Meny

Tok 28 minutter fra Breivik ringte til han ble tatt

Terrorsiktede Anders Behring Breivik ringte fra Utøya til politiet klokka 17.59 fredag 22. juli for å overgi seg, skriver VG. Foto: Kristoffer Øverli Andersen/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

35 minutter etter at han gikk i land på Utøya 22. juli ringte Anders Behring Breivik politiet og ba om å bli satt over til Delta-styrken for å overgi seg. Det ble han ikke. Først 28 minutter senere ble han pågrepet.

Klokka var 17.59 da Breivik ringte politiet og kom fram til operasjonssentralen i Nordre Buskerud politidistrikt. På det tidspunktet sto to tjenestemenn fra politidistriktet på fastlandssiden, mens Delta-troppen var på vei med bil fra Oslo og ti minutter unna, skriver VG.

– Han sier at han ville presentere seg med fullt navn og at han «ville kapitulere». Han ba om å bli satt over til Delta, men så fikk han et svar han ikke forsto. Da ba han om at noen med beslutningsmyndighet skulle ringe tilbake, sier Breiviks forsvarer Geir Lippestad til avisen.

I politiets logg heter det at «En norsktalende mann sier at han vil overgi seg til politiet». Ifølge Breiviks forklaring til Lippestad ringte politiet aldri tilbake.

«Hadde gjort nok»

Lippestad sier Breivik ville overgi seg fordi «han følte han hadde gjort nok».

– Han hadde tatt mange nok liv til at det ville bli nok pressedekning, slik at manifestet hans ville bli spredt.

Breivik har i avhørene forklart at han ringte politiets operasjonssentral minst ti ganger mens han var på Utøya. På grunn av overbelastning av mobilnettet kom han bare gjennom to ganger.

Selv beskriver Breivik at han etter at han kom gjennom til operasjonssentralen på Hønefoss fortsatte massedrapet på Utøya på «autopilot». De neste 28 minuttene kom han over to grupper med ungdommer som han skjøt. I tillegg skjøt han mot flyktende ungdommer i sjøen.

Klokka 18.26 ringer han igjen til politiet og opplyste at han var klar til å overgi seg. Ett minutt senere ble han pågrepet av Delta-styrken.

Vil ha innsyn

Både Lippestad og bistandsadvokater vil ha innsyn i telefonsamtalene mellom nødsentralene og Breivik fredag 22. juli.

– Det har hersket en del uklarheter om hva som ble sagt i samtalene mellom siktede og alarmsentralen. Derfor har jeg spurt om å få tilgang til fullstendige lydlogger, slik at jeg kan høre nøyaktig hva som ble sagt av siktede og av alarmsentralen, sier Lippestad til Aftenposten.

Han utelukker ikke at lydloggene kan få en viss betydning for straffesaken. Lippestad mener loggene kan ha strafferettslig betydning dersom han med egne ord sa at han ønsket å overgi seg på et tidligere tidspunkt enn han gjorde. I tillegg kan loggene si noe om hans motiv og formål akkurat på tidspunktet han ringte inn, mener Lippestad.

Det er dessuten viktig å få klarhet i hvordan alarmsentralene fungerte og om de er riktig dimensjonert for katastrofer, mener advokaten.

– Ubegripelig

Advokat Sigurd Klomsæt er bistandsadvokat for en av de pårørende fra Utøya. Han venter også på å få innsyn i lydloggene. Han viser til at flere av ungdommene mener det er ubegripelig at Breivik ikke ble tatt på et tidligere tidspunkt.

Bistandsadvokat John Christian Elden mener også at det er viktig å få innsyn i lydloggene.

Sjef for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, utelukker ikke at også hans enhet vil gå gjennom lydloggene.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Populært