Meny

Jensen: – 22. juli hadde ingenting med innvandringspolitikk å gjøre

Frp-leder Siv Jensen besøkte mandag Solvang sykehjem i Oslo. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siv Jensen (Frp) mener at terrorangrepene 22. juli ikke har noe med innvandringspolitikk å gjøre. Ifølge henne er radikal islam en like seriøs trussel i dag som for fire uker siden.

– Jeg synes kanskje dere og andre skal tenke gjennom hvorvidt det anslaget vi opplevde 22. juli, egentlig har noe med innvandringspolitikk å gjøre. Jeg mener at det ikke har det. Det vi opplevde 22. juli var massedrap, i bunn og grunn det, sier Fremskrittspartiets leder til NTB.

Les også: Frp nede på 12,7 prosent i ny måling

Ifølge henne er terrorsiktede Anders Behring Breivik den eneste som har ansvaret for de tragiske hendelsene på Utøya og i Regjeringskvartalet.

– Det er kun én som har ansvar for det som har skjedd, og det er gjerningsmannen. Ingen andre, verken de som er for en liberal innvandringspolitikk eller de som er for en strengere innvandringspolitikk, må ta det ansvaret, sier Jensen.

Enig med Hagen

I en kronikk Jensen skrev sammen med daværende Frp-formann Carl I. Hagen i 2005 hevdes det at «nesten alle terrorister er muslimer».

Hagen, som nå er ordførerkandidat i Oslo, uttalte til Aftenposten i helgen at han fremdeles står fast ved denne påstanden.

Også Jensen er enig i dette, og hevder dette er et faktum som er hentet fra en av verdens fremste islamforskere.

– Det sitatet står seg like godt i dag som det gjorde i 2005. Det handler først og fremst om at vi ikke må glemme at radikal islam er en like seriøs trussel i vår del av verden i dag som det var for tre-fire uker siden, sier Jensen.

Ifølge Europol ble et klart flertall 249 terrorhandlinger begått i EU-land i 2010 utført av separatister, nasjonalister og anarkister. Kun tre anslag knyttes til islamistiske grupper. Likevel anser Jensen radikal islamisme som den største trusselen.

– Islamister størst trussel

– Jeg tror ikke vi skal undergrave det faktum at de aller mest alvorlige anslagene mot demokratiet de siste årene har blitt begått av radikale islamister. Men det betyr ikke at det ikke også har vært mange terrorhandlinger med annen politisk motivasjon, sier Jensen.

Ifølge utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) er det «grotesk» å hevde at de fleste terrorister er muslimer, særlig etter det som skjedde i Norge 22. juli.

– Han sier at ikke alle muslimer er terrorister, men at nesten alle terrorister er muslimer. Det er et grotesk utsagn, mener jeg. Det var det før, og ikke minst i dag, etter det vi har opplevd i Norge, sa Støre til NRK søndag.

– Like viktig nå

Ifølge Jensen er innvandringsdebatten like viktig nå som det den var før 22. juli.

– De utfordringene vi har hatt i vårt samfunn når det gjelder integrering, har ikke blitt borte selv om vi har vært igjennom et forferdelig anslag. Jeg er like mye imot kjønnslemlestelse i dag som jeg var for fire uker siden, og jeg er like mye imot tvangsekteskap i dag som jeg var for fire uker siden. Jeg kommer ikke til å gi meg før vi har bekjempet det, sier hun.

Siv Jensen innrømmet overfor VG i begynnelsen av måneden at hun angrer på enkeltbegreper hun har brukt. Men noen planer om å moderere seg i språkbruken fremover har hun ikke.

– Jeg er veldig stolt av Fremskrittspartiets politikk. Den ligger fast og er like viktig nå som den var før. Det som gir mening er å drøfte hvordan vi – basert på det vi nå har erfart – skal gjøre dette samfunnet tryggere, hvordan vi skal unngå at frykt får lov å bre seg og hvordan vi skal fortsette å ha en åpen debatt om alle temaer nå som før, sier Frp-lederen til NTB.

Les alt om valget her

Populært