Meny

En million år uten sex

Enkelte pinnedyr av arten Timema har reprodusert seg aseksuelt i over en million år. Foto: SFU Public Affairs and Media Relations.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Visse pinnedyr har levd i mer enn en million år uten sex, ifølge ny forskning.
Kanadiske forskere gransket arvestoffet til pinnedyr av slekten Timema, som lever på USAs vestkyst. De sporet arvematerialet til to arter og avslørte dermed insektenes lange historie med aseksuell reproduksjon, melder BBC Nature.


Oppdagelsen kan bidra til forskernes forståelse av hvordan liv uten sex er mulig. Resultatene av undersøkelsen, gjennomført ved kanadiske Simon Fraser University, ble offentliggjort i tidsskriftet Current Biology.

Man visste fra før at visse varianter av Timema-pinnedyr reproduserer seg aseksuelt, der hunndyr formerer seg ved «jomfrufødsel» uten at en hann behøver å befrukte egget. Isteden produserer innsektene genetiske kloner av seg selv.

Les også: - Derfor har vi sex

Forskerne fant at fem av de aseksuelle pinnedyrene ble egne arter for mer enn 500.000 år siden. To av dem var enda eldre. Variantene Timema genevievae og Bart Zijlstra Timema genevievae har bare hunndyr, og later til å ha eksistert i en million år uten sex.

Les også: Maur i Amazonas formerer seg uten sex

Ikke-seksuell reproduksjon har visse fordeler, som rask befolkningsvekst. Men gjentatt kloning av gener gjennom flere generasjoner antas også å ha betydelige negative konsekvenser. Kopiene betyr at artene i mindre grad tilpasser seg nye miljøer ved utveksling og mutasjon av gener.

- Årsaken til at aseksuelle timemaer har eksistert så lenge, tross det man antar om negative konsekvenser av aseksualitet, er gjenstand for pågående studier, sier studiens leder Tanja Schwander til BBC.

Les også: Sex for første gang på 40 år

Les flere nyheter

Populært