Meny

Republikanernes toppstrid tetner til

Republikanernes prøveavstemning i Iowa lørdag ble vunnet av kongressrepresentant og Tea Party-yndling Michele Bachmann. På andreplass kom Ron Paul. Foto: AP Photo/Brett Flashnick og Matthew Cavanaugh/Getty Images/AFP

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter helgens prøvevalg i USA står Det republikanske partiet igjen med to toppnavn til hvem som blir partiets neste presidentkandidat: Michele Bachmann og Rick Perry.

Prøvevalget lover godt for den konservative Tea Party-bevegelsen. Deres yndling Bachmann vant en knepen seier foran kongressrepresentant Ron Paul, som kom på andreplass.

På tredjeplass kom tidligere Minnesota-guvernør Tim Pawlenty med 14 prosent av stemmene. Men Pawlenty kunngjorde allerede søndag at han trekker seg fra presidentkampen.

Prøveavstemningen i delstaten Iowa er den første konkrete testen på hvor stor appell de ulike presidentkandidatene har og hvor god valgkamporganisasjon de har greid å etablere. Resultatet kan gi en pekepinn på hvem som til slutt blir republikanernes kandidat i presidentvalget neste år.

Så vidt

– Dette er det første steget mot å innta Det hvite hus i 2012. Nå er det videre til alle de 50 statene, sa Bachmann til en liten samling tilhengere etter at resultatet ble kunngjort søndag.

55-åringen var på hjemmebane i lørdagens prøvevalg siden hun opprinnelig kommer fra Iowa, selv om hun i dag er kongressrepresentant for nabostaten Minnesota.

Men seieren var knapp. Bachmann fikk 29 prosent av stemmene, mens Ron Paul pustet henne i nakken med 28 prosent.

Flere vil

Men selv om Bachmann stjal rampelyset i Iowa, så overskygges seieren av at Texas-guvernør Rick Perry har kastet seg inn i presidentkampen.

Lørdag bekreftet Perry at han ønsker å stille i presidentvalget. Han regnes som en av de mest populære kandidatene, men deltok ikke offisielt i prøveavstemningen.

61 år gamle Perry valgte derimot å kunngjøre sitt kandidatur under en opptreden i Sør-Carolina og distanserte seg dermed fra det kritiserte prøvevalget i Iowa og fra Michele Bachmann.

Perry har blant annet gjort seg kjent som en forsiktig, men framgangsrik guvernør.

Seks kandidater deltok offisielt i lørdagens prøvevalg. Tidligere Massachusetts-guvernør Mitt Romney, som har vært regnet som den sterkeste kandidaten til nå, var egentlig ikke med, men fikk likevel noen hundre stemmer.

Heller ikke Republikanernes tidligere visepresidentkandidat Sarah Pailin deltok i prøvevalget.

Usikkert

Resultatet av prøvevalget er kun et utsnitt av valgkampen som nærmer seg. Analytikere mener likevel det stokket heftig om på kortene i republikanernes valgkamp, siden valget endte så jevnt, samt at Perry kunngjorde sitt kandidatur. Det er nå høyst usikkert hvem som vil bli Republikanernes sterkeste kandidat til slutt.

Til neste år vil præriestaten Iowa spille en viktig rolle i den amerikanske nominasjonsprosessen fordi de første valgmøtene holdes her rett over nyttår. Vanligvis har den som til slutt blir nominert som Republikanernes presidentkandidat, vært blant de tre fremste i valgmøtene i Iowa. (©NTB)

Les flere nyheter

Populært