Meny

Statoil-funn på verdenstoppen

STORT: Illustrasjonen viser 2011-funn i millioner fat oljeekvivalenter. Foto: Illustrasjon, TU.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Statoil og Lundins nye oljefunn er det største i verden i år. Skrugard-funnet rangeres som nummer tre.

Allerede før bekreftelsen om at Avaldsnes- og Aldous Major South-funnene tilhører samme struktur kom, var det klart at Statoils to funn på Skrugard og Aldous Major South rangeres som nummer to og tre i verden så langt i år etter størrelse.

Og med det oppjusterte anslaget på Aldous Major/Avaldsnes på mellom 500 og 1200 millioner fat, blir det årets desidert største funn i verden.

Les mer: Kan være større enn 1 milliard fat

Brasil-funn

Det eneste funnet som splitter Aldous Major/Avaldsnes og Skrugard er Carioca North-East i Brasil, med et reserveanslag på 325 millioner fat oljeekvivalenter.

I perioden 2008 til august 2011 rangerer de norske funnene Avaldsnes, Skrugard og Aldous Major South alle rundt plass nummer 30 over funn på verdensbasis. (Se graf for listen over funn på verdensbasis).

Trolig elefantfunn i Nordsjøen

Øker produksjonen

Det er Rystad Energy som har plassert funnene i sin database over oljefunn på verdensbasis. Selskapet har også satt funnene inn i en forventet produksjonsprofil.

Daglig leder i Rystad Energy, Jarand Rystad, kalkulerer at hvert av funnene vil kunne produsere 60- 100.000 fat oljeekvivalenter per dag på 2020-tallet.

– Samlet blir det en omtrentlig økning på 200.000 fat per dag i 2022. Til sammen vil nye funn fra 2008 til i dag kunne bidra med 50.000 fat per dag i produksjon i 2022, sier Jarand Rystad.

Aldous Major: Større enn Skrugard

For tidlig

De siste ti årene har oljeproduksjonen på norsk sokkel blitt redusert med 40 prosent. Bare to av de siste 20 årene har man funnet mer olje og gass enn man har produsert. Sist var i 1997 da man fant Ormen Lange.

Pressetalskvinne i Oljedirektoratet (OD), Eldbjørg Vaage Melberg, sier det er for tidlig å slå fast om Skrugard og Aldous Major-funnene vil føre til en netto vekst i oljereservene i år.

– Det blir for tidlig å slå fast hva disse funnene kan bety for reserveestimatene. Men det er nettopp denne typen funn som er viktige bidrag for å motvirke den fallende trenden, sier hun til Teknisk Ukeblad.

Bekymret for at oljereservene glipper

Erstatter mer enn produsert

Oljedirektoratet regner med at det vil bli produsert 1,4 milliarder fat oljeekvivalenter med olje, gass og kondensat på norsk sokkel i 2011. Hvis man legger til grunn de høyeste ressursestimatene ser det ut til at man kan klare å erstatte mer enn det blir produsert på sokkelen i år.

Det er funnet opp mot 250 millioner fat på Skrugard, mellom 500 og 1200 millioner fat på Aldous Major, 315 millioner fat oe. på Norvarg og 50 millioner fat oe. på Skalle.

Melberg understreker at olje- og gassfunn ikke blir tatt inn i ODs ressursregnskaper før det er blitt vedtatt en utbygging.

Oljedirektoratet: Tviler på oljemålene

Det er forventet at norsk produksjon vil holde seg relativt flat frem til 2018.

– Like etter 2020 er det forventet en mindre nedgang uten disse nye funnene på plass. I 2022 er forventet produksjon løftet fra 2,8 til 3,3 millioner fat per olje dag gjennom nye funn, sier Jarand Rystad.

– Er de siste funnene betydelige nok til å kunne opprettholde produksjonen etter 2020?

– Nei, men det nærmer seg. Det vi trenger nå er noen store, nye gassfunn, sier Rystad.

Dette er framtidens oljebransje

Optimistisk statsråd

Norge er rangert som den sjuende største oljeeksportøren og den fjortende største oljeprodusenten i verden.

Med de nye oljefunnene er olje- og energiminister Ola Borten Moe optimistisk for Norges fremtidige posisjon som eksportør.

– Det er gledelig at det den siste tiden har blitt gjort flere positive funn på norsk sokkel. Funnet av Skrugard er viktig for Barentshavet som petroleumsprovins. Mange selskaper utviser nå stor optimisme knyttet til området og en rekke letebrønner som bores de neste årene. Funnene på Avaldsnes og Aldous Major South viser at det fortsatt er stort potensial i modne områder. Jeg vil med stor spenning følge med når disse lovende funnene skal avgrenses, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe til Teknisk Ukeblad.

Borten Moe: Oljenorge er en framtidsnæring

Trengs mer enn leting

Han understreker at det trengs mer enn letevirksomhet for å opprettholde Norges rolle som storeksportør.

– Den nylig fremlagte petroleumsmeldingen tar for seg en rekke ulike tiltak som skal bidra til i størst mulig grad å opprettholde aktiviteten på sokkelen også etter 2020. Ved siden av leting i åpnede områder må vi ha fokus på økt utvinning fra eksisterende felt, utbygging av påviste funn og åpning av nye områder som havområdene rundt Jan Mayen og i Barentshavet sør, sier Borten Moe.

Det er oljeproduksjonen som faller mest på sokkelen. Derfor er funnene Skrugard og Aldous Major spesielt viktige. Totalt utgjør Norges oljereserver 1,6 milliarder standard kubikkmeter.

Les også:

Mangler 600.000 fat dagen i 2012

– Verden vokser ikke med tresifret oljepris

Populært