Meny

Forsvareren: Breivik vurderte å stoppe skytingen

Terroristen Anders Behring Breivik sier han vurderte å stoppe skytingen, men at han fortsatte fordi han trodde det var nødvendig for å redde Europa. Foto: Jon-Are Berg-Jacobsen/Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På vei over til Utøya lørdag ettermiddag sa Anders Behring Breivik til sin forsvarer at han flere ganger vurderte om han skulle stanse skytingen.

Det opplyste advokat Geir Lippestad til NRK søndag kveld. Lippestad sier at Breivik hadde et «mantra» som kort og godt gikk ut på at dette var en nødvendig operasjon for å starte den «krigen om Europa» som han mener er nødvendig.

- Han har forklart at han tenkte da han tok båten over: «Jeg gir meg, jeg gjør ikke dette». Men så gikk han inn i tankegangen om at det var nødvendig for å endre Europa og Norge, som han sier. Så da gjennomførte han dette likevel, sier 32-åringens forsvarer Geir Lippestad til Dagbladet.

Les også: Viste hvordan han drepte

På spørsmål bekrefter Lippestad at Breivik syntes det var grusomme handlinger han utførte, men at de var helt nødvendige. Derfor angrer han heller ikke.

– Jeg kan ikke gå nærmere inn på hans følelsesliv fordi jeg og andre simpelthen ikke forstår noe av det, sa forsvareren.

Se også: - Fikk flere nye detaljer

Lippestad bekreftet politiets fremstilling av avhøret på Utøya og sa det var helt i tråd med klientens ønsker. Han har hele tiden villet samarbeide med politiet og mente selv han ville huske detaljer bedre dersom han kom tilbake til øya, sa Lippestad.

Forsvareren sier det er håpløst å ha noen mening om klientens følelser fordi de er uforståelige.

- Breivik mener kort og godt at Europa vil gå under dersom han ikke utførte de handlinger han har gjort, sier Lippestad.

Les flere nyheter

Takk for at du abonnerer

Motta våre nyheter via Messenger

Jeg godtar brukvervilkårene
Populært