Meny

Rundt 1.600 vil besøke Utøya

Mange har lagt ned blomster for ofrene etter massakeren på Utøya. Nå skal overlevende og etterlatte få komme til øya. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Rundt 1.600 etterlatte og overlevende har foreløpig takket ja til å besøke Utøya til helgen.

Alle familier som har mistet noen og alle personer som selv var på Utøya 22. juli, har fått skriftlig invitasjon.

AUF-leder Eskil Pedersen er en av dem som ønsket å se øya igjen. Lørdag reiser han tilbake.

– Det blir spesielt. Jeg har ikke rukket å tenke så mye på hvordan det blir, men det er veldig viktig for meg å dra, sier Pedersen til NTB.

Les også: Tok 28 minutter fra Breivik ringte til han ble tatt

Fredag er satt av til de etterlatte, mens de overlevende får besøke øya lørdag. Foreløpig har om lag 500–600 etterlatte takket ja til invitasjonen, mens rundt 1.000 vil delta lørdagen. Svært mange av ungdommene som overlevde skytingen har ønsket å komme tilbake, og de får komme med følge.

– Vi er opptatt av at dette skal være en markering som finner sted i sikkerhet og verdighet, sier avdelingsleder Per Kristen Brekke i Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Direktoratet har ansvar for gjennomføringen av besøket.

Fredag blir hver familie møtt av en person fra Røde Kors som skal følge dem rundt på øya, skriver NRK.

Helsepersonell til stede

Øya er ennå ikke frigitt av politiet, og besøket i helgen blir lukket for alle andre enn de inviterte. Regjeringen har ønsket at de som ble direkte berørt av terrorhandlingen skulle bli de første som får se Utøya igjen.

– Det er også anledning for familiene og berørte til å komme på et senere tidspunkt i høst. For noen vil nok helgens besøk komme for tidlig, sier Brekke.

Han er opptatt av at de inviterte skal ivaretas på en så god måte som mulig. Det organiseres busser fra Oslo til Utøya både fredag og lørdag. DSB jobber også med å skaffe ekstra båter for å frakte folk over til øya. De inviterte vil få anledning til å snakke med politifolk og redningsmannskaper om det som skjedde. Det vil også være helsepersonell til stede.

– Vi er forberedt på at mange vil finne dette vanskelig. Vi er opptatt at vi skal ta godt vare på alle og at fagpersonell kan bistå når det skulle være nødvendig, sier Brekke. Det vil også være blomster og lys tilgjengelig for dem som ønsker å legge ned noe til minne.

Foreløpig er det ikke planlagt noe felles program eller markering. Det legges opp til at gjestene rett og slett skal få tid for seg selv og få tid til å snakke sammen.

Les også: Legehelikopter kunne landet ved Utøya klokka 18

– Kan være tidlig

Psykiater Grete Dyb ved Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress har tro på at mange av dem som var på Utøya 22. juli, vil klare å komme tilbake igjen. Men for noen kan det være for tidlig.

– De viktigste spørsmålene de må stille seg, er om de ønsker det selv og om de tror det vil hjelpe dem. Hvis man er i tvil, er det viktig å tenke at det vil komme flere anledninger senere. En slik beslutning må være helt frivillig. Det kan komme sterke reaksjoner der og da, og blir det for sterkt, er det viktig å avbryte, sier Dyb til Dagens Medisin.

Håper på historisk valg

AUF-leder Eskil Pedersen begynte så vidt valgkampen tirsdag da han avla sin forhåndsstemme i Oslo. Han håper svaret på ugjerningene blir historisk høy valgdeltakelse.

– Det som skjedde 22. juli var et angrep på demokratiet vårt. Det å stemme er noe av det mest meningsfulle vi kan gjøre nå, sier Pedersen.

Han har det fortsatt tungt, men sier det er godt å komme i gang med valgkampen.

– Det blir tøft å omstille seg. Jeg kommer til å bruke valgkampen til å oppfordre folk til å bruke stemmeretten sin og å snakke om Arbeiderpartiets politikk. Jeg ønsker ikke å rakke ned på andre partier, sier AUF-lederen.

– Det er klart vi skal ha debatt, og det er lov å være uenige. Men jeg tror blir bedre om alle snakker om sitt parti og sin politikk framfor å gå til tøffe angrep på hverandre, sier han.

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært