Meny

Legehelikopter kunne landet ved Utøya klokka 18

Et ambulansehelikopter går inn for landing på Ullevål sykehus i Oslo 22. juli. Til sammen elleve helikoptre, seks ambulansehelikoptre og fem fra Forsvaret, var i aksjon i timene etter terrorangrepet på Utøya. Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seks ambulansehelikoptre var i Utøya-området under og etter massakren 22. juli. Det første helikopteret kunne ha landet før klokka 18.

Til sammen elleve helikoptre, seks ambulansehelikoptre og fem fra Forsvaret, var i aksjon i timene etter terrorangrepet på Utøya.

– Det første helikopteret ble alarmert klokka 17.35 fra basen i Lørenskog. Det ankom Utøya-området klokka 17.55 og kunne landet der hvis det hadde fått klarering fra politiet, sier daglig leder Øyvind Juell i Statens luftambulansetjeneste ANS til NTB.

Det fikk det ikke, for på Utøya skjøt terrorsiktede Anders Behring Breivik fortsatt på ungdommer.

Les også: Breivik krever å få møte i retten

Ambulansehelikopteret, som hadde fire anestesileger om bord, snudde og landet i stedet på Sollihøgda. Mellom klokka 18.10 og 18.22 landet til sammen fire ambulansehelikoptre her. Den første ambulansebilen ankom kaia i Utvika like før klokka 18.

16 pasienter

Breivik ble pågrepet klokka 18.27. Nærmere 40 minutter senere hadde luftambulansen fått klarsignal til å lande på brygga ved Sundvollen.

Innen klokka 19.30 var til sammen seks ambulansehelikoptre på plass. Etter massakren som kostet 69 menneskeliv brakte helikoptrene til sammen 16 pasienter til sykehus. Helikoptrene fraktet to til tre pasienter på hver tur.

Les også: Politiet ba ikke om brannvesenets båt

– Den første pasienttransporten tok av klokka 19.43. Totalt ble 16 pasienter fløyet til sykehus, de fleste av dem til Ullevål, forteller Juell.

Fire pasienter ble brakt til Ringerike sykehus, men to av dem ble brakt videre i helikopter til Ullevål allerede samme kveld. Det siste helikopteret med skadde tok av klokka 21.16. Turen fra Sundvollen til Ullevål tar ifølge Juell omtrent 10–12 minutter.

– Greit samarbeid

Luftambulanselederen betegner samarbeidet med politiet som greit.

– Det var selvfølgelig frustrerende for helsepersonell at området ikke ble klarert og at de ikke slapp inn. Men sikkerheten må komme først uansett, sier Juell.

Les også: Etterlatte spør hvorfor politiet brukte så lang tid

Et ambulansehelikopter har en besetning på tre personer. Om bord er en pilot, en redningsmann og en anestesilege.

Ytterligere fem helikoptre

Til sammen fem helikoptre operert av Forsvaret var i lufta etter terrorangrepet i Oslo, det første tok av over tre timer etter at det smalt.

Senere ble fem helikoptre satt i beredskap.

Tre Bell 412-helikoptre ble sendt ut fra Rygge mellom klokka 18.55 og 19.34, opplyser Forsvaret.

Under ledelse av politiet bidro de med overvåking og transportstøtte, to timer etter at politiet uformelt ba om bistand klokka 16.50.

Ettersom politiet hadde ansvaret for operasjonen, vil ikke Forsvaret utdype hva oppdraget gikk ut på, opplyser major og talsmann for forsvarssjefen Eystein Kvarving til NTB.

Et Sea King redningshelikopter tok av fra Rygge i retning Oslo på oppdrag fra Hovedredningssentralen (HRS) allerede klokka 16.45. Dette ble sendt til Voldsløkka i Oslo etter å ha blitt rekvirert av helsevesenet.

Ytterligere ett redningshelikopter ble sendt fra Ørland hovedflystasjon åtte minutter senere. Dette fraktet Forsvarets eksplosiveksperter til Oslo etter at bomben eksploderte i regjeringskvartalet like før klokka 15.30.

Alle ABC Nyheters saker om terrorangrepet er samlet her.

Sea King har mannskap på to piloter, en systemoperatør, en redningsmann, en anestesilege og en maskinist/heisoperatør.

Forsvarets helikoptre av typen Bell og Lynx har mannskap på en flyger og en systemoperatør. Lynx-helikoptrene kan i tillegg frakte en redningsmann ved behov.

Les flere nyheter her

Populært