Olsrud i para-VM07:04 16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand06:53 Barca vil lege såret fra i fjor06:41 Equinor med miljøplan for oljeboring utenfor Australia06:38 Falla tviler på flere drømme-VM06:25 Vinterferien er den nye påskeferien06:12 LO-sjefen vil at ansatte skal få ta en del av overskuddskaka06:03 Maduro vil arrangere konsert og matutdeling05:50 Dette skjedde i natt05:50 Dette skjer i dag05:45 Boligbrann i Hedmark slukket05:30 Kinas visestatsminister til Washington05:01 Aktor ber om flere års fengsel for nettovergrepstiltalt04:53 Weinsteins rettssak utsatt04:49 Tidligere Trump-rådgiver beklager instagrambilde04:06 To politimenn drept i eksplosjon i Kairo03:59 Oslo-byråd vil stramme inn tilskuddene til private barnehager03:39 CNN: Rosenstein går av i midten av mars02:51 Pelsdyrstopp kan føre til kraftig fall i eksport fra jordbruket02:34 Huawei-grunnlegger: USA kan ikke knuse oss02:21 StormGeo blir det største værselskapet i Latin-Amerika02:03 Tredobling i antall snøskred på norske veier01:30 Trump ber militæret i Venezuela støtte opposisjonen01:09 NATO bekymret over Forsvarets kapasitet00:57 Norsk kvinne skadd i Spania – hentet med helikopter00:56 Person skal ha skutt med gasspistol mot folk i Oslo00:47 Høy sigarføring for cubansk tobakksfirma00:45 To VM-gull på to dager for Vilde Nilsen00:24 Politiet må sette straffesaker på vent som følge av forsvinningssaken23:48 Wara vil straffeforfølge norske IS-krigere22:28 United nedkjempet Chelsea, Wolves neste for Solskjær i FA-cupen22:05 Gjensidige Bank sletter gjelden til norsk svindeloffer22:04 Tusenvis evakuert etter funn av bombe fra annen verdenskrig21:50 Ap-veteran Ragnar Christiansen er død19:54 Trond Giske vil bli nestleder i Trøndelag Ap18:55 Trump står overfor en krise som han selv har skapt18:42 EU om Trumps IS-krav: Lettere sagt enn gjort18:10 Politiet etterforsker drap på norsk statsborger på Sri Lanka18:08 Stanset for å hjelpe – fikk egen bil stjålet18:07 Klart for ny runde med stjernedryss over nordiske restaurant17:10 Mann funnet død i sjøen ved Egersund16:35 Matros fra ikonisk fotografi er død15:40 Saudi-Arabias kronprins avviser United-oppkjøp15:39 SOHR: 13 personer drept i bombeangrep i Syria15:16 Heimebane øker i andre omgang - en halv million så sesongpremieren15:16 Nei, dette fritar ikke gårdeieren fra ansvar15:16 Nyfødt turisme i klassisk diktatur14:54 Olav Thon vant søksmål mot restaurant på Hamar14:47 SVT tok avstand fra Åkesson-uttalelse – felt av klageorgan14:31 Svensk aktivist dømt for å hindre deportasjon14:14 Blokkerer innbetalinger til angivelig IQ-test-svindel13:59 Postbud døde i ulykke under levering av post13:41 Kristoffersen-konflikten påvirket lagkameratene foran VM13:33 Spår valgkollaps for Europas sosialdemokrater13:18 Molde leier ut Chukwu til kinesisk klubb13:14 Rullestolbrukere kan få sette opp farten13:04 Borgerrettigheter under «harde angrep» over hele kloden12:46 Regjeringen: Ikke aktuelt med flyktning-stopp i Oslo12:45 Søker i sjøen etter savnet mann i Egersund12:30 Da langrennsløperne smurte selv12:30 God glid koster minst ti millioner12:13 Polen trekker seg fra toppmøte i Israel11:47 Nytt anslag: Over halvparten av Norges olje- og gassressurser gjenstår11:47 Gladmelding for Nilsson: – Det går mot VM-start11:46 Sju Labour-politikere forlater partiet11:08 26 år gammel kvinne omkom i jordskredet i Orkdal10:51 Anthony Weiner løslatt fra fengsel10:50 – Det står om mye penger. Og denne gangen har vi streikerett10:31 Det kan gjemme seg andre, digre kratere langt under Grønlandsisen10:29 Usikker på om de store bookingsidene er sannferdige10:02 Norwegian raste fra start09:59 Ett av fire brev sendt av det offentlige ble kuttet i fjor09:58 Østerrike vraket Schlierenzauer
Siste nytt
13:04NorgeNedgangen i anmeldte lovbrudd flater ut13:03PengerLaveste britiske ledighet på 44 år12:59NorgeOver 40 i forsvaret sier de har blitt voldtatt det siste året12:47PolitikkBernie Sanders vil forsøke seg på nytt presidentvalg12:42VerdenSpiser vi opp de store dyrene i verden?12:24KulturMoteskaperen Karl Lagerfeld (85) er død12:18VerdenInnfører nye utslippskrav for busser og lastebiler11:55VerdenNytt «kart» over universet viser 300.000 flere galakser11:43VerdenNordkoreansk eksdiplomat: Kim ønsker ikke atomnedrustning11:21SportPåskevær skaper hodebry for VM-smørerne11:06SportThoresen forventer snarlig avklaring om landslagsjobben10:44VerdenTyrkia utsteder nye arrestordre på 300 personer10:42PengerEuropas største bank styrker resultatet10:28KulturKristoffer sitt portrett gjekk viralt – no vert det utstilling10:10NorgeEktepar mistet livet i helikopterulykken09:59SportFra bu til buss09:30Helse og livsstilPollensesongen starter to uker tidligere enn vanlig09:27VerdenDansk Folkeparti vil innføre grensekontroll mot Sverige09:26MotorJapansk bilgigant legger ned fabrikk i England09:25VerdenMyndighetene i Haiti nekter å ha rekruttert leiesoldater09:23Helse og livsstilRegjeringen foreslår at alle fosterreduksjoner skal behandles i abortnemda08:41SportWengs trøst – slipper VM-presset08:20PolitikkGiske-kandidatur splitter Trøndelag Ap07:42VerdenIran og Kina forsøker å bevare atomavtalen07:31NorgeUnnskyld, jeg vil hjelpe «de aller fattigste». Hvor bor de?07:31NorgeMatbutikk knivranet i Oslo – gjerningsperson på frifot07:24NorgeSykehuset i Tromsø avlyste over 1.800 operasjoner i fjor07:09SportSure fjerdeplasser til Skarstein og Olsrud i para-VM07:04Verden16 delstater mener Trump bryter loven med unntakstilstand06:53SportBarca vil lege såret fra i fjor06:41VerdenEquinor med miljøplan for oljeboring utenfor Australia06:38SportFalla tviler på flere drømme-VM06:25ReiseVinterferien er den nye påskeferien06:12NorgeLO-sjefen vil at ansatte skal få ta en del av overskuddskaka06:03VerdenMaduro vil arrangere konsert og matutdeling05:50NorgeDette skjedde i natt05:50NorgeDette skjer i dag05:45NorgeBoligbrann i Hedmark slukket05:30VerdenKinas visestatsminister til Washington05:01NorgeAktor ber om flere års fengsel for nettovergrepstiltalt04:53VerdenWeinsteins rettssak utsatt04:49VerdenTidligere Trump-rådgiver beklager instagrambilde04:06VerdenTo politimenn drept i eksplosjon i Kairo03:59NorgeOslo-byråd vil stramme inn tilskuddene til private barnehager03:39VerdenCNN: Rosenstein går av i midten av mars02:51NorgePelsdyrstopp kan føre til kraftig fall i eksport fra jordbruket02:34VerdenHuawei-grunnlegger: USA kan ikke knuse oss02:21NorgeStormGeo blir det største værselskapet i Latin-Amerika02:03NorgeTredobling i antall snøskred på norske veier01:30VerdenTrump ber militæret i Venezuela støtte opposisjonen01:09NorgeNATO bekymret over Forsvarets kapasitet00:57VerdenNorsk kvinne skadd i Spania – hentet med helikopter00:56NorgePerson skal ha skutt med gasspistol mot folk i Oslo00:47VerdenHøy sigarføring for cubansk tobakksfirma00:45SportTo VM-gull på to dager for Vilde Nilsen00:24NorgePolitiet må sette straffesaker på vent som følge av forsvinningssaken23:48NorgeWara vil straffeforfølge norske IS-krigere22:28SportUnited nedkjempet Chelsea, Wolves neste for Solskjær i FA-cupen22:05PengerGjensidige Bank sletter gjelden til norsk svindeloffer22:04VerdenTusenvis evakuert etter funn av bombe fra annen verdenskrig21:50PolitikkAp-veteran Ragnar Christiansen er død19:54PolitikkTrond Giske vil bli nestleder i Trøndelag Ap18:55StemmerTrump står overfor en krise som han selv har skapt18:42VerdenEU om Trumps IS-krav: Lettere sagt enn gjort18:10VerdenPolitiet etterforsker drap på norsk statsborger på Sri Lanka18:08NorgeStanset for å hjelpe – fikk egen bil stjålet18:07NorgeKlart for ny runde med stjernedryss over nordiske restaurant17:10NorgeMann funnet død i sjøen ved Egersund16:35VerdenMatros fra ikonisk fotografi er død15:40SportSaudi-Arabias kronprins avviser United-oppkjøp15:39VerdenSOHR: 13 personer drept i bombeangrep i Syria15:16KulturHeimebane øker i andre omgang - en halv million så sesongpremieren15:16NorgeNei, dette fritar ikke gårdeieren fra ansvar15:16ReiseNyfødt turisme i klassisk diktatur14:54PengerOlav Thon vant søksmål mot restaurant på Hamar14:47PolitikkSVT tok avstand fra Åkesson-uttalelse – felt av klageorgan14:31VerdenSvensk aktivist dømt for å hindre deportasjon14:14PengerBlokkerer innbetalinger til angivelig IQ-test-svindel13:59NorgePostbud døde i ulykke under levering av post13:41SportKristoffersen-konflikten påvirket lagkameratene foran VM13:33PolitikkSpår valgkollaps for Europas sosialdemokrater13:18SportMolde leier ut Chukwu til kinesisk klubb13:14NorgeRullestolbrukere kan få sette opp farten13:04VerdenBorgerrettigheter under «harde angrep» over hele kloden12:46PolitikkRegjeringen: Ikke aktuelt med flyktning-stopp i Oslo12:45NorgeSøker i sjøen etter savnet mann i Egersund12:30SportDa langrennsløperne smurte selv12:30SportGod glid koster minst ti millioner12:13VerdenPolen trekker seg fra toppmøte i Israel11:47PengerNytt anslag: Over halvparten av Norges olje- og gassressurser gjenstår11:47SportGladmelding for Nilsson: – Det går mot VM-start11:46PolitikkSju Labour-politikere forlater partiet11:08Norge26 år gammel kvinne omkom i jordskredet i Orkdal10:51PolitikkAnthony Weiner løslatt fra fengsel10:50Penger– Det står om mye penger. Og denne gangen har vi streikerett10:31VerdenDet kan gjemme seg andre, digre kratere langt under Grønlandsisen10:29PengerUsikker på om de store bookingsidene er sannferdige10:02PengerNorwegian raste fra start09:59NorgeEtt av fire brev sendt av det offentlige ble kuttet i fjor09:58SportØsterrike vraket Schlierenzauer
Populært