Meny

- Coco Chanel var nazispion og jødehater

Ifølge en ny bok var motelegenden Coco Chanel spion for nazistene under andre verdenskrig. Foto: http://www.huatongoversea.com/blog/

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den franske motedronningen Coco Chanel var spion for nazistene under andre verdenskrig, hevder en ny bok.

I boken «Sleeping with the Enemy: Coco Chanel's Secret War», som er skrevet av den amerikanske journalisten og forfatteren Hal W. Vaughan, avdekkes det hvordan Coco Chanel levde et dobbeltliv under tyskernes okkupasjon av Frankrike.

Rekruttert av nazister

Chanel var elskerinne til den tyske baronen Hans Gunther von Dincklage, som var tysk spion og rapporterte direkte til Adolf Hitlers høyre hånd, propagandaminister Joseph Goebbels.

Boken avdekker hvordan den franske motedronningen ble rekruttert av nazistenes militære etterretningsorganisasjon Abwehr og deltok aktivt i flere etterretningsoperasjoner.

Hun pleide også nær omgang med nazistenes etterretningssjef Walther Schellenberg og betalte for begravelsen hans da han døde som en fattig mann i Torino i Italia i 1952.

- Intens jødehater

Også Walter Kutschmann, som var ansvarlig for drapene på tusenvis av polske jøder, hadde Chanel nær kontakt med.

I boken hevdes det at Chanel var en intens jødehater, som benyttet seg av sin kontakt med nazistene da hun sikret seg fullt eierskap til den berømte Chanel No. 5-parfymen fra en jødisk forretningspartner.

Etter krigen flyttet Chanel til Sveits, men hun returnerte senere til Paris der hun ble en revolusjonerende moteskaper og stilikon.

Tiltalt for landssvik

Chanel ble tiltalt for landssvik etter krigen, men tiltalen ble frafalt, angivelig etter påtrykk fra hennes gode venner innen den britiske kongefamilien.

Motedronningen døde i 1971 på Ritz i Paris, hotellet der hun bodde i over 30 år av sitt liv. Hun ble 87 år gammel. (©NTB)

Populært