Meny

Flykter fra flyktningeleir

Røyk strømmer fra den palestinske flyktningeleiren i Latakia søndag. Også mandag skal det ha blitt skutt mot den syriske havnebyen. Foto: Scanpix/AFP.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen palestinske flyktninger er tvunget på flukt etter angrep mot en leir i havnebyen Latakia.

En representant for palestinske myndigheter fordømmer mandag Syria etter angrepene som begynte søndag.

- Vi fordømmer på det sterkeste syriske styrkers angrep mot og granatbeskytning av den palestinske Ramelleiren i Latakia og fordrivelsen av innbyggerne, sier Yasser Abed Rabbo, generalsekretær i den palestinske frigjøringsorganisasjonen PLO, til AFP.

Rabbo ga AFP sine uttalelser kort tid etter at FNs hjelpeorganisasjon for palestinske flyktninger i Midtøsten (UNRWA), som bistår palestinske flyktninger, uttalte at organisasjonen tror mer enn 5000 flyktet fra Ramelleiren da syriske styrker beskjøt byen Latakia fra sjø og land.


- Vi anser disse handlingene som del av forbrytelsene mot menneskeheten som har vært rettet mot det palestinske folk og deres syriske brødre, som også er offer for denne pågående blodige kampanjen, sier han.

Les også: - Syriske krigsskip skyter mot havneby

- Ukjent tilstand

UNRWA-talsmann Chris Gunness sier til AFP at mer enn 5000 mennesker har flyktet fra den ikke-offisielle flyktningeleiren i Latakia, dagen etter at aktivister rapporterte om at syriske styrker skjøt mot byen fra havet.

Han sier organisasjonen ber om umiddelbar adgang til området, men at man foreløpig ikke har fått noe svar fra syriske myndigheter.

- Flere tusen flyktninger har forlatt leiren. Det er mer enn 10.000 flyktninger der og mer enn halvparten av dem er drevet på flukt, sier han.

- Noen ble bedt av syriske sikkerhetsstyrker om å forlate byen, andre har reist på egenhånd. Vi vet ikke hvor disse menneskene befinner seg, hvor mange av dem som er syke, døende eller sårede.

Gunness sier meldinger fra «en rekke kilder» beskriver angrep mot byen fra både hav og land.

- Signalene vi får på bakken er ikke oppløftende. Det er nå krigsskip som skyter inn i flyktningeleire, og det skytes mot leirene fra land, sier han.

Les også: Minst 13 drept i fredagsprotester i Syria

Myndighetene avviser

Syriske aktivister sier krigsskipene begynte sitt angrep mot byen med tungt skyts søndag. Det er første gang president Bashar al-Assads styrker har angrepet fra sjøen siden opprøret mot regimet begynte 15. mars.

Flere dusin sivile skal ha blitt drept siden angrepet begynte, men det statlige syriske nyhetsbyrået Sana avviser at marinefartøy åpnet ild mot Latakia. Byrået melder at syriske styrker utkjempet bakkekamper med væpnede menn i havnebyen, der to skal ha blitt drept og mer enn 40 såret i deres egne rekker.

Også i Homs er det meldt at soldater har løsnet skudd og pågrepet motstandere av regimet, melder NTB.

Les også: Regjeringssoldater angriper flere byer i Syria

- 31 drept

Latakia er den siste syriske byen sikkerhetsstyrkene så langt har gått inn i siden offensiven mot opposisjonen ble trappet opp da ramadan begynte.

De siste dagene har soldater også slått hardt ned på motstandere av regimet i Hama, Deir al-Zor ved grensen til Irak og flere byer i provinsen Idlib, som ligger ved Tyrkia.

I byen Hula i Idlib ble alle veier inn og ut av byen stengt mandag, samtidig som soldater skjøt for å skremme innbyggerne, fremholder Det syriske observatoriet for menneskerettigheter.

Den syriske revolusjonære samordningsunionen, som er en aktivistgruppe på grasrotplan, sier at tre mennesker ble drept av regjeringsstyrkene i Latakia mandag. Dermed skal til sammen 31 mennesker være drept på tre dager i byen.

I særstilling

Latakia står i en særstilling i Syria siden en stor andel av byens befolkning er alawitter, sekten som familien til president Bashar al-Assad kommer fra. I tillegg er byens havn er et viktig element i Assad-familiens forretningsimperium.

Det er først og fremst i sunnimuslimske nabolag av byen det har vært protester, og det er de som er angrepet av regjeringsstyrkene, inkludert nabolaget til de sunnimuslimske palestinerne.

Syriske myndigheter har intensivert sine militæraksjoner etter at fastemåneden ramadan ble innledet 1. august. Samtidig har folk i en rekke byer trappet opp de daglige demonstrasjonene mot president Assad og resten av det syriske regimet.

Myndighetene har også satt i gang med å fjerne graffiti som inneholder kritikk av myndighetene.

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært