Meny

Libya og Oslo 22/7

Ser rødt over Faremos uttalelser

Trodde ikke sine egne ører: Turid Thomassen om at følelsene i det norske folket nå, er som bombeflygernes over Libya. Foto: Thomas Vermes

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Uhørt å si at de som bombet i Libya, står for samme verdier som har vist seg i Norge etter 22/7!

Det sier leder av partiet Rødt, Turid Thomassen, om talen forsvarsminister Grete Faremo (Ap) holdt til hjemkomne soldater fra Libya.

- Etter 22. juli, når folk har vært knust fordi det har skjedd noe så ille i det norske samfunnet, så møter hun de som har bombet Libya, med følgende uttalelse:

- At de verdiene som har kommet fram i Norge etter terroren, er de samme verdiene som soldatene tok med seg da de skulle bombe sivile i Libya, sier Thomassen til ABC Nyheter.

- Jeg trodde ikke mine egne ører, legger hun til.

Bombe eller beskytte?

”Da dere reiste ut for å beskytte sivilbefolkningen i Libya var det med de samme verdiene og den samme grunnholdningen i bagasjen.", sa Faremo til de hjemkomne soldatene 3. august, og viste til responsen fra folket på ugjerningene terroristen begikk i Oslo og på Utøya.

Les Faremos tale.

- De norske styrkene skulle  ikke bombe sivile, men tvert i mot beskytte dem mot nedslakting fra Gadaffi, Thomassen?

- Folk i forsvaret sier at det ikke er noe som heter presisjonsbombing. De tar høyde for at man også vil treffe sivile. Og det har kommet fram at man har det også i Libya, svarer hun.

- De som er rammet kan være ungdommer som på Utøya, eller voksne folk som i regjeringskvartalet. Folk er folk uansett.

- Vi er stolte av dere

"Dere har bidratt til å hindre et varslet blodbad, et massemord i Benghazi. Dere har også bidratt til å ødelegge Ghadaffis militære styrke gjennom meget presis bombing av militære mål og installasjoner som ellers kunne vært anvendt mot egen befolkning. Dere har vært et lag det står stor respekt av! Takk for innsatsen – takk for engasjementet, vi er stolte av dere!", sa derimot Grete Faremo.

- Norge har gått inn i en krig og definert det som om man med bomber redder folk i Libya, sier Rødt-lederen.

- Man skulle redde folk i Libya fra Gaddafis truende massakre?

- Ja., Gaddafi kom med trusselen om massakre. Han har sagt mye opp gjennom tida og vi vet ikke hva som ville skjedd, svarer Thomassen.

- Men det som vi i Rødt har sagt, er at dette er en borgerkrig. Da må folket løse det sjøl uten at det kommer bomber og kuler fra andre land, sier hun.

Vil som afrikanerne

- Det som rører seg i Libya nå, blir enda verre. Mens det før var folk som tok grep om en revolusjon, er det nå grupper som internt kjemper mot hverandre og om råderetten over olja.

-  Nå er det på tide at man rett og slett samler folk til forhandlingsbord. Alle parter må til forhandlingsbordet. Og det er ikke Vesten som skal styre hvem som skal lede Libya, framholder Rødt-lederen.

Kravet om forhandlinger kommer også fra Den afrikanske union, mens opprørsbevegelsen mot Gaddafi som Norge og Nato støtter, ikke vil forhandle.

Les andre nyheter.

Populært