Meny

Sju reddet ut fra oversvømte hus med helikopter

Kaos rådet tirsdag i Ålen sentrum. Foto: Per Magne Moan / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flomtoppen er nådd i Sør-Trøndelag, men lenger nord venter kraftig regn og fortsatt fare for flom. Sju personer måtte tirsdag reddes ut fra husene sine med helikopter.

Store vannmasser har ødelagt flere hus og bruer i Ålen i Holtålen kommune i Sør-Trøndelag.

– Det ser fælt ut. Mange trær har kommet nedover med vannet. I Ålen sentrum er nesten alt rasert, flere hus er ødelagt, og i butikkene har det vært opptil én meter med vann. Tre-fire bruer er tatt av vannmassene, det er helt ufremkommelig, sier ordfører Ivar Volden (Ap) i Holtålen kommune til NTB.

Flommen i Sør-Trøndelag stanser biler, tog og folk, men tirsdag ettermiddag begynte vannmassene endelig å gå tilbake.

Les også: NVE totalt overrasket over vannmengdene

Mer regn i nord

– Vannføringen har sunket betraktelig, men i Nord-Trøndelag, og særlig i Nordland, ventes det betydelige mengder nedbør, forteller vakthavende hydrolog Heidi Bache Stranden i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE).

I de to fylkene skal det regne kraftig natt til onsdag og onsdag, og sør for Helgeland kan det bli vannføringer opp mot 10- og 20-årsflom. Men det er ikke fare for at en eventuelt flom vil gjøre like stor skade som i indre deler av Trøndelag.

– Nei, vi håper for all del ikke det. Det er ikke meldt nedbørsmengder i nærheten av det vi har sett i Trøndelag. Det er ganske tørt i Nordland, og vi håper vassdragene er klare til å ta imot nedbøren, sier Stranden til NTB.

Fullt kaos

Folk i Ålen, med rundt 2.000 innbyggere, våknet til fullstendig kaos tirsdag morgen. Gaulavassdraget har gått over sine bredder, og store vannmasser sperrer bruene inn til sentrum. Ifølge ordføreren er fire hus fullstendig oversvømt. I tre av disse måtte beboerne reddes ut med helikopter. Vannmassene tvang mange til å oppholde seg i andre etasje, og flere personer sto på verandaene sine og ventet på hjelp.

– Sju personer ble hentet ut med helikopter. Flere av dem måtte vente lenge. Helikopteret kom fra Trondheim, og det var dårlig flyvær. Det var nok en hard påkjenning for dem, de er nok preget av det de har vært igjennom, sier ordføreren.

Se video: Dramatisk flomredning

Kunstgress ødelagt

Også kommunens nye kunstgressbane er ødelagt, skriver Adresseavisen. Holtålen kommune har brukt rundt 5 millioner kroner på den nye banen, og mangfoldige dugnadstimer er lagt ned for at Ålen IL skulle få en ny og moderne fotballbane. Banen skulle åpnes torsdag, men nå må trolig de fotballglade i Ålen vente helt til neste år med å spille på den nye kunstgressbanen.

Ifølge ordføreren begynte det å regne kraftig i 22-tiden mandag kveld, og det ga seg ikke før tidlig ettermiddag tirsdag.

– Nå er det om å gjøre å ta seg av dem som er rammet, sa Volden til NTB.

– Kom som en overraskelse

Hele kommunen ble satt i kriseberedskap da Ålen sentrum ble fullstendig oversvømt og flere områder isolert. På kommunens hjemmeside ligger dramatiske bilder og informasjon til innbyggerne, blant annet om at barnehager og SFO er stengt.

Mange ble enten evakuert eller sittende flomfast, men tirsdag kveld var ingen lenger i umiddelbar fare som følge av vannmassene, opplyser politiet.

Flommen kom som en stor overraskelse på alle i bygda, for ingen varsler ble sendt ut på forhånd. Dermed ble også NVE tatt på senga, og et flomvarsel ble ikke sendt ut før tirsdag klokka 12.

Les flere nyheter her

Populært