Meny

Advokater vil ha innsyn i politiets lydlogger

– Det har hersket en del uklarheter om hva som ble sagt i samtalene mellom siktede og alarmsentralen, sier Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad. Foto: Scanpix Foto: Berit Roald

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breiviks forsvarer Geir Lippestad og bistandsadvokater vil ha innsyn i telefonsamtalene mellom nødsentralene og Breivik fredag 22. juli.

Breivik har i avhør sagt at han ringte politiet ti ganger. To av gangene skal han ha kommet gjennom og sagt at han ønsket å overgi seg. Loggene fra samtalene kan derfor gi svar på ubesvarte spørsmål som Lippestad og bistandsadvokatene har.

– Det har hersket en del uklarheter om hva som ble sagt i samtalene mellom siktede og alarmsentralen. Derfor har jeg spurt om å få tilgang til fullstendige lydlogger, slik at jeg kan høre nøyaktig hva som ble sagt av siktede og av alarmsentralen, sier Lippestad til Aftenposten.

Han utelukker ikke at lydloggene kan få en viss betydning for straffesaken. Lippestad mener loggene kan ha strafferettslig betydning dersom han med egne ord sa at han ønsket å overgi seg på et tidligere tidspunkt enn han gjorde. I tillegg kan loggene si noe om hans motiv og formål akkurat på tidspunktet han ringte inn, mener Lippestad. Det er dessuten viktig å få klarhet i hvordan alarmsentralene fungerte og om de er riktig dimensjonert for katastrofer, mener advokaten.

Advokat Sigurd Klomsæt er bistandsadvokat for en av de pårørende fra Utøya. Han venter også på å få innsyn i lydloggene. Han viser til at flere av ungdommene mener det er ubegripelig at Breivik ikke ble tatt på et tidligere tidspunkt. Bistandsadvokat John Christian Elden mener også at det er viktig å få innsyn i lydloggene.

Sjef for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, utelukker ikke at også hans enhet vil gå gjennom lydloggene.

(©NTB)

Les flere nyheter her

Populært