Meny

Flom i Sør-Norge stanser biler, tog og folk

Ålen sentrum i Holtålen i Sør-Trøndelag er fullstendig oversvømt. Foto: Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ålen sentrum i Holtålen i Sør-Trøndelag er oversvømt, veier og jernbanelinjer i flere fylker er stengt og flere mennesker er evakuert på grunn av flom.

Folk i Ålen, senteret i kommunen med rundt 2.000 innbyggere, våknet til fullstendig kaos tirsdag morgen. Gaulavassdraget har gått over sine bredder, og store vannmasser sperrer de fleste bruene inn til sentrum.

Dette er elva Gaulas største flom siden august 1940, melder Dagbladet.

Ordfører Ivar Volden (Ap) i Holtålen forteller at han er avskåret fra både kommunens sentrum og rådhuset.

– Brua inn til sentrum er overflommet, og jeg kommer meg ikke til rådhuset. Det var så vidt rådmannen kom seg over, han kom litt før meg. Da jeg kom hit, var brua stengt, sier til Kommunal Rapport.

Oppover veggene

Et Sea King-helikopter reddet fem innbyggere ut av husene i morgentimene tirsdag. Vannmassene tvang dem til å oppholde seg i andre etasje. Ifølge ordføreren skal også de fleste av butikkene i sentrum være overflommet innvendig. Han forteller at hele kommunen nå er satt i beredskap. Helsesenteret står klar til å ta imot folk, brannvesenet er satt i full sving, Røde Kors er på plass og en rekke kommuneansatte bidrar.

– I første omgang blir det et spørsmål om å redde ting og ta vare på mennesker som er utsatt for sterke inntrykk. Vi har ikke helt oversikt ennå, sier Volden.

Politiet i Sør-Trøndelag melder tirsdag morgen at det er store vannmasser i Gaula i området Røros/Ålen, men at vannet her er i ferd med å trekke seg tilbake. Det er også store vannmasser nordover mot Støren, og det fryktes store vannmasser i Gaula fra Støren og nordover mot Melhus.

Vannet går langt opp på husveggene, og flere plasser må folk reddes ut fra sine hjem. På kommunens hjemmeside ligger dramatiske bilder og informasjon til innbyggerne, blant annet om at barnehager og SFO er stengt.

Oversvømt

Ålen sentrum er fullstendig oversvømt, og politiet vurderer om de skal evakuere eldresenteret i bygda.

– Det er svært dramatisk. Redningsmannskaper har berget ut fem personer fra en bolig ved hjelp av liftkran. I naboboligen, som ligger enda verre til, befinner det seg en person som per nå ikke lar seg redde ut, sier Magne Moen i Nea Radio til NRK.

Også Aunegrenda er evakuert. Mellom 40 og 50 personer er isolert i bygda i Holtålen kommune.

E6 i Hedmark har vært stengt ved Strandlykkja i Stange på grunn av steinras, men ble åpnet igjen tirsdag formiddag. Dovrebanen er også sperret, og dette skaper store trafikkproblemer.

I Buskerud er E16 stengt mellom Hønefoss og Sollihøgda på grunn av fare for ras. Omkjøringsveien Fylkesvei 155 har redusert framkommelighet på grunn av fjellsikring.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært