Meny

Breivik krever å få møte i retten

Terrorsiktede Anders Behring Breivik i poilitiets pansrede bil på vei til avhør i Politihuset i Oslo fredag 29. juli. Førstkommende fredag blir det nytt rettsmøte der det skal avgjøres om 32-åringen fortsatt skal sitte i isolasjon. Foto: Morten Holm/Scanpix.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anders Behring Breivik sier nei til at spørsmålet om fortsatt isolasjon behandles i en såkalt kontorforretning. Dermed blir det nytt rettsmøte, hvor politiet igjen vil be om lukkede dører.

Når en siktet i en straffesak samtykker til politiets ønske om fengsling, er det vanlig at spørsmålet behandles av retten uten at siktede er til stede, en saksgang kjent som kontorforretning.

Ifølge VG Nett har Breivik motsatt seg dette når retten skal ta stilling til om han fortsatt skal sitte i isolasjon.

Les også: Politiet: Neppe Breivik-avhør i Regjeringskvartalet

– Generelt er min klient opptatt av å være til stede i retten, opplyser forsvarer Geir Lippestad.

Vil lukke dørene

Mandag 25. juli bestemte Oslo tingrett at Breivik skal sitte varetektsfengslet i åtte uker, men retten kan ifølge loven bare pålegge full isolasjon for fire uker av gangen. Dermed må politiet ta opp dette på nytt innen slutten av uken.

– Vi kommer til å begjære nye uker i isolasjon, bekrefter politiadvokat Christian Hatlo.

Da Breivik ble varetektsfengslet tre dager etter massakren på Utøya og bomben i Regjeringskvartalet, ga dommeren medhold i politiets ønske om såkalt forhåndslukking av fengslingsmøtet.

Les også: Vil fortsatt holde Breivik isolert

Også før rettsmøtet fredag er det varslet at politiet vil sende en tilsvarende begjæring, og Oslo tingrett melder at en avklaring om dette spørsmålet vil være klar onsdag.

– Vi ønsker lukkede dører av hensyn til etterforskningen og frykt for bevisforspillelse, bekrefter Hatlo.

Får se TV-serier på cella

VG melder også at det nå er lempet noe på fengslingsforholdene på Ila. Breivik har nå fått innvilget ønsket om å se TV-serier.

– Jeg kjenner ikke til hvilke serier det er snakk om, men jeg kjenner til at det er snakk om familievennlige serier som ikke har voldelig innhold, sier forsvarer Geir Lippestad.I det såkalte manifestet Breivik sendte ut i forbindelse med terroraksjonen nevner han flere TV-serier han liker, men ingen av disse skal være blant dem han får lov til å se i fengselet.

Les flere nyheter her

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært