Meny

Bergens-mann siktet for 2200 drap

Hodeskaller i kirken i Ntarama minner om de døde i folkemordet i Rwanda i 1994, da rundt 800.000 mennesker ble drept. Foto: AP Photo/Thomas Swejck

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mistanken er styrket mot den folkemord-tiltalte mannen fra Rwanda som ble tatt i Bergen i mai, ifølge Kripos.

En 46 år gammel mann fra Rwanda ble i mai arrestert i Bergen, mistenkt for folkemord. Han kom til Norge i 2001, og har de siste årene vært bosatt på Landås i Bergen. Mannen er nå siktet for å ha deltatt i seks hendelser med over 2200 drepte i Rwanda i 1994, ifølge Bergensavisen.

Les også: Siktet for folkemord - tatt i Bergen

Drapene skjedde i byen Kibungo, der anslagsvis 70.000 mennesker ble drept i løpet av to uker i april 1994.

Les også: Rwanderen siktet for massakre i byen Kibungo

Styrket mistanke

Kripos har avhørt 124 vitner, for det meste i Rwanda, men også noen i Belgia og i Nederland. De knytter mannen til massakrer i en kirke og i et kommunehus med over 2200 drepte, i tillegg til flere enkeltstående drap.

Vitner skal ha forklart at mannen deltok aktivt i drapene, mens den siktede selv hevder han er uskyldig i anklagene.

Varetektsfengslingen av mannen ble i juni forlenget med åtte uker.

– Vi mener mistanken er styrket siden den siste fengslingen i juni, sier politiadvokat Marit Formo hos Kripos til BA.

Diskusjon om tiltale

Det ble sendt ut en internasjonal arrestordre på mannen i 2008.  46-åringen knyttes til Interahamwe-militsen, som sto bak massedrapene på folkegruppen tutsier i Rwanda.

Les også: Kripos mener folkemordsiktet rwander var tilknyttet milits

Firebarnsfaren kom til Norge i 2001 gjennom familiegjenforening. Han har bodd sammen med familien i Bergen siden 2002, hvor han har jobbet som renholder. I Kibungo skal han ha jobbet som kjøpmann.

Dersom det blir tatt ut tiltale for de forhold siktelsen omfatter, og rwanderen blir funnet skyldig, vil han måtte sone straffen i Norge. Strafferammen for folkemord er på inntil 30 års fengsel.

Ifølge BA er det stor diskusjon i politi og påtalemyndighet om hvordan en eventuell tiltale skal utformes, og det er usikkert om antall drepte vil bli spesifisert i en anklage.

Les flere nyheterView Larger Map
Populært