Meny

Breivik vil møte i retten i kjole og hvitt

Kaotiske tilstander utenfor Oslo tingrett under forrige fengslingsmøte av Anders Behring Breivik. Foto: Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Terrorsiktede Anders Behring Breivik ble nektet å bruke uniform da han første gang ble fremstilt for varetektsfengsling. Nå fremmer han ønske om å kle seg i snippkjole.

Fredag denne uken skal Anders Behring Breivik (32) i nytt rettsmøte i Oslo Tingrett, der spørsmålet om fortsatt isolasjon skal avgjøres. Politiet ber igjen om lukkede dører i retten, og den terrorsiktede er fortsatt veldig klar på hvordan han ønsker å fremstå.

Advokatfirmaet til forsvarer Geir Lippestad sendte i dag en telefax til politiet tirsdag hvor de fremstiller klesønsket på vegne av den terrorsiktede klienten, skriver VG Nett.

«Som følge av rettens beslutning om at siktede ikke får framstilles ikledd uniform, så ønsker vår klient å fremstilles i kjole og hvitt/livkjole/snippkjole. Han samtykker i at alle emblemer etc som kan knytte ham til frimureri fjernes fra det antrekket han i dag besitter, slik at dette framstår som et nøytralt antrekk i svart og hvitt», heter det i brevet.

Rettens begrunnelse i forkant av fengslingsmøtet for fire uker siden var at uniformen kunne stride mot rettens verdighet eller god orden. I stedet fikk den terrorsiktede lov til å kle seg i en rød genser.

«Livkjole er et av de mest formelle antrekkene for menn, og har historisk sett vært brukt i en rekke anledninger som seremonier innen akademia, statsbesøk m.m.», argumenteres det i brevet.

Derfor mener Breivik at et slikt antrekk ikke vil stride mot rettens verdighet, men tvert imot vise at «siktede tar prosessen alvorlig, og ønsker å fremstilles så presentabelt som mulig for retten».

- Et hån

Et rettsmøte er ikke en festforestilling. Det vil være et hån mot ofrene hvis han skal møte i festantrekk, siktet for terrorisme, sier Elden til TV 2.

 Bistandsadvokaten tror ikke Breivik får oppfylt ønsket sitt denne gangen heller.

– Ut ifra hensynet til de pårørende og rettens egen verdighet kan jeg ikke tenke meg at retten tillater en slik bekledning, sier Elden.

Han ble da varetektsfengslet i åtte uker, men retten kan bare pålegge full isolasjon for fire uker av gangen. Før dette spørsmålet tas opp på nytt fredag, vil retten behandle politiets begjæring om såkalt forhåndslukking av fengslingsmøtet

Nye regler

Nye regler kan forhindre Anders Behring Breivik å møte i retten når spørsmålet om forlenget varetekt skal behandles i framtiden. Fra 1. september innføres nye regler som gir politi og domstol anledning til å nekte en siktet å møte i retten under fengslingsmøter. I stedet må vedkommende være med under såkalt fjernmøte, i praksis at det opprettes videoforbindelse mellom fengselet og tingretten.

Les også: Breivik krever å få møte i retten

Politiet frykter for den terrorsiktede Anders Behring Breiviks sikkerhet og skulle gjerne sluppet å frakte ham til og fra tinghuset. Fredag skal spørsmålet om isolasjon prøves på nytt, og Breivik insisterer på selv å være til stede i retten selv om han kunne ha sagt seg enig i politiets begjæring på forhånd og forblitt i Ila fengsel.

– Det er ingen hemmelighet at vi gjerne skulle sett at rettmøtet kunne blitt holdt som kontorforretning, men dette er ikke avklart. Alt tyder på at Breivik ønsker å møte, sier politiadvokat Christian Hatlo.

– Han ønsker å møte og at det skal bli et åpent rettsmøte. Min klient synes det er tungt å sitte isolert og vil forklare seg om det i retten, sier forsvarer Geir Lippestad til NTB.

Kan ikke nekte

– Det er en stor operasjon for oss å frakte ham til retten. Vi ser etter muligheter å kunne arrangere rettsmøtene på andre måter eller andre steder, sier Hatlo til NTB.

Sorenskriver Geir Engebretsen i Oslo tingrett opplyser at det fra 1. september innføres nye regler om fjernmøte i fengslingsmøter. Da kan dommeren gjennomføre en varetektsfengsling uten at den siktede er til stede i retten, men bare via et videobilde fra fengselet. I dag kan en siktet nekte dette, men med de nye reglene forsvinner retten til å protestere.

Forutsetningen er imidlertid at det ikke er spørsmål om isolasjon. Så lenge politiet opprettholder kravet om å isolere Breivik fra alle andre innsatte i fengselet, kan han også forlange å være til stede under rettsmøtene som skal bestemme dette. Dersom spørsmålet bare handler om fortsatt varetekt, forsvinner samtidig retten til å kreve å være til stede.

– Disse reglene er ikke laget med henblikk på terrorsaken, men bare noe som tidsmessig tilfeldigvis faller sammen, sier Engebretsen til NTB.

Les også: Tok 28 minutter fra han ringte til han ble tatt

Krever isolasjon

– Jeg har ingen mening om hvor lenge det vil være aktuelt å kreve full isolasjon av Breivik, sier politiadvokat Hatlo til NTB.

Under et pressemøte på politihuset tirsdag, sa politiadvokaten at det fremdeles er av hensyn til etterforskningen av mulige samarbeidspartnere og to andre påståtte terrorceller i Norge at politiet vil kreve full isolasjon av den terrorsiktede.

Fredag må derfor et enormt sikkerhetsapparat på beina fordi 32-åringen skal møte i Oslo tingrett. Der vil dommer Hugo Abelseth ventelig gi politiet medhold i spørsmålet om nye fire uker i isolasjon i Ila fengsel. Dersom kravet om isolasjon ikke kommer opp på nytt når neste varetektsfengsling av Breivik skal skje den 26. september, kan domstolen nekte den terrorsiktede å komme til rettsmøtet.

Les flere nyheter her

Populært