Meny

Gaddafi maner folket til kamp

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Samtidig med at libyske opprørere møtte representanter for Muammar Gaddafis regime til hemmelige forhandlinger, øste Gaddafi selv skjellsord over opprørerne og NATO.

I en angivelig direkteoverført radiotale søndag kveld manet Gaddafi folket til kamp mot kolonialistene i NATO og opprørerne som han kaller rotter og forrædere som flykter fra hus til hus mens massene jager dem.

Les også: Ser rødt over Faremos uttalelser.

– Rykk fram, grip våpnene og gå i kamp for å frigjøre Libya fra forræderne og NATO, sa Gaddafi i radiotalen som ble kringkastet søndag kveld.

– Gjør dere rede til å kjempe. Martyrenes blod er drivstoff på slagmarken, fortsatte han.

Hemmelige samtaler

Mens Gaddafi talte, satt imidlertid representanter for regimet hans i hemmelige samtaler med representanter for opprørerne i et hotell på øya Djerba i Tunisia, ifølge en kilde som står de tunisiske sikkerhetsstyrkene nær.

Han sa at flere kortesjer med biler krysset grensa søndag kveld.

Ifølge det tunisiske nyhetsbyrået TAP var både helseminister Ahmed Hijazi og sosialminister Ibrahim Cherif i samtalene i Djerba, og utenriksminister Abdelati Obeidi sluttet seg til dem.

Flyplasskilder sa at et sørafrikansk fly og to militærhelikoptre fra Qatar var kommet til flyplassen på Djerba.

Ankom Kairo

Senere ble det meldt at innenriksminister Mabruk Abdallah mandag kom fra Djerba til Kairo med sin familie på et privatfly. Det var ikke klart om han var på oppdrag for regimet, bare på ferie eller om han har hoppet av.

Se video av erobringen her

En talsmann for regimet i Tripoli avviser at det foregår forhandlinger, og avfeier også ryktene om at Gaddafi nå vurderer å forlate landet.

– Den informasjonen er uriktig og ledd i mediekrigen mot oss. Hensikten er å forvirre oss, ødelegge kampviljen og moralen, sier talsmannen Moussa Ibrahim.

Norge i kontaktgruppen

Når Norge nå overtar etter Danmark som skandinavisk representant i Kontaktgruppen for Libya, mener utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) det er viktig å få i gang en politisk prosess.

– Det var viktig og riktig med militær inngripen i Libya, men det var ingen løsning i seg selv, sier Støre til NTB.

– Vi går nå over i en fase i Libya som er viktig og utfordrende. Gjennomføringen av mandatet fra FNs sikkerhetsråd legger rammen for deltakelse i operasjonen der målet er å beskytte sivile med alle tilgjengelige midler. Men det handler også om å finne politiske løsninger for Libya, understreker han.

Han viser til at Norge med sitt kontaktnett i regionen og aktive profil i FN vil kunne gi viktige bidrag til de politiske vurderingene som kommer.

Allerede da Libya-operasjonen startet, ble de skandinaviske landene enige om en rotasjon på setet i kontaktgruppen. Norge representerer de tre landene fram til desember.

Rykker fram

Opprørerne feiret i helgen en av sine største seire på lenge etter at de med luftstøtte fra NATO inntok den strategisk viktige byen Zawiyah, rundt 40 kilometer fra Tripoli.

Også kystbyen Surman og Garyan i fjellene sør for Tripoli skal ifølge opprørskilder være erobret av opprørerne.

Opprørere kontrollerer nå områdene både øst og vest for Tripoli. I nord ligger Middelhavet der krigsskip fra NATO har iverksatt en blokade, mens det kun er ørken sør for hovedstaden.

Opprøret mot regimet i Tripoli har nå pågått i seks måneder, og kampfly fra NATO har sluppet tusenvis av bomber og raketter over landet, men Gaddafi viser ingen tegn til å ville gi slipp på makten.


Les flere nyheter her

Populært