Meny

Stadig flere jenter tar livmorhalskreftvaksine

Divisjonsdirektør Hanne Nøkleby ved FHIoppfatter Norge som et land befolket av vaksinevennlige mennesker. Illustrasjonsfoto: Colourbox

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Åtte av ti jenter velger å ta vaksine mot livmorhalskreft, viser tall fra Folkehelseinstituttet (FHI).

Vaksinen mot humant papillomavirus (HPV) ble innført som en del av barnevaksinasjonsprogrammet for jenter på sjuende klassetrinn fra høsten 2009. Kun seks av ti jenter tok de tre anbefalte dosene.

Men i løpet av de to årene som nå er gått, har stadig flere jenter innsett fordelene. Skepsisen er forsvunnet, og blant det siste kullet som fikk tilbudet, valgte nesten åtte av ti jenter, 76 prosent, å takke ja til vaksinen.

– Vi er fornøyd, men håper for jentenes skyld at tallet blir enda høyere, sier divisjonsdirektør Hanne Nøkleby ved FHI til Aftenposten.

Hun oppfatter Norge som et land befolket av vaksinevennlige mennesker.

– Det er mer enn 90 prosent oppslutning om det vanlige barnevaksinasjonsprogrammet. Av alle land i Vest-Europa er det vel bare Finland og Sverige som generelt har høyere vaksinasjonsdekning enn Norge, sier Nøkleby.

Livmorhalskreft skyldes et virus som overføres seksuelt. For at vaksinen skal ha sikker effekt, bør den tas før seksuell debut. Nøkleby opplyser at det fortsatt mangler studier som konkluderer med om tre doser er nødvendig, eller om det holder med bare én eller to. Anbefalingen er derfor foreløpig at tolv år gamle jenter tilbys tre doser.

(©NTB)

Les flere nyheter

Populært