Meny

Bistandsadvokat: – Tøft å se drapsmannen ta ladegrep

Etter oppslaget i VG søndag har bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen fått flere reaksjoner fra dem som er berørt av Breiviks massedrap. Avisen var som eneste medie tilstede for å observere avhøret. Foto: Kyrre Lien / Scanpix

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var helt riktig å ta med Anders Behring Breivik til Utøya, men for pårørende er det veldig tøft å se bildene av drapsmannen, sier bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen.

– Jeg synes det er helt riktig av politiet å gjennomføre avhøret på Utøya, det er helt nødvendig i en sak som dette, sier Larsen til NTB.

Les også: - Han var ikke uberørt, men viste ikke tegn til anger

Hun er bistandsadvokat for flere pårørende og etterlatte etter massakren på Utøya. Etter oppslaget i VG søndag har hun fått flere reaksjoner fra dem som er berørt av Breiviks massedrap.

– Jeg tenker at bildene er unødvendige og synes VG kunne spart dem for de bildene de viste fram. For dem som er berørt, er det veldig tøft å se drapsmannen ta ladegrep, sier Larsen.

– Gjennomtenkt fra VG

Sjefredaktør i VG, Torry Pedersen, sier til NTB at avisens bruk av bildene var gjennomtenkt. Lørdag kveld brakte VG Nett nyheten sammen med et nøytralt bilde.

– I papirutgaven dagen etter brukte vi et avdempet bilde på forsiden, et bilde hvor man må fokusere for å se drapsmannen. Dette gjorde vi fordi alle som da ser denne forsiden, selv kan velge om de vil kjøpe avisen eller la det være. Ønsker de å se mer, så er det sterkeste bildet langt inne i avisen, forklarer Pedersen.

– Vi er varsomme i førstelinje og gir dermed leseren selv muligheten for å velge, fortsetter han.

Sjefredaktøren sier det er viktig at alle sider ved denne tragiske og dramatiske saken blir diskutert, også pressens dekning. Han understreker at terrorsaken er en meget kompleks sak å behandle journalistisk.

– Den må behandles så bredt og korrekt som mulig, samtidig som det blir tatt hensyn til alle berørte parter, sier Pedersen.

Stanghelle kritisk

Til TV 2 sier politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, at det lett kan bli en debatt om hvorvidt politiet har lekket informasjon om besøket på Utøya til VG, samtidig som det var en hovedoppgave å holde mediene på lang avstand.

Han sier bildene er unike, men han forstår at pårørende i sorg kan reagere på å se noen av dem. På direkte spørsmål sier Stanghelle at noen av bildene er diskutable.

Torry Pedersen viser til at han allerede har sagt at medienes dekning av terrorsaken vil bli gjenstand for diskusjon, men hvorfor VG er eneste avis som har bilder fra Utøya denne lørdagen, det vil ikke sjefredaktøren kommentere.

Skjedde uten forstyrrelser

Over Utøya er det flyforbudssone, mens båtforbudet på flere hundre meter rundt øya ble utvidet før befaringen. Politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby sier avhøret av Breivik lørdag skjedde helt uten forstyrrelser.

– Vi så ingen pressefolk da vi var der og har ingen mulighet til å hindre folk fra å ta foto med telelinse på lang avstand. Det i VG hadde vi ikke kontroll over, men det var en risiko, og vi var forberedt på at det kunne skje, sier politiadvokat Pål-Fredrik Hjort Kraby til NTB.

- Ville ikke publisert bildene

Generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund mener bildene av Anders Behring Breivik i skytestilling på Utøya ikke var nødvendig for å omtale avhøret på åstedet.

Han vil ikke kritisere VG for bildebruken, men sier til NTB at han som redaktør ikke ville brukt de sterkeste bildene.

– Det er ingen tvil om at dette har offentlig interesse, men bildene hvor han står i skytestilling, er ikke nødvendige for å ivareta medienes informasjonsrolle i omtalen av saken. Jeg skjønner at mange kan reagere sterkt, men dette dreier seg primært om hvorvidt det var smakløst eller ikke, sier han.

Les flere nyheter

Populært