Meny

Libyske opprørere tror de kan ta Tripoli

Opprørerne hevder de har tatt flere viktige byer rundt den libyske hovedstaden Tripoli. Men Muammar Gaddafi nyter fortsatt støtte og hans styrker har trolig tilgang til store mengder våpen. Kvinnen og gutten på bildet deltok i en markering til støtte for Gaddafi mandag. Foto: REUTERS / Paul Hackett / SCANPIX

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Optimistiske libyske opprørere tror den endelige seieren er nær etter de siste dagers offensiv. Men regimet har trolig nok våpen og støtte til å holde Tripoli enda en stund.

Både opprørsstyrkene og regimet avviser at det er forhandlinger i gang på Djerba i Tunisia, men framgangen har åpenbart vært så god at FNs spesialutsending for Libya, Jordans utenriksminister Abdel al-Khatib, er kommet for å delta.

Både utenriksministeren, helseministeren og sosialministeren til Gaddafi er på plass i Tunisia. Det er ikke klart hvem som er med på opprørssiden, men på flyplassen står to militærhelikoptre fra Qatar som kom til Djerba fra Benghazi.

Ifølge kilder som kjenner til samtalene, er også utsendinger fra Sør-Afrikas president Jacob Zuma og fra Venezuela til stede. Dessuten er Russlands statsminister Vladimir Putins personlig Libya-utsending Mikhail Margelov kommet til Djerba.

Les også: Gaddafis dager er talte

– Avgjørende fase

Opprørernes talsmann i Paris, Mansur Saif al-Nasr sa tirsdag at krigen er inne i en avgjørende fase, og at erobringen av Zawiyah i helgen åpner veien til Tripoli.

– Snart frigjør vi hele det sørlige Libya. Vi håper vi kan feire den endelige seieren når ramadan er slutt, sier han.

Zawiyah er en viktig oljehavn på middelhavskysten bare en halv times kjøretur vest for Tripoli langs hovedveien til Tunisia. Det eneste oljeraffineriet Gaddafi-regimet fortsatt hadde kontrollen over, ligger i Zawiyah.

Opprørerne hevdet mandag at de hadde kontroll over mesteparten av byen, men Gaddafis styrker fortsatte å bombe den med minst seks Grad-raketter som utløste en artilleriduell med mange dødsofre som resultat.

To andre byer, Surman 60 kilometer vest for Tripoli, og Garyan, 50 kilometer sør for hovedstaden på hovedveien sørover, skal også ha blitt erobret i helgen. I så fall er forsyningslinjene brutt, byen omringet og Gaddafi stadig mer isolert i Tripoli.

Avslappet i Tripoli

Selv om flere måneders stillestående stillingskrig synes å ha tatt slutt med helgens offensiv, toner regimet ned utviklingen, og i Tripoli er det få tegn til nederlagsstemning.

Les også: Gaddafi maner folket til kamp

Talsmenn for regimet lovte å ta tilbake områder som måtte være tapt, og benektet uansett at opprørerne hadde tatt Zawiyah, Sorman og Garyan.

I byens gater og torg hersket det mandag kveld en avslappet og til og med løssluppen stemning med familier på kveldstur og utekafeer fulle av gjester som drakk te og nøt sine vannpiper.

Det var ingen tegn til panikkflukt fra byen eller hamstring av nødvendige varer, og mange av Gaddafis tilhengere var kamplystne.

Læreren Makhjoub Muftah, som bærer våpen og har meldt seg frivillig til å forsvare byen, sa at opprørerne bare skulle komme, så ville de bli drept alle sammen.

Våpen på lager

Etter fem måneders krig tyder alt på at regimet også fortsatt har betydelige mengder våpen igjen, til tross for den intense bombingen til NATO.

Etter tre måneders krig i mai/juni ble det opplyst at NATO bare hadde ødelagt 98 av de over 2.000 stridsvognene som Gaddafi hadde til rådighet, og det samme gjelder for andre militære mål som artilleri og pansrede kjøretøyer.

Det var også først søndag at regimet avfyrte den første av scudrakettene de har gjemt unna. Raketten falt ned i ørkenen og gjorde ingen skade.

Skulle opprørsstyrkene prøve å ta seg fram mot Tripoli, ville de følgelig bli møtt av langt bedre utstyrte regjeringsstyrker og Gaddafi-vennlige militser.

Les også: Exit Libya for norske jagerfly

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært